用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦 ...
樓主: carmenshek
go

黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦   [複製鏈接]

fion6406 發表於 12-11-26 10:41
你小朋友小三就已頻頻去聽升中講座了?你真勤力、準備充足!
都唔係特登去架, 只是我係學校做義工, 幫手帶中學巡禮先有機會去者.

HelloKitty 發表於 12-11-26 10:46
都唔係特登去架, 只是我係學校做義工, 幫手帶中學巡禮先有機會去者.

我一向以為中學巡禮, band1中學不參加, 看來是我誤會了
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

引用:Quote:HelloKitty+發表於+12-11-26+10:46+

原帖由 grace_xian 於 12-11-26 發表
我一向以為中學巡禮, band1中學不參加, 看來是我誤會了
其實係自己學校去信中學,誠邀他們為本校提供簡介會。

HelloKitty 發表於 12-11-26 13:38
其實係自己學校去信中學,誠邀他們為本校提供簡介會。

我一直認為是黃大仙區家教聯會才會做這個工作, 原來自己小學都可以去信

謝謝你, 看來你間小學都好重視升中, 會幫助同學做正確的選擇
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

grace_xian 發表於 12-11-26 15:10
我一直認為是黃大仙區家教聯會才會做這個工作, 原來自己小學都可以去信

謝謝你, 看來你間小學都好重視升 ...

都算係, 學校還會為小六學生提供兩次模擬面試添, 一次老師做, 一次家長做

CPLau129  我都想知.  發表於 12-11-27 11:21
grace_xian  其實是哪間?  發表於 12-11-26 15:32

可否講下可中?
請問一般係咪在區內小學考獲全級頭三分一都可以算是band 1生?
再由呢三分一去分頭中尾?

anki2502 發表於 12-11-30 09:38
何蔭棠可以開校十年就咁快上位,又係黃大仙區內同小學間口碑咁好,同咁有信心開足五班到唔跌banding。點都 ...

曾經在yaoo打過何xx, 之後出來了一條link, 是該校學生自己講何記的,
都.....

今日參觀完協和, 注重學生的品格, 面試有不是全部見,
2013/2014學年開四班中一, 到2014/2015學年開五班中一, 即係隔年開5班中一
2012年A-LEVEL 86.4%入8大,包埋副學士及HD則有97%
2012DSE 55%入8大,包埋副學士及HD則有92%
取得3322有86%, 考得5以上有21%, 4以上有61.4%, 3以上則有93%

有沒有家長尋日去左可立, 可以分享下嗎?

Rainy 發表於 12-11-30 15:58
可否講下可中?
請問一般係咪在區內小學考獲全級頭三分一都可以算是band 1生?
再由呢三分一去分頭中尾? ...

再由呢三分一去分頭中尾?
.---------------------------

不是全級頭三分一,是全區所有今年升中學生一起排一個次序,頭三分一是band 1,中間三分一是band 2,尾三分一是band 3。再由呢三分一去分頭中尾才對。

可否講下可中?

--------------------------
可中我相信受歡迎程度不及保一、何、協。今年可中的同學在PreS1的表現,英文科的平均成績更跌低至55分比李城璧的57.56還要低,僅能和西貢將軍澳的王華湘平排。所以如以學生的級別看來並不特出,如果有選擇的話,作第二選擇較好。

:verycold: :verycold: :verycold:

15'16////band 1生///協和還是何蔭棠好?
請大家俾D 意見. 謝謝.

協和校風好好,學生樸實,老師好,英文好!

may282 發表於 12-12-8 14:17
15'16////band 1生///協和還是何蔭棠好?
請大家俾D 意見. 謝謝.

如果何有咁好的入大學率,甚至比保一還要好的話,看來今年保一和何肯定會吸納一大部份人申請,相反協和可能會少了人報,如果從這方面去想,協和競爭可能會無咁大。

因此,自行時的考慮是小朋友的成績是否好突出,有沒有競爭力,面試的信心才是主要的考慮因素。
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-12-8 14:54
如果何有咁好的入大學率,甚至比保一還要好的話,看來今年保一和何肯定會吸納一大部份人申請,相反協和可 ...

但小學老師稱何蔭棠是屬BAND2 ,,, 可能是剛又中中轉英中,...

引用:Quote:ohnono+發表於+12-12-8+14:54+如果何

原帖由 carmenshek 於 12-12-08 發表
但小學老師稱何蔭棠是屬BAND2 ,,, 可能是剛又中中轉英中,...
何蔭棠在2010年升呢為英中,已收了第一組別的學生。

carmenshek 發表於 12-12-8 15:29
今年考DSE這班學生是早於2010前入讀的,都可以有咁好成績,証明學校的升值潛能都幾高!

回覆:黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦

請看呢段關於何蔭棠的報到,轉自今天之經濟日報

‹ 上一主題|下一主題