用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦 ...
樓主: carmenshek
go

黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦   [複製鏈接]

not a big chance for this .

回復 formula0106 的帖子

如果係錦泰甘唔洗擔心好穩陣入b1,仲有第一志愿只可以三揀一,即係保一、協和、保棠三間揀一間,尼三間放落第二志愿係等于少左個機會佢地唔收

黃大仙區明年有約1000個band 1升中生,如果計6間英中,總數有26班,如果能keep到每班36人,即是總band 1學額是936個,跟band 1人數相若,只要排好第一和第二志願,命中率都可以好高。

如果睇埋黃大仙區內的band 1中學,稍具吸引力的都只有保一,這54個位除了招納區內的學生,還有區外的學生入來,區內被取錄的恐怕不算太多。

但是,偏偏黃大仙跟隔鄰的九龍城相距不太遠,跟沙田又只是相隔一條隧道,幾間有份量又甚具吸引力的中學又真的幾難令人抗拒。區外的吸引力大過區內,傾向跨出的同學多於跨入的情況下,實有利區內的band 1同學選校。
:verycold: :verycold: :verycold:

甘我又想問大抽獎時, 第1. 協和, 第2 德愛, 如果第一志願入唔到, 甘入第二志願機會是否好微?
我見小女間學校77%派第一志願, 但第二志願只有4.57%

引用:+本帖最後由+HelloKitty+於+12-11-16+10:45

原帖由 HelloKitty 於 12-11-16 發表

甘我又想問大抽獎時, 第1. 協和, 第2 德愛, 如果第一志 ...
其實大抽獎是否指 13年1月份的自行升中報名

carmenshek 發表於 12-11-16 10:47
其實大抽獎是否指 13年1月份的自行升中報名

大抽獎是指2013年4月份填個份表,

引用:+本帖最後由+HelloKitty+於+12-11-16+10:45

甘我又想問大抽獎時, 第1. 協和, 第2 德愛, 如果第一志 ...
我相信係非常微。,假設協和佔全部band1位的20%,那麼只要有20%人首志願選協和,次志願選協和得的機會就係0。由於有些人覺得保一是聨係中學,對非保良局小學來說,位小了(其實只是小了20個),而且多人抽機會細,反而填協和首志願機會大,很多人亦唔太介意讀保一定協和,所以其實好多人首志願係填協和而唔係保一,情況有D似李慧瓊琼多票過劉江華(意思唔係話選協和人多過保一,而是話協和多數有多過20%人選),從一些小學的首志願%亦印証了這件事。

onepiece 發表於 12-11-16 12:21
我相信係非常微。,假設協和佔全部band1位的20%,那麼只要有20%人首志願選協和,次志願選協和得的機會就係0 ...

唔好意思, 可能我問得唔好, 其實我想問如果派唔到第一志願的協和, 甘派到第二志願德愛的機會是否好微?

引用:Quote:原帖由+HelloKitty+於+12-11-16+發表

原帖由 onepiece 於 12-11-16 發表
我相信係非常微。,假設協和佔全部band1位的20%,那麼只要有20%人首志願選協和,次志願選協和得的機會就係0 ...
對區外人,只係識睇公開試成績,自然會以為保一明顯好過協和,但其實選校只睇數字,好易被誤導,我問過幾個保一畢業的同事,他們從來覺得讀保一和協和是一樣,聖母同德愛亦差唔多。期實想深一層,今天亦唔知6年後學校變成點,6年前大家亦估唔到何蔭棠今日成績噤好,大家無需太介意band1A 定1B,band1C定2A。

其實協和同德愛我地都OK, 只是覺得黃大仙只有6間英中, 如果選了一間最心儀的做第一志願之後, 後面的志願好似點填都係無機會甘, 真係難攪

引用:Quote:onepiece+發表於+12-11-16+12:21+我

唔好意思, 可能我問得唔好, 其實我想問如果派唔到第一志願的協和, 甘派到第二志願德愛的機會是否好微?

...

我反而覺得第二選德愛多數得,因為第一揀德愛的人應該好小,多數係band1邊緣人,而且有75~80%學生己獲首志願,要抽第二志願的人已少了很多,而男仔仲無得揀德愛,所以如果妳肯1. 協和 2.德愛,應該非常穩妥。以往第二志願%低,只係好多人唔知 / 唔相信 協和同何蔭棠放第二機會渺茫。

引用:+本帖最後由+HelloKitty+於+12-11-16+12:43

其實協和同德愛我地都OK, 只是覺得黃大仙只有6間英中,  ...

細區選擇真係唔多,始終有D區劃得太細,例如荃灣,荃灣只有4間band1英中,而深水埗女仔如抽唔到上智或聖母玫瑰,下面band1英中亦只有兩間(71個位)女仔可以抽。

HelloKitty 發表於 12-11-16 12:42
其實協和同德愛我地都OK, 只是覺得黃大仙只有6間英中, 如果選了一間最心儀的做第一志願之後, 後面的志願好 ...
我唔知點解你會有這個錯覺?我覺得你是被那些甚麼第一志願70幾80%的訊息誤導,所以有這個諗法。
我地係呢度舊年已經鬧爆嗰d學校,為了抬高這個百份率,不惜誤導家長,惘顧家長和同學的利益,企圖制造更高的派第一志願的百份率。我唔排除黃大仙區的選校策略較為簡單,不過我就懷疑到今日都仍然重有人以此等數據來作分析。

