用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 LCM英語證書課程
go

LCM英語證書課程 [複製鏈接]

LCM英語證書課程

你們有沒有聽過 'LCM英語證書課程'?
聽說3歲便可考到大學比既證書, 可以考小學用...
有沒有人考過, 難唔難考?
成績如何?
我剛剛報左果course, 想比個女遲下試下考...

Re: LCM英語證書課程

如果我冇記錯LCM係咩,
我個女既老師好似話佢個system晌HK唔係太成熟.
所以佢都唔會話特別提議人去.  

咁我都係貪佢3歲可以考證書,
我'立'過張證書用英國大學名出,
同埋有一期我見preschool有登佢果exam出黎,
聽聞都考左2年幾, ok啦, 我見中心d姐姐介紹得ok,
講真$1,000有8堂英文班, 我都覺抵...

charlottemama
咁你比你小朋友邊度學英文?

Hi shui,

你伺個小朋友考那個級?我女兒今年4月會考Stage 3 & Step 1
http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

Dear all,

May I know the full name of LCM.
Thnak you!!
yho ;-)

Hi shui,
我只係話如果冇記錯姐.
可能我真係有d混淆啦.
不過講真. 比3歲學, 其實咩都有幫助既. 接觸多d,
見識多d都冇壞
我個女係跟私人老師學.

LCM or LCMM = London College of Music & Media

May click here: http://www.tvuapac.com/lcm/ for some information.  香港 authorized exam centre (speech & drama 果 part) 係 小王子.  佢攪有關o既courses(可向小王子或俊慧查詢)口碑好似痳痳.

睇過 syllabus 其實唔難, 或不需take小王子D course, 不過會唔會mark down D non-students 就唔知啦 (雖然examiners 係LCM飛黎o既人).

charlottemama,
Glad to meet you here

Marymama88,
請問你係自己報 定 take 過 俊慧 D courses?

510,
Nice to meet you here too. cheers!
你女女好嗎?
講開小王子, 我都有聽過佢地internal都好似幾混亂下. d朋友都話唔係幾好. 不過我唔太知, 我未trial過佢地既course.

charlottemama 寫道:
Nice to meet you here too. cheers!
你女女好嗎?

仍適應緊, 經常失控   Though she is not working well on readings, at least she could have some practice on Oral first.

講開小王子, 我都有聽過佢地internal都好似幾混亂下. d朋友都話唔係幾好. 不過我唔太知, 我未trial過佢地既course.

Haven't tried their courses as well.  只係聽過 D BK 家長話當時

Hi 510

My daughter will taking  俊慧
http://www.slide.com/r/vg4iCTSY0D9dWsZ6sV6nsYukJSz3ZxQj?previous_view=lt_embedded_url

HI 510,

Thank you for your information.
510 寫道:
LCM or LCMM = London College of Music & Media....
yho ;-)

[quote]
Marymama88 寫道:
My daughter will taking  俊慧

marymama

我只係報左stage1, 因我果女只是3歲,
我地響奧海城報, 因為佢地地方大d, 好d啦,
我都有去過俊慧, 環境唔好law,
似補習社, not for活動教學,
同埋我上去visit果日, 無開冷氣(係正常時間),
焗到不得了, 空氣唔流通, 小朋友焗住成個鐘邊得???

係朋友介紹我試下, 佢話以前亂d,
因為幼聯成人比唔到導師,
但果間野轉名後, 做lcm,
請左full time導師, 一個男一個女,
我果女跟女miss,
我觀察左好耐(有1 yr), 同埋見朋友果女轉lcm都學得ok...
我心儀果時間成日都爆, 都等左一段時間先有位,
我都有睇果syb架, 其實唔難,
不過我當一個英文班比我果女...

p.s.我同centre果姐姐八到,
剛剛俊慧安排d小朋友考試, 肥左幾個 :cry:
同埋考時先知佢地教錯野比小朋友,
所以that why我報左奧海城,
如果你地報左俊慧, 希望唔好介意

路經此地, 想問一問各位, 請問香港區有沒有centre會有lcm的課程的呢? 可否pm資料給我呢.  tks!

shui 寫道:
我只係報左stage1, 因我果女只是3歲,
我地響奧海城報, 因為佢地地方大d, 好d啦,...

想問下奧海城果間係咪小王子自己嫁? 有時間上去睇下先.
p.s.我同centre果姐姐八到,
剛剛俊慧安排d小朋友考試, 肥左幾個 :cry:
同埋考時先知佢地教錯野比小朋友,
所以that why我報左奧海城,
如果你地報左俊慧, 希望唔好介意

Oral/Speech 呢家野比分好 subjective, 就算有 marking scheme 都好難避免人爲因素.  所以我擔心&覺得 non-小王子 students 有 disadvantages. 雖然俊慧個 course 係同小王子合作, 唔排除小王子又"察"夥呢??
上完奧海城個course後請報下料

510:
many tks!

我覺得 如果一心諗住報名牌小學而又覺得有 張 cert好 d, 咪可以讀o下, 當買張 cert,講真, 小王子環境 +課程 好 一般,1000/8 堂, 雖然唔算貴, 但唔係為左 cert 就可以唔洗讀呢間, 出面呢個價 $ , 我諗都好多選擇,我當初都係諗住當 pg 返 o下, 但 讀完發覺得益唔大.所以都無再 報 lu ~~

我找番d書, 睇preschool講:
小王子=LCM香港owner,
奧海城2期果間打正旗號叫'小王子'
俊慧(ymt&wc)是買版權, that's why叫俊慧,
我上次上ymt間centre, 俊慧好似主力做史豐收?
睇報紙廣告, 好似遲d有大埔&觀塘,
唔知是買版權 / 直屬? 等我下次八下先!

我報考試問過d姐姐仔,
佢話果考官唔會知邊個有讀/邊個無讀course o窩...
不過佢話就算無讀course,
佢centre有試前預備班讀,
歌仔是英文兒歌便可(stage 1),
對我個女來講, 超easy啦, 佢日日都唱啦   

有一個超白痴問題,
我其實join呢個club無耐,
點樣可以好似你地咁是xx級會員?
我見我被標為’新會員’, 就覺得你地好威…
另外, 點樣可以響message下面, 加到小朋友d相,
我都想整我果女d相, 因為人地話佢似男仔,:cry:
我想你地睇睇, 係米真係咁似???     

MARCO仔仔 wrote:
我覺得 如果一心諗住報名牌小學而又覺得有 張 cert好 d, 咪可以讀o下, 當買張 cert,講真, ....

Agree. 我覺得太過 exam-driven
‹ 上一主題|下一主題