用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 MOS THINK有OFFER的請進!!
樓主: hyde1111
go

MOS THINK有OFFER的請進!! [複製鏈接]

回覆:MOS THINK有OFFER的請進!!

我個仔11月開始係MOS Think 讀PN, 暫時未知教學方式如何,但我差唔多每日都收到班主任嘅電話同我講解個仔嘅進度,好有耐性聽我講,感覺良好。
其實外界不斷評激呢間學校,我好想知究竟呢間學校有乜問題,有家長可以俾D意見嗎?
俾小朋友係度讀PN 嘅家長,又會否繼續給他們升讀K1 嗎?

我都收到PM OFFER,但見到好多COMMENT話THINK麻麻,都係到諗緊...

回復 lulumomo 的帖子

其實多數麻麻地的comment都係來自部份家長於面試時的感覺,學校好唔好真係要入讀先知.

我女讀緊pn,已經番咗幾個月,佢真係每日都好開心咁返學. 有一日病咗冇番學,佢自己响房執書包,執茶點袋,好掛住學校咁. 至少學校已經俾到佢鐘意返學的感覺.

老師同嬸嬸都真係好好,我女未介到片,佢地日日幫佢換片之餘,仲好有耐性教佢.我女成日都話:老師話大個女啦,唔好著片啦,要用potty啦..............又日日都幫佢紥頭髮(因為玩到亂晒). 到而家我都差不多每個星期都有打電話俾老師,問下個女返學情況,老師每次都會好詳盡咁同我講. 論愛心耐性,我俾滿分.

學習方面,英文識數one to ten,仲有好多單字 father,mother,fish,apple........英文兒歌都識好多首,有時都會自己唱下普通話歌,最緊要係佢係好自然咁講&唱. 英文堂/普通話堂的時間長短當然對學習有影響,但如果佢唔明的話,時間再長D都無用中文認字已經會認 "人", "口"...........數字又識數1至10,已經認到1及2. 唔知其他學校pn班的進度,但我覺得OK

無可否認, think的校舍係細d,但係我又覺得老師們懂得安排各班响唔同時段唔同地方上堂,盡用地方,又唔會話好迫咁.

當然,你可能會認為以上情況係學校應該要有,唔係乜野特別優點,但我覺得think唔會比其他學校差囉(雖則冇讀過其他學校).

另外,學費真係唔算平,書簿費茶點費每學期收一次,冇其他雜費. 我覺得都可以接受.

各家長要求不同,以上純屬個人觀感

引用:回復+lulumomo+的帖子 其實多數麻麻地的co

原帖由 zchow 於 12-11-16 發表

其實多數麻麻地的comment都係來自部份家長於面試時的感覺,學校好唔好真係要入讀先知 ...
我朝朝早經過新港城,見到朗思的小朋友。真的每個都happy face+好多野講好有活力。真係feel的到他們鐘意返學~

回復 zchow 的帖子

Thanks for your information......我都會讀THINK.....

Thanks zchow. 好詳細,俾到信心我。我想問咁知唔知佢地英文堂係15分鐘定40分鐘?

hyde1111, 我同你一樣,每朝經過新港城都見到 Think d 小朋友好開心 ^_^

引用:回復+lulumomo+的帖子 其實多數麻麻地的co

原帖由 zchow 於 12-11-16 發表

其實多數麻麻地的comment都係來自部份家長於面試時的感覺,學校好唔好真係要入讀先知 ...
十分同意!第一印象影響之後的決定。

正如我in綠茵時,我已經覺得有一個外籍老師黑囗黑面,小朋友玩到好嘈聽晤到佢講嘢,佢就好惡咁叫大家靜D。
到個別見老師時,有些家長聽唔到叫號,佢又好炆咁。
最後我交留位費嗰日,有些老師見到你,會望吓你點頭微笑,佢就擰轉面,响你身邊行過都唔理你,個樣繼續黑囗黑面!

所以第一感覺同印象真係好重要,我in Think嘅時候真係感覺好好,老師真係好nice,會主動同你講吓嘢,撩BB玩,一D都唔cool,校工姐姐見我望厠所,又同我講吓厠所咁,大家都好友善!

所以我會揀呢間,唔會接受其他offers !

回覆:MOS THINK有OFFER的請進!!

昨晚問過個朋友,(佢個囡讀think pn, 之後轉ESF), 佢話think係主題教學。

Thanks 講得好!

多謝哂你既詳細回答呀.想問多少少呀, 你小學目標係邊類小學呀?
我聽過D Comment 話因為太活動教學, 上到傳統小學會唔慣同埋跟唔上.
佢地LN 係幾多人一班, 幾多個班主任, 同埋AM / PM有幾多班架?

先感謝你既分享~~~

LN 12人一班,一個老師
上午四班下午四班

上下午各4班? 有咁多個classroom?

回復 THSo 的帖子

Thanks!!!!!!!咁上到K知唔知幾多人一班呀?
SORRY呀, 問咗好多問題~~~

引用:我個女而家响THINK讀緊PN,+當年都係從綠茵

原帖由 zchow 於 12-11-14 發表
我個女而家响THINK讀緊PN, 當年都係從綠茵及think二選一,最後揀左think, 因為相對佢小班教學d. 亞女返學好 ...
zchow,同學仔,今日馬鞍山think出咗k1 offer俾think pn嘅小朋友啦,會唔會繼續讀上think k1呀?

thx for sharing

回復 winnietingting 的帖子

學校offer讀英普班,問過老師,上課時係全英&全普,唔會英+廣東話or普+廣東話,好吸引呀.  我會交留位費

steveppc 發表於 12-11-16 16:26
回復 THSo 的帖子

Thanks!!!!!!!咁上到K知唔知幾多人一班呀?
上到K1係2x人一班,我果日有問,但唔記得個實數。

好驚啊!!!大家都覺得THINK唔好!!!!!!!!!

回復 hyde1111 的帖子

think am offer 係1-Dec最後交留位費 (sorry 左個日期),但最後都係决定唔去。
康傑巳交留位費,如無更好offer,就會上康傑2013/2014 N am

回覆:charlesleung888 的帖子

Think留位費是今天開始交直到到Dec 01!哈哈~我和你相反。我放棄康傑選擇think@@

‹ 上一主題|下一主題