用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK Interview
樓主: samuellor
go

SPK Interview [複製鏈接]

Re: SPK Interview

I'm relieved and relaxed as the interview is over. Whether my girl is accepted or not really does not matter !

I think SPK is targetting the parents, rather than the toddlers as my girl finished the interview much earlier than mine. The teacher was very concerned about who took care of the baby, what did I expect from school and how should I help the school to teach the students.

I don't have a high hope of getting admitted to SPK as I wrongly told the teacher that I did expect quite a lot from SPK. Then the teacher exclaimed that I and my hubby had to work, leaving my girl being taken care of by the maid.

My girl told me that the teacher asked her name and sth about balls. She did not have candy or sticker when she finsihed the interview.

Hi Athena

May I know why you can listen the teacher ask your kid's question ?  You was faced back to her, right ?

I didn't know what was the teacher doing with my kid.  I want to know also but my kid couldn't tell me anythings.

Twinstar

坦白講, 若果SPK收小女的話, 我會好開心(相信大家都會). 但每間學校(特別是SPK這些名校)都有她獨特的教學理念和模式, 我相信SPK的老師會比我更清楚小女是否適合SPK.

所以若果SPK最終唔收小女的話, 我也不會很失望, 因為我唔係要囡囡讀最好的學校, 而係希望她能入讀最適合她的學校 (當然唔好太差啦), 勉強係無幸福

Hi all,

星期六是否下著微雨?如是,playground一定會關閉,怕發生意外.

當天老師要面見那麼多小朋友,時間一定要控制得宜,幾分鐘時間,真的很難要求老師慢慢去氹小朋友開口,或讓小朋友熱身.想當年會見我及囡囡的老師一樣是木口木面的,但入讀後發覺這只是個別情況,普遍而言,老師都是友善的.所以不要太擔心這問題,也不要被當日的情況嚇倒.

預祝各小朋友都可以入讀適合的幼稚園!

Samuel,

Wishing your little girl Good Luck!!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Dear all,

很同意Zen的意見,我舊年面試時也覺老師木口木面,很cool,但我覺得是個別老師的問題

同意. 當天由接待以至面試的老師都好好笑容, 這令我太太對SPK改觀不少. 之前她也以為SPK的老師很cool.

很多謝過來人的分享^_^

Deleted

Deleted
該用戶已被刪除

3月21日, 實在係太耐喇…… 吾知我個女有冇一份大禮物送比我呢?  個日o岩o岩係我個女生日………

Zen,
見你咁講都安心D﹐ 因為IN我地個位老師都係無乜笑容﹐我地同佢講O野﹐佢都無點望我地(感覺上唔係好尊重)見我個女個位仲cool﹐不過佢IN完都有拖住我女返過來搵我地﹐我個女仲問佢媽咪傾完計未O架﹐咁佢地兩位至笑O下。

當日老師大概都係問你地講O既問題(家長)﹐不過真係太匆忙喇﹐我好似未講完就問我第二條﹐我係要返工但我連會自己送返學﹐每晚自己同佢沖涼都未講呀 係咪working mommy 會扣分呀 我諗阿女表現好過我喇﹐佢無喊仲識笑。最後有送sticker 俾佢﹐佢話有講多謝﹐我問佢起身時有無拍好張凳﹐佢就話下次啦
應該都無睇圖畫或故事。

[quote]
星期六是否下著微雨?如是,playground一定會關閉,怕發生意外.

當天老師要面見那麼多小朋友,時間一定要控制得宜,幾分鐘時間,真的很難要求老師慢慢去氹小朋友開口,或讓小朋友熱身.想當年會見我及囡囡的老師一樣是木口木面的,但入讀後發覺這只是個別情況,普遍而言,老師都是友善的.所以不要太擔心這問題,也不要被當日的情況嚇倒.

我見的兩位老師都好nice、有笑容。
我覺得學校唔會著重你係唔係 working mom,因老師問我平時誰照顧小朋友,我答她 "我兩夫婦都返工的,平時菲佣照顧多。"  咁老師就笑住話 "唔緊要,係呀!現在好多父母都要返工"
唔知係咪我個女答問題慢,因為我in 完,我個女都仲未in 完,要我地等她。

In my case, my daughter's interview is faster than mine.

But IN完老師無拖住我女返過來搵我地.  She came to us by herself.

In whole, 老師都是友善的.
該用戶已被刪除

冬日勳章

Athena'smammy ,
我想問下,個故事係咪有個女孩子,手拿2個波?係公園?個波顏色是監 & 紅?
因為我今日再詳細問囡囡,佢話係有張甘既圖畫,不過我問囡囡,老師有無講故事俾你聽,佢又話無 唔知係咪囡囡唔當果個是一個故事,只是當係一個問題呢?
囡囡有話老師問張圖是男是女?手拿什麼?波是什麼顏色?係邊度?係果度做咩?
如果是一樣的話,甘我相信老師有講故事囉
該用戶已被刪除

我一d 都唔知佢地問我女咩.. 我都係睇你地d 野.. 我先知問lee d 野.. 我女in 得好快, 一陣就走出來搵我啦.. 仲快過in 我同佢daddy

我都唔記得2樓邊間課室in 啦... 只係知, 可能我地係最後一批in, d 老師已經無哂mood 咁, 不過我睇得出佢地好倦咁

我由入去到出來, 都絛3分鐘, 我都唔敢期望啦

睇來 D cool & nice O既老師都係一半一半。如果好似Athena'smammy 講咁問都幾深喎。
我個女係都話無俾圖佢睇﹐死喇﹐唔通佢當睇唔到
我記得佢話老師問佢下巴係邊。

冬日勳章

Athena'smammy ,
頭先我再盤問囡囡
佢話老師有車﹙白色﹚、匙、碟、梳、牙刷
佢話張圖晝個女孩子拎2個波係度拋,唔係氣球
我諗是老師問的方法有所分便,所以令囡囡有混亂的情況出現,我相信老師是一路問一路講,所以囡囡就覺得是問問題,而非講故事

erikalo,
小雪in得耐過我地,我地仲以為老師已經問完,準備起身走,跟住個老師叫我地坐番低話囡囡未得;不過,整個過程都是大約4至5分鐘
Good Luck

samuellor,
多謝你一直的幫忙!非常感激!
Good Luck

I also tried to ask my daughter and she told me that the girl in the picture was indeed holding two basketballs!

‹ 上一主題|下一主題