用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦 ...
樓主: carmenshek
go

黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦   [複製鏈接]

回覆:黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦

仲有一點,我仲未諗通:
根據小囡學校資料,過去幾年都有超過50%的同學派英中,甘呢緊兩三年學生人數下降,相對地這50%派英中的比率是否也會下降?

回覆:onepiece 的帖子

你嘅理解唔正確。

1. 一間小學即使有聯繫,都唔代表首志願%一定高,因為直屬/聯繫位除咗要放第一志願外,亦要跟遊戲規則band1先抽,有剩先到band2。唔好忘記首志願唔係band1生專利,band2/3都一樣要揀學校,直屬/聯繫小學嘅band2/3生唔見得首志願%一定高。

2.學校計算首三志願%一般係指乙部,甲部得幾個位仲要全港抽,好少會計埋,就算計都影響極輕微。

3. 首三志願實際bias之處,係學校要學生填表非常保守。例如band1生唔理你頭中尾,第一志願要你填間band1尾學校,band2生第一志願填band2尾學校,band3生第一志願填band 3尾學校,都冇人同你爭,100%派第一志願都得啦。

4. 抽獎唔應該用選擇同首三志願%掛勾,從來都冇band1/2/3學校嘅劃分,只有band1/2/3學生。主要收band1生嘅學校就叫做band1學校。抽獎排位要留意學校有幾多個位比幾多人爭,受歡迎嘅學校第一輪已被人搶晒啲位,所以第二志願應該填冇咁受歡迎而估計有位剩嘅學校。

回覆:khmama 的帖子

有幾點,Khmama誤會了我的意思,亦有幾點我唔認同。
1. 我是説"聨係和直屬學校會有bias",所以考慮時唔好睇那些學校,唔係話"所有聯繫學校都一定有bias",事實上只要有保留位,或多或小都會影響%,所以唔睇是正確的。
2. 實際上,真係有若干學校把甲部首志願放埋落去,如果仔細去計不同%就會知,致於多定小,事乎%是多定少,我只是指出會有這項及可能性,更沒有説影響很大,影響多少亦用equation 擧例計出。
3. 數字可唔可以參考要看你參考的目的及結論是甚麼。無論選首志的原因是甚麼,甚至被人誤導而填,選了之後產生的結果都是一樣,而draw的結論亦只是首志願選擇很分散。
4. 去睇首志願%,就是要知道首志願是否分散,從而去將"幾多個位比幾多人爭"和"估計有位剩嘅學校"實質化,用甚麼方法、數字和計算方向每人看法不同,但目的都是一樣。

講出來只作參考,每人有自己看法,太複雜亦唔係個個了解或認同,也唔想多作討論。

khmama 發表於 12-11-17 11:53
你嘅理解唔正確。

1. 一間小學即使有聯繫,都唔代表首志願%一定高,因為直屬/聯繫位除咗要放第一志願外, ...
khmama多謝你既補充!
****未經本人許可, 不得轉載****

HelloKitty 發表於 12-11-17 11:42
仲有一點,我仲未諗通:
根據小囡學校資料,過去幾年都有超過50%的同學派英中,甘呢緊兩三年學生人數下降, ...
學生人數減少跟幾多%同學派往英中沒有相連的關係,大家沒有掛鉤,人數減少不等如比率都會減少。整體人數減少,仍然可以是50%派往英中。舉個例子,以往是200個同學的50%,即是有100個同學派往英中,現在總人數減到去150個同學,50%即是75人可獲派英中。
以往只有band 1的同學才有較大機會進入英中學校,所以我地大多將派往英中的同學當為band 1學生,因此有學校將所有能派往英中學校的都基本上歸納為band 1生。因此你在這裡說的50%派英中的比率,若將佢當為是band 1的比率,咁就有機會出現變化。因為有可能因為人數減少而出現band 1英中有位多出來而令到有部份band 2同學都有機會抽入band 1英中而令派入英中的人數有所提升,或有機會由50%派英中上升為55%、58%、60%等等。

:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:HelloKitty+發表於+12-11-17+11:42+

原帖由 ohnono 於 12-11-18 發表
學生人數減少跟幾多%同學派往英中沒有相連的關係,大家沒有掛鉤,人數減少不等如比率都會減少。整體人數減 ...
謝謝,開始明啦。

回覆:carmenshek 的帖子

張永慶 可立 協和 何陰棠

如果小朋友係全級10名內,我會揀保一.....

formula0106 發表於 12-11-20 13:10
其實睇左咁多. 我都係未識計. 死未!!!
但好多謝各位媽咪報料. 等我都知少少. 謝謝! ...
唔會唔識計,係計唔掂居多。我舉個例,好多同學係非保一不要,非協和不選,就算你比間可立佢,佢都係唔開心。所以唔駛計,只管去揀,用最好的策略去等待最好的隨機號碼就可以了。

formula0106  不過明白保一同協和不能同選頭3位. 對嗎?  發表於 12-11-22 13:14
Jackieson  agree! 唔駛計, 只去揀, 有時真係會諗多咗.  發表於 12-11-20 17:24
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:張永慶+可立+協和+何陰棠 +

原帖由 濼晴 於 12-11-20 發表
我現在心目中的排位是   張永慶,協和,可立,何蔭棠

自收生即1 月那個 我揀弓一間官塘區,另一間揀張永慶好唔好?

我住左黃大仙好多年 如果小朋友 讀書好得 張永慶我會選第一  讀書氣分好重 升大學百分比好高

formula0106  比學校迫讀書. 佢成績會好高. 所以想佢入間讀書氣氛重. 令到佢自己會肯向上升.  發表於 12-11-22 13:18

引用:我住左黃大仙好多年+如果小朋友+讀書好得+

原帖由 濼晴 於 12-11-21 發表
我住左黃大仙好多年 如果小朋友 讀書好得 張永慶我會選第一  讀書氣分好重 升大學百分比好高

...
我也是住黃 大仙區。但我兒時在官塘區讀書,對黃大仙區的學校很陌生

我由細到大 說住黃大仙 基本上 英中 最好係張永慶

其餘係 2.可立 3.協和 。。

carmenshek 發表於 12-11-21 10:57
我現在心目中的排位是   張永慶,協和,可立,何蔭棠

係咪即是乙部大抽獎都照咁樣排第一至四志願?

1   2   3   6  8

回覆:redkoni 的帖子

是呀

回復 carmenshek 的帖子

樓主,我勸你乙部唔好咁填啦,第一,第二可以照填.....第三,第四就唔好咁進取啦,跟本係冇機會,可立同何蔭堂都多人選,你將佢擺第三第四根本就浪費左個機會,不如選一D冇咁多人揀既仲好.....
唔知你認為啱唔啱聽呢,如果唔啱,你當我冇講過...

引用:回復+carmenshek+的帖子 樓主,我勸你乙部

原帖由 小妮子 於 12-11-23 發表

樓主,我勸你乙部唔好咁填啦,第一,第二可以照填.....第三,第四就唔好咁進取啦,跟本 ...
我會再諗清楚的。其實我都明白排位係要有策略。但心宜的學校實在太小了

不過,你可以放心,小朋友如果係全級頭10名內,自行好大機會會入到.....
另外,唔知你小學老師有冇建議呢,你大可以問問老師的意見.....
我囝係保一讀中二,學習氣氛非常好,同學個個着緊自己成績,當然有好有唔好啦....

grace_xian  你小朋友都讀中二啦, 時間過得好快, 請問今年一中有開放日或資訊日嗎?  發表於 12-11-24 22:54
‹ 上一主題|下一主題