用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY出咗2nd in list.
樓主: babe725
go

CKY出咗2nd in list.   [複製鏈接]

老師話係第一次一次過2ND IN 600幾個,明白會有D混亂。但最重要小朋友享受過程。阿囡話D老師好好人。

祝大家好運!

回覆:Mayandrew 的帖子

記得有位家長說問過學校不用見家長,所以會叫家人帶小朋友去,那麼...

DalaDala  哈哈,係我。最後我都親自去,好彩!  發表於 12-11-22 00:27
小小媽咪

開心入、開心出。
阿囡〝話〞同枱的男孩畫完畫無嘢做僕低瞓著咗
唔係卦?

koala_choco  幾搞笑喎.    發表於 12-11-21 23:26

koala_choco 發表於 12-11-21 23:30
所以, 你話不是家長自己帶去, 份問卷點搞好.

我諗張問卷只屬參考,否則學校無必要寫明唔in家長。
始終好多人要返工,咁樣寫得,即預咗有人真的未必親自帶。

引用:Quote:koala_choco+發表於+12-11-21+23:30+

引用:Quote:原帖由+Parisienne+於+12-11-21+發表

原帖由 koala_choco 於 12-11-22 發表
我唔太信份questionnaire 只用作參考,如纯屬一般資料處理,無須大家寫小朋友的考生编号上去。

...
我都有幫過大學見考生。其實過去成績和面試表現最重要,但若評分相約會看看考生回答的admission supplementary questions. 看誠意嘛 :)我反而覺得今日的open end questions 用來考高管 都幾好,「你班staff逢星期一返工都死狗咁,點處理呀?」

DalaDala    發表於 12-11-22 00:30

回覆:Mayandrew 的帖子

我當時的感覺是「又家長筆試呀!不過事前沒有通知呵!」

我想以這樣的走勢,隨著報直資私小的人持續上升,考小一的玩法只會愈來愈走向極端,但一樣大把人來奉陪,又是那一句可憐天下父母矣。

小小媽咪

唔知第時(18年後)啞囡做左人媽媽個時幫佢仔女考小學時會進化到點, 要語要家長先去考個公開試合格左致可以報名.現在要train定佢先!

都係當年我地媽媽簡單D應該不用答問卷

非常同意以上各位,小妹見到有人起稿先,用手機上網check ,有人影底份卷。唔考家長就好啦^^老了仲要考試^^真係要"終生學習"!

chunyatmama  Haha, this is me~~~~  發表於 12-11-22 09:12

Can anyone share the kid 2nd in process/ questions ?

引用:Can+anyone+share+the+kid+2nd+in+process/

原帖由 Mama238 於 12-11-22 發表
Can anyone share the kid 2nd in process/ questions ?
阿仔話入班房有兩個老師,一個用中文問、一個用英文問,有讀中、英文書,有計數,有讀中文詞語,亦有看圖講故事,等候時可劃畫,但老師冇睇,成個過程一個小時。

家長晌hall做問卷,第一題:用3個字形容小朋友;第二題(2選1作答):我唔記得另一條問題,其中一題問,小朋友一向鐘意返學,最近幾日都話唔想返學,問家長點處理?

chunyatmama  OMG, I answered both.  Oh no......  發表於 12-11-22 12:03
ac917  Oh...so stupid am I.  I answered both.  發表於 12-11-22 11:47

回復 sweetlollipop 的帖子

我到現在才知道原來答一題就得````````

celina_wei 發表於 12-11-22 11:13
回復 sweetlollipop 的帖子

我到現在才知道原來答一題就得````````
me too.....等我諗到頭都痛.....原來只要答一題.
可能我太緊張, 一見題目就答, 我老公幫我覆睇時竟然都無發覺呢個問題.

chunyatmama  same here!!!!!  發表於 12-11-22 12:03

回覆:CKY出咗2nd in list.

點解我囡話冇問中文?

所以好多人好快寫完走得。
我有朋友開頭都答哂,後尾望返上去就知答一題,即刻攞過張寫過。

引用:Quote:celina_wei+發表於+12-11-22+11:13+

原帖由 四隻貓 於 12-11-22 發表
me too.....等我諗到頭都痛.....原來只要答一題.
可能我太緊張, 一見題目就答, 我老公幫我覆睇時竟然都無發 ...
me too!我自己去都好緊張,加上佢地唔夠問卷同埋筆,我等到好後先拿,好怕唔夠時間寫,都冇為意係2選一,哎...

brima 發表於 12-11-22 11:42
點解我囡話冇問中文?

算啦, 可能組組唔同, 都考完左, 唔好諗太多,
一齊期待十二月尾收到好消息啦!!

我仲見有人答晒滿晒2條,仲要反轉背頁都寫埋

跟住我再望真d問題前一句真係寫"Answer 1 of the following question"所以都停筆。

答多答少都交咗,可能佢地個比重多晌小朋友表現呢!

引用:點解我囡話冇問中文? +

原帖由 brima 於 12-11-22 發表
點解我囡話冇問中文?
我都相信每組有少少唔同,有d組有問詞語、有d冇,我只能代表我個小朋友果組咋!

‹ 上一主題|下一主題