用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 浪澄灣綠茵程度怎樣?
樓主: ksyip
go

浪澄灣綠茵程度怎樣? [複製鏈接]

引用:回復+tam_bb+的帖子 Oic+咁就make+sense+.

原帖由 tobaby2010 於 12-12-12 發表
回復 tam_bb 的帖子

Oic 咁就make sense . Actually pn (Olympic) 有 2 個assistants,so total 有4位老師 ...
2位assistants?我囡囡上午班pn,一班大約24人,2 class teachers(English + PTH)加1位Cantonese assistant only .

回復 pandachow 的帖子

same here.   Not sure if we should give up GF and switch to York / LH.

我見到2個,maybe 因為有個小朋友不停咁喊,佢吔搵多個幫手?

回復 ksyip 的帖子

Same here...

回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

我諗我決定讀GF,因為鍾意英文主導學校環境,一起歩就英普。而且學校位置理想,設施亦新。
York學習環境好現實,禁細就有級別名次,小朋友好快就會同人比較競爭。呢個訓練固然好,但唔係我想要。
LH自編課程好吸引,但PN只有英粵,K又要再評估先可以讀英普。海杋校都係新,成績亦不至青衣校特出。
好想現在決定,便開心地等開學。

引用:我諗我決定讀GF,因為鍾意英文主導學校環境

原帖由 TeriAnla 於 12-12-12 發表
我諗我決定讀GF,因為鍾意英文主導學校環境,一起歩就英普。而且學校位置理想,設施亦新。
York學習環境好現 ...
聽其他家長講(佢都係聽番嚟),GF會租埋隔離個舖位。我最近亦見開始有人裝修。

引用:Quote:原帖由+TeriAnla+於+12-12-12+發表我

原帖由 tam_bb 於 12-12-12 發表
聽其他家長講(佢都係聽番嚟),GF會租埋隔離個舖位。我最近亦見開始有人裝修。

...
同埋,最近見幾位新面孔嘅NET~~

回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣

你地已經有york offer?我仲未in.如果同think比較係咪greenfield好d

Really...let me check. My kid is attending pn am, you too?

引用:回復+tam_bb+的帖子 Really...let+me+chec

原帖由 tobaby2010 於 12-12-12 發表

Really...let me check. My kid is attending pn am, you too?
Yes~ pn, am

回覆:浪澄灣綠茵程度怎樣?

如果同THINK比較,GF語文學習環境好啲如果想讀英普。我亦較喜歡GF的location同campus.
不過坦白THINK係唯一一間囝囝冇offer(有result個啲), 因為媽咪講錯嘢。

其實我都覺得greenfield英語學習環境應該唔錯,但係我d朋友話think出名d,同埋平d近d.

面試咗Think 同GF, 我地感覺GF的NET比較有心機. 如果二揀一, 我地會投GF一票. (Think 我地只有waiting , no offer)

我相信THINK係比較多人認識, 但唔係個種名校考私小或直資特別出色. 但平同近都好緊要. 相信THINK的語文都很好, 不如要THINK啦.  
因為我想一開始就英普, 同希望英語環境學校, 而唔係只係英文30-45分鐘由NET教個種, 所以比較鍾意GF. 我都有另一間International playschool offer我好鍾意又近屋企又平, 可惜係全英語我又唔想.   

minirat  Think九龍塘一d都唔平!  發表於 12-12-12 16:13

咁又係感覺上greenfield既老師係好d.想join playgroup試下但係冇星期六。

其實各有各好,think 得pm offer 但greenfield有am. 同埋上過think playgroup覺得唔係好岩,唔知pn同pg教法係咪差唔多。

From the impression I got during interviews with Think KT and Greenfield, I would also choose Greenfield, but that doesn't mean Greenfield is better. Most importantly is what you want from the school. The main difference I see between these 2 schools is the language environment which to me is very crucial to kids at this age.

我都覺得語文基礎好重要,所以多數會揀gf,不過又驚做錯決定所以問下大家。多謝大家寶貴意見

而家先PN, 往後仲有好多決定呢. 我都1516係咪要間名氣大啲嘅學校, 但我又真係想試下GF. 最worst咪下年考過. 總好過下年先試. 希望禁諗好似好啲, 減下壓.

我好多朋友都覺得名氣重要,同埋覺得gf太新,但係我同你一樣都想試下gf!(不過york我未in而且機會好微)

‹ 上一主題|下一主題