用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Received St Cat. application form
樓主: heyaheya
go

Received St Cat. application form [複製鏈接]

引用:我個人認為該是: fm=fine+motor+skill gm=

原帖由 mduchess 於 12-11-18 發表
我個人認為該是:
fm=fine motor skill
gm=general motor skill
你呢想法都合理

綜合各腦袋的意見:
Cog ==> cognitive 認知力?
FM ==> fine motor skill 小肌肉?
GM ==> general motor skill 大肌肉?
Int ==> interest 對事物的興趣?
Res ==> respect 對老師的尊重?
Sp ==> spontaneity 自發性?
Con ==> concentration 專注力?
EC ==> emotions control 情緒控制?
P ==> 如果EC唔係父母經濟能力,咁P就係politeness, 不過同 respect 冇啲撞。P 同 Res 仲有乜可能性?請隨便猜猜 :)

oh, Sp 也有可能係speech...

Int 可能係 interaction. 你們覺得那個合理啲?

迷底就嚟解開.....

jolalee  多謝你細心留意到並分享呀!   發表於 12-11-19 10:08
jolalee  「就嚟」都仲有數個月呀!  發表於 12-11-19 09:52

jolalee 發表於 12-11-19 02:21
綜合各腦袋的意見:
我覺得:P = Politeness
Res = Responsible (例如玩完玩具收拾, 坐完張椅推番入去)

似唔似? Respect我覺得好難考, 考佢地有無eye contact?

jolalee  yes i think you're right~!  發表於 12-11-19 10:01

綜合各腦袋的意見:
GM ==> gross motor skill 大肌肉?
Int ==> interaction 對應?
Res ==> responsibility 責任感?
Sp ==> speech 語言能力?
P ==> politeness 禮貌?

這個list似樣啲啦! 希望幫到各家長。有更多idea請隨便保充。
大家努力呀!! 

阿早!  大家努力~  發表於 12-11-19 10:17

(lovecupid, 我估EC同P都仲係評緊小孩當日的表現,那樣比較合理。家庭經濟狀況同職業我想他們都會參考,不過我信SC看小孩本身重於看家庭背境。可能小朋友平分才看其他因數.)

jolalee 發表於 12-11-19 10:19
(lovecupid, 我估EC同P都仲係評緊小孩當日的表現,那樣比較合理。家庭經濟狀況同職業我想他們都會參考,不 ...

我會覺得張表已經反映咗St.Cat的面試考慮,其實學校問得呢啲資料,即係有嘢會考慮

1,會問埋家長中小學,即係睇家長的教育水平,更反映小朋友將來讀小一的去向。如果家長的小學都是普普通通,升小一沒有優勢。

2會考慮家長職業..地址..職位..專業人士..睇你夠唔夠錢交學費....

3,會問埋兄弟姊妹就讀學校,睇吓升小一沒有優勢。

當然,小朋友面試當日表現亦佔最好大比重。

Cog ==> cognitive 認知力?  =>砌圖?顏色?大小?聽指令?
FM ==> fine motor skill 小肌肉? =>砌
Lego
GM ==> gross motor skill 大肌肉?=>行路?拆
Lego?接車仔?
Int ==> interaction 對應?你叫咩名?幾多歲?邊個帶你嚟?

Res ==>responsibility 責任感?推櫈?收玩具?

Sp ==> speech 語言能力?

你叫咩名?幾多歲?邊個帶你嚟?
 面試會否東張西望?走咗去?
EC ==> emotions control 情緒控制? 全程有冇樹熊上身?發脾氣?

P ==> politeness 禮貌?
 打招呼?再見? 都好全面喎15分鐘考晒……..厲厲害害

lovecupid 發表於 12-11-19 15:46
我會覺得張表已經反映咗St.Cat的面試考慮,其實學校問得呢啲資料,即係有嘢會考慮
1,會問埋家長中小學,即 ...
我覺得最奇怪的,是他們只問中小學,而唔問大學程度⋯咁係唔係證明,學校關注的,只是學生升小有冇優勢,而不理父母學歷去到幾高?

jolalee 發表於 12-11-19 15:54
我覺得最奇怪的,是他們只問中小學,而唔問大學程度⋯咁係唔係證明,學校關注的,只是學生升小有冇優勢,而 ...

學校理唔到大學咁遠,睇職業都反映到學歷啦

揸飛機,揸坦克,揸巴士一眼都識得分辨學歷啦(只是例子,無意貶低任何職業)

睇到家長小學讀勁校揸住10分,適齡10分,同信仰5分,都入緊。

收佢機會好大,話之佢幼稚園全班喺考第尾啦….

JoeyCalbert  其實所有出名既幼稚園都睇重父母讀邊間中小學,目的好明顯啦~~而家既商業社會,咩都係result oriented !!  發表於 12-11-22 09:29
jolalee  agree!   發表於 12-11-19 16:50

想問一下, 有冇媽媽有張instruction form?? 因為我只係收到張綠色form.. 其他咩都收唔到.. 但又見你地又話有張instruction form.. 想請教有冇好心媽媽可以email比我?

小妮師妹 發表於 12-11-21 20:14
我覺得EC = English & Chinese
P = Putonghua

In PN啫.......仲要睇埋兩文三語????
好多BB都未識講嘢喎......
唔通係問家長兩文三語

請問最遲幾號寄番學校??  o岩o岩問老公, 佢上星期唔記得左寄, 無左件事…

volar  7/12/2012  發表於 12-11-22 14:21

交表時冇留意呵, 我又估下:  
GM ==> general motor skill 大肌肉?
Int ==> interactive 反應..??  **
Res ==> response 對答 .. ?? (同有冇反應不同..)?**
Sp ==> speech (語言能力) **
P ==>patient 耐性 ?..**
‹ 上一主題|下一主題