用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學優點是否好易得到
go

中學優點是否好易得到 [複製鏈接]

我記得小學好嚴格,但上星期細女話得到優點,以為好叻啦点知大女話開学至今已有十幾個,真莫名奇妙?

kilykilyk  請問十幾個優點有無寫落成績表??  發表於 12-11-26 11:39
   0    0    0    0
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

下... 點解有咁快有咁多優點???

我個女間學校..有張咭仔...儲印仔...要到一定數量..先會有一個優點...亞女話...佢就快儲夠數...有一個優點...

我地都好易有優點,個個月睇夠一定數量既storybook /交齊功課就有一張sticker,儲夠3張sticker就有一個優點,我仔宜家都有1個sticker,佢目標係向優點進發............

原来好多中學咁架!阿仔學校quiz 80分以上或默書90分以上有一張sticker, 集夠九張一優點。 一科欠交五次功课一張warning 纸,夠六張就缺点。 平時表现都会有機會收sticker or warning. 總之就好似集郵咁

回覆:siutomama 的帖子

咁搞笑?好似小學咁嘅

哈, 我覺得好似百佳/惠康儲印花咁, 儲滿一定印花可以換物品, 又或似某些化妝品牌, 買滿某金額可以chop一個印, 儲滿一定印可以換禮品.

回復 瑄婷 的帖子

你就好啦!我兒由9月到現在記了3個warning...不善用locker,忘了見老師,和同學過分嬉戲!
不過他在中文課,認真學習,取了l分學習態度分!

所以冒失的子女上中學好易被扣分,要趁早訓練子女•••

瑄婷 發表於 12-11-12 14:01
我記得小學好嚴格,但上星期細女話得到優點,以為好叻啦点知大女話開学至今已有十幾個,真莫名奇妙? ...

我囝間就難攞優點,有獎攞先有..
而缺點就易攞,無做功課或做漏功課5次一粒缺點,
做漏一條數都叫做漏,帶漏課堂FILE5次一粒缺點

karen2323  我女問學校又係咁,如果因漏帶而有缺點就慘囉!  發表於 12-11-14 11:36
hw1115  都好嚴厲囉.  發表於 12-11-13 10:43

係呀, 缺點易攞好多.
我都唔奢望阿仔攞優點, 最緊要唔好攞缺點就好了.

回覆:中學優點是否好易得到

攞優點為乜?有禮物換?

中學小學化!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實做得好是應份的, 做得唔好就應受罰.

難怪有位教書的親戚曾說, 現在學校都是小學幼稚園化, 中學小學化, 大學中學化.....所以而家出來做事的年青一代好多都唔係好掂, 仍然是孩子化.

回覆:Meikin 的帖子

的確中學生不應再以小學生方式對待了,難怪最近有報道說家長代準大學生聽講座、揍大學生返學了!真要命

ANChan59  My son will take this as insulting, if we join the class.

I can only drop him to the dorm and that's it. I just provide better service than 雞記  發表於 12-11-13 13:22
kilykilyk  我覺得陪同聽講坐或第一日陪返學可以係支持同關心,同子女是獨立無關,更唔覺得係湊仔,
想當年我都很獨立,但都想父母陪我聽講坐,用行動支持我  發表於 12-11-13 12:49

Meikin 發表於 12-11-13 10:32
其實做得好是應份的, 做得唔好就應受罰.

難怪有位教書的親戚曾說, 現在學校都是小學幼稚園化, 中學小學化, ...

完全同意!在快換季的日子,學校接到好多中一家長來電,問外套大褸事宜,真係凍又唔得,熱又怕熱,點解咁小事,唔叫F1子女自己問,要早早打擾學校?比些耐心等通告又或者上校網睇啦!

杰杰媽媽  我都係叫個仔留心聽早會,一定會講,我地12月頭先換冬季衫  發表於 12-11-13 23:13
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

我無聽阿仔講有優點缺點。
你哋話有印仔、貼紙、小禮物咁搞笑。
其實中學記嘅優點缺點對升大學有無幫助嫁

oscarmama 發表於 12-11-13 22:44
我無聽阿仔講有優點缺點。
你哋話有印仔、貼紙、小禮物咁搞笑。
其實中學記嘅優點缺點對升大學有無 ...
阿仔唔駛罸抄校規或留堂就OK。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 siutomama 的帖子

朋友的唔抄手冊,欠交和冇做,如計算跟你學校,一早有3個大過,學校講要大個男大個女,老師不理手冊,唔做咪留堂做,留得多,孩子咪自動自覺去抄同學功課來交.....

醒目開學勳章

回覆:中學優點是否好易得到

我女中三,話今年d老師當佢地小學生甘,郁d就請食糖,獎貼紙,班女不多buy

CrabPincers 發表於 12-11-14 12:21
我女中三,話今年d老師當佢地小學生甘,郁d就請食糖,獎貼紙,班女不多buy

...

我囝囝F.1, 老師都係獎糖, 支糖好似"C落冰"咁, 有晚在家取出食, 我話你食咩, 咁核突.   哈哈, 但我家"為食囝"仍求之不得, 我就笑佢囉.  
但F.3就....
不過, 可以當是滿足吓老師, 她/他們眼中F.3中學中仍是BB, 想去親近啊.

囝囝校都是優點不易攞, 班長/科組長服務一學期才有. 反而, 以扣分制去評估操行GRADE, 多了欠交功課就好快有缺點.

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+12-11-14+14:54+編

原帖由 黃巴士 於 12-11-14 發表
但呀女話中一,二d老師不是甘架,不知點解中三反而變成甘,可能今年轉左好多新老師,好好笑,呀女話有次老師獎糖,有個同學覺得幼稚不肯要,呀sir最後叫同學,幫幫手,要啦....真係攪笑

Sandy_Wong  亞女間學校有老師請食雪條,哈哈! 亞女好開心呀,不過F3就.....  發表於 12-11-27 17:17
黃巴士  滿腔熱血的老師, 哈哈, 學生哥俾吓面, 唔好打沈她/他們.  發表於 12-11-14 16:11
Meikin  必定是年青一輩的老師了!  發表於 12-11-14 15:46
黃巴士  哈哈.  這些老師很有趣!!  發表於 12-11-14 15:44
‹ 上一主題|下一主題