用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦 ...
go

黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦   [複製鏈接]

心目中四間,唔知點排?
張永慶
協和
何蔭棠
可立

大家有無意見,感謝

13    0    0    0

回覆:黃大仙區中學選擇,幫幫忙 2012sept入中一啦

2013年9月先真

唔講小朋友成績, 可以有咩意見呢
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

小朋友全級10名內。老師講屬band 1生

醒目開學勳章

回復 carmenshek 的帖子

1/2) 張永慶
1/2) 何蔭棠
3)   協和
4)   可立

回復 winglongyan 的帖子

協和放第三, 恐怕沒有機會了
張永慶和何蔭棠是但一間放第二都應該無機會, 我想兩間只能選一間

引用:+本帖最後由+HelloKitty+於+12-11-12+15:04

原帖由 HelloKitty 於 12-11-12 發表

回復 winglongyan 的帖子
點解沒有機會,那點排好呢

引用:回復+carmenshek+的帖子 1/2)+張永慶1/2)+

原帖由 winglongyan 於 12-11-12 發表

1/2) 張永慶
張永慶不用選嗎

引用:心目中四間,唔知點排? 張永慶 協和 何蔭棠

原帖由 carmenshek 於 12-11-12 發表
心目中四間,唔知點排?
張永慶
協和
自行可試  

1. 何蔭棠
2. 協和

引用:心目中四間,唔知點排? 張永慶 協和 何蔭棠

原帖由 carmenshek 於 12-11-12 發表
心目中四間,唔知點排?
張永慶
協和
band 1生梗係排 保一先啦, 跟住協和, 然後可立,才到何蔭棠,因何蔭棠近2年才轉英中。

呢個區好有趣,極多人派第一志願,但就極小人派第二志願。
細心計吓人數,估吓其他人想乜,可能就會有D想法。
關於統一排法,可參考吓我個blog:
http://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=566823&do=blog&id=3364
不過男仔英中就無咗德愛和聖母。

另外,是不是保良局學生呢?

onepiece 發表於 12-11-13 01:10
呢個區好有趣,極多人派第一志願,但就極小人派第二志願。
細心計吓人數,估吓其他人想乜,可能就會有D想法 ...
很好的分析. 相信b1男女都爭入保一選第一志願, b1男仔唔可選德愛和聖母, 亦造就其他英中少咗女仔爭.

你可以選張永慶, 在大抽獎只能放第一, 如排第二入到的機會甚低.
當然, 自行時也可以選啦

何蔭棠雖然這兩年才升呢為英中, 但小女學校的校友都話讀得幾辛苦, 而且根據2012年度DSE成績, 有75%學生成功升讀本地大學學士課程, 而有92%學生取得3322最低入學資格. 以此佳績, 相信受歡迎程度不比張永慶弱.去年自行收生收500幾份, 平均10人爭一個位

HelloKitty 發表於 12-11-13 12:09

你可以選張永慶, 在大抽獎只能放第一, 如排第二入到的機會甚低.

but我見何的老師打扮得好.....似律師......衣着好光鮮咁....
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回復 grace_xian 的帖子

其實真係好難排, 黃大仙只有5間英中, 而聖母已被降呢中中, 學位得甘少, 相信5間只能選一間做第一志願才有機會吧!
我都唔係好識, 希望有過來人可以指點一下

回復 HelloKitty 的帖子

我諗妳可能要update吓喇,聖母依然是英中,在中學摡覧,2013年初中及高中課程全是英文授課。
http://www.chsc.hk/ssp/sch_detail6.php?lang_id=2&sch_id=306
政府政策修改了,嚴格來講唔分英中定中中,現在最重要睇清楚高中實際課程是中文定英文。
好似九真,話就話EMI,但其實只是初中有兩科用了英文,高中依然全是中文。

onepiece 發表於 12-11-13 23:34

我諗妳可能要update吓喇,聖母依然是英中,在中學摡覧,2013年初中及高中課程全是 ...

Hello onepiece

請問一事,從你的link看到,2012-2013中,聖母書院的數學科是"按班別/組別訂定教學語言/校本課程",這是否不是全部班都用英文數﹖

謝謝
****未經本人許可, 不得轉載****

引用:+本帖最後由+carchu12+於+12-11-14+00:13+

原帖由 carchu12 於 12-11-14 發表

這是教育局給予的彈性,好可能是個別班會英書中教。據我所知是沒有開中文班的,我相信亦唔會用中文書,因為高中全是英文數。

joyjoyparent  教育局唔係唔比'英書中教' 的嗎?  發表於 13-1-22 12:59

onepiece 發表於 12-11-14 01:04
這是教育局給予的彈性,好可能是個別班會英書中教。據我所知是沒有開中文班的,我相信亦唔會用中文書,因 ...
明白﹗Thank you!
****未經本人許可, 不得轉載****

onepiece 發表於 12-11-13 23:34

我諗妳可能要update吓喇,聖母依然是英中,在中學摡覧,2013年初中及高中課程全是 ...

你條link 是2011/12 學年開設科目,而2012/13中學概覽係未出。

2011/12 學年中一及中二有些科目「按班別/組別訂定教學語言/校本課程」,不就是2010/11學年開始降呢的特徵嗎?2012/13中學概覽未出啫,出咗,你會見到中一至中三也有科目「按班別/組別訂定教學語言/校本課程」。「按班別/組別訂定教學語言/校本課程」就是要開中文班囉,幾多班睇唔到啫。高中仍是全開英文班是因為被逼開中文班是由2010/11學年開始嘛....

‹ 上一主題|下一主題