用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真定聖類斯?
go

崇真定聖類斯? [複製鏈接]

'我囝囝分別獲得崇真及聖類斯取錄。但決定唔到揀邊間。感覺上崇真比較好,而且有中學。雖然聖類斯亦有中學,但評語比較參差。我們現在在港島區居住,若揀聖類斯就不用改變現狀,家長們,你們怎樣選擇?

2    0    0    0

如果睇長遠講中學派位選擇一定選聖類斯, 崇真係深水埗區, 男仔派位好似比較蝕.....

另聖類斯評語如何較參差呢?  

都幾好呀。
http://singtao.com/yesterday/edu/0813go01.html

回覆:崇真定聖類斯?

我見只有45%聖類斯小學畢業生揀返中學!

當初決定考聖類斯時, 終合各朋友們說法有以下 2 種 :

1) 聖類斯好, 是一間出名既學校 --> 問點好, 友人們答 : 係我地個年代 (友人們依家己中年) 已經好出名,成績同校風都好!!

2) 聖類斯以前好, 依家好似 MA MA 地 --> 之后問, 點樣MA MA 地...友人們講不出, 只說 : 聽說或感覺好似比以前差了....( 沒實質數據支持)

以上2 個說法其實都沒有最後答案.....至於個人覺得聖類斯比較低調, 不可以跟其他有簡介會的學校一樣可以從簡介會去了解, 而且因為學校堅持不轉做直資, 所以跟那些為了怕教育局微調而分分轉直資的學校相比是比較蝕, 而且中學始終係津校, 收生不可以好似直資一樣有選擇權. 說實話我都好希望聖類斯中學可以轉做直資學校, 但實在慈幼會既教育理念是"有教無類"...所以為什麼比人覺得依家MA MA 地, 好可能是因為其他學校因轉了直資後, 名氣及地位高了吧!! 這純個人睇法, 不知是否正確!!

海豚仔,多謝你的分析!其實我想看得全面啲,唔想六年後又再打扙!加上本身亦有弟弟現在讀緊K1!

回復 ahshim33 的帖子

因為只有全級中間或以上( 即要有 BAND 1 或小部份 BAND 2 成績) 先可以選返聖類斯 ( BAND 1C) , 因為聖類斯中學只有4 班, 而同小學關係只係直屬 ( 深水埗崇真都係一樣), 所以不是全部小學部學生都可以返入去讀.

講真如果讀得叻 - 全級頭10 名以內, 都博下選抽皇仁果D BAND 1A 學校啦! 所以佢地都有D 學生係派入了皇仁果D BAND 1A 學校. 始終中西區中學校網一定比深水埗校網靚好多啦!

carolmum  agreed!  發表於 12-11-16 00:28

回復 ahshim33 的帖子

基本上只有一條龍既學校先唔駛係小六時再打仗, 所以唔讀一條龍既話係唔係都走不掉呈分試同選校( 中學)!! 唉!!!

我參加完第一堂的導向班, 我覺得聖類斯真是一間好學校

我覺得學校比較低調同埋中西區太多好的學校, 所以個名冇甘出

至於中學校網梗係中西區啦, 同埋你住港島區又唔駛搬

我反而覺得崇真ma ma 哋 喎, 無直屬中學, 聯繫中學都係一間好, 另一間就好唔掂, 升學無保障, 派位成績無數據,  聖類斯衰極都仲係band 1.

海豚仔  我都唔敢講到甘明祟真 ma ma 地   因為太多護航者會企出尼 (考幼稚園時令教過), 所以今次考小一, 報都唔報佢...  發表於 12-11-13 15:31

引用:我參加完第一堂的導向班,+我覺得聖類斯真是

原帖由 smartcash 於 12-11-13 發表
我參加完第一堂的導向班, 我覺得聖類斯真是一間好學校

我覺得學校比較低調同埋中西區太多好的學校, 所以個 ...
Totally agree

I will vote St. Louise.  Especially, you are living in Island side.

崇真通常升邊間中學?

住港島, 梗係st. Lou 啦! 其實中學仲係唔錯架! 同埋傳統學名校俾到學生果種歸屬感係好唔同

如果6年後成績好味報King's囉,就算升St Louis 中學部都唔失礼啦。
好多人話St Louis 進步緊。

我係崇真fans, 但我會覺得聖類斯岩你地多D, 始終兩間差唔多的學校(可能聖類斯仲好D), 梗係唔洗搬的好. 再者, 聖類斯中學個網係靚D喎.

如果你住港島区,根本不須考慮,梗係聖類斯喇!話晒都係港島名校,至於崇真,其實只係今年D人瘋狂,令佢水鬼升城皇啫

不要輕視返學頻頻撲撲對小朋友的影響

回覆:evacalbee 的帖子

派中學請問係跟住址定係跟小學校綱?  我住沙田如果讀st louise 曰後升中派位係選中西區學校or 沙田區呢?

carolmum  兩者階可!  發表於 12-11-16 00:30
‹ 上一主題|下一主題