說實話,如果你睇派第一志願的百份率,不是只有黃大仙區是高的,九龍城區有學校可以去到80幾%,我諗熟識這個派位機制的家長都知是那一回事。

我上面都有講,最實際都係睇區內升中人數,除開三份就知有幾多band 1生,再睇睇有幾多band 1學額,你都估到幾會有幾大。黃大仙區已經係好穩陣的校區,起碼唔會好似西貢區將軍澳的學生計極都唔夠派,又要諗點樣跨區才可獲得一席band 1學位。

你只需記住,最起碼你的選擇沒有錯,亦選了自己最喜歡的排列,亦都算係最正路,其餘只能寄望拿得一個好的派位號碼。第一志願獲派機會高是因為可用盡學校的學額,第二志願百份率低係因為可能已有人在第一志願已成功取得學位,你只能抽餘下的學位。派第二志願的百份率低並不表示你的機會低,因為大部份同學已在第一志願成功取得學位,亦有可能餘下未派位的同學數量已不多,亦有可能未派位的同學有其他的選擇。所以我話你睇派第幾志願的百份率只會令自己嚇自己。

你這個情形如果第一志願唔得,應該是餘下未派位的同學數量已不多,所以協和唔得,好大機會派去德愛,不是你這個選擇好大機會派去德愛。餘下還有很多升中的事情接踵而來,,孩子還要考呈分試、家長又得開始做portfolio啦、下載自行收生的報名表,小心填好交回,不一回又要等收信、應付面試,忙得不可開交,希望你睇完之後可以安心去應付餘下的工作!
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:Quote:HelloKitty+發表於+12-11-16+12:42+

原帖由 ohnono 於 12-11-16 發表
我唔知點解你會有這個錯覺?我覺得你是被那些甚麼第一志願70幾80%的訊息誤導,所以有這個諗法。
我地係呢度 ...
好好的分析,多謝晒。
好彩,今年先至五年班,而家最重要是整靚張成績表。

引用:Quote:HelloKitty+發表於+12-11-16+12:42+

原帖由 ohnono 於 12-11-16 發表
我地係呢度 ...

可否解釋多D這句的意思"為了抬高這個百份率,不惜誤導家長,惘顧家長和同學的利益,企圖制造更高的派第一志願的百份率"如果不是有聯繫或直屬學校的小學,首志願百分比如何做手腳呢?

引用:Quote:原帖由+HelloKitty+於+12-11-16+發表

原帖由 onepiece 於 12-11-16 發表
唔好意思,我最初睇錯了,以為妳説:1. 保一,2. 協和..所以這樣答。

onepiece 發表於 12-11-17 00:27
可否解釋多D這句的意思"第一志願獲派機會高是因為可用盡學校的學額"?可唔可以擧例講多小小?

...
機會高就是學校在整個升中收生程序中拿出來最多的一個階段。只要隨機號碼好,策略好,乙部第一輪抽已算是高。好像在黃大仙區,如果是band 1學生,如你又將德愛或可立這類學校放第一志願的話,你好大機會第一輪抽已經抽中了。不過如果德愛和可立都不是你的至愛都唔使怕,黃大仙區有著優厚條件,家長可盡情放你們喜愛的學校在第一位,就算唔中,你只要小心放好你的第二志願學校作保險,已萬無一失。第一志願獲派機會有幾高,不是已在第一志願命中率中反映出來嗎?至於區內第一志願命中率有幾高,這個你應該最清楚,你不是不斷在說這一區的第一志願命中率有幾高嗎!

回覆:ohnono 的帖子

以免唔會,我想講多小小。我估ohnono 想提醒大家的是"首志願%"可以好有bias ,亦唔好因為某間小學"首志願%" 高而覺得某間小學成績好,在升中選志願時亦要小心理解及運用這個%(如果我誤解了ohnono的意思,請更正)。
這是正確的,對於"首志願%"的理解及使用,真的需要非常小心,當中主要bias有兩點:
1. 聯繫或直屬小學: 由於聯繫或直屬中學有保留位,而且要放首志願才可用,所以這些小學的首志願%會非常高。
2. 學校所寫的首志願%,好多時不單是乙部,好多時亦包了甲部,而甲部只有3個志願,而且多數會是首志願獲派,所以包括甲部會間接拉高首志願%。
知道這些bias 之後,我們在探討時就可不去看這些聯繫或直屬小學,以及扣除甲部的影響,e.g. 如果寫出來是80%,那真正在乙部的首志願%就大約是(100*0.8-10)/90=77.8%

一個區首志願%高不等於這個區就是好區,首志願%反映的是家長意願是"集中"還是"平均",對家長的意義是次志願可以有幾進取。如果首志願%低,表示意願集中,那次志願就可填較好的學校;相反,首志願%高,就表示志願分散,次志願就要保守D,填較弱學校。我之前提這區首志願%高,是想講這區意願分散,於是次志願填協和機會很低,而保守D次志願填可立、德愛機會就會高D喇。

另一方面,區小,band1學校小,表示選擇小,但意思不是説band1學位不足。選擇小但學位也可以很足夠,只要在乙部抽的人小於乙部有的band1位就可以了。

回覆:onepiece 的帖子

多謝大家的資料,非常詳盡

‹ 上一主題|下一主題