用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 IN完北角明慧, 學校安排有待改善!
樓主: porkma
go

IN完北角明慧, 學校安排有待改善! [複製鏈接]

回覆:porkma 的帖子

好在我放棄左明慧去左in其他k1傘

回復 sunnypucca338 的帖子

多謝sunnypucca338 嘅之持其實我從來都唔多post咁多comments, 但今次真是不吐不快。就算俾人插我也在所不辭!!!!!!

大家都係為人父母都想為自己小朋友找一間心儀嘅學校俾佢哋讀。有良心啲...如果真係俾我唔好彩揀錯咗間賊竇, 都會即叫人唔好去讀啦。唔通仲想害埋其他小朋友咩~

melonfans    發表於 12-11-16 18:40

回覆:BBQQmomi 的帖子

賊竇咁嚴重?

BBQQmomi  作個比喻姐~  發表於 12-11-16 21:00

回復 BBQQmomi 的帖子

我囡都係讀緊北角明慧 pn 。我唔係佢哋 die hard fans, 亦覚呢間學校有D不足之處,但又唔係好似以上D人所講咁超級差。我囡成日唱歌我聽,明顯佢冇以前咁怕羞,呢點我感到好安慰。我亦覚得班主任對佢好好,起碼以我所見。佢得閒又講下國語 123,以前完全唔識,有時又爆2句日文。我所唔滿意係佢哋冇觀課日同校舍細。但學校辦咗咁多年係事實,我覚得係有其可取之處。我而家都有幫佢報D龍校,原因唔係呢間學校唔好,係我驚玩小學遊戲。如冇人收,就留在明慧。

Marco2010  Same as me! I think this is most of the MW think.  發表於 12-11-16 10:13

Haha, 好高興係度聽到咁多MW家長發聲, 好多平時都好少出聲, 包括我自己. 聽多了各位的意見, 自己對此校的信心會更多.

係BK上, 差唔多全港幼稚園, 係MW俾人閙得最勁, 好令人費解. 身為MW家長的我有時真的會有點難受, 好似自己送仔女去呢間學校讀書好唔啱好錯咁, 但明明自己又覺得唔係咁樣.

批評係無問題的, 言論係好自由, 做得好就讚, 不好的就批評, 讓大家可以公平地作決定, 批評者可以多給一點具體的詳情, 如果係post度得大大幾隻字又無解釋, 會容易令人混亂. 也要考慮一下在校家長者的感受.

我是很支持所有善意的忠告和批評的.

Marco2010  如果你係事主.........這些答案是否幫到妳作選擇嗎?  發表於 12-11-16 10:18

回復 sunnypucca338 的帖子

係BK上, 差唔多全港幼稚園, 係MW俾人閙得最勁, 好令人費解. 身為MW家長的我有時真的會有點難受, 好似自己送仔女去呢間學校讀書好唔啱好錯咁, 但明明自己又覺得唔係咁樣.

>>>我完全感受到呢一點! 見親明慧d post 一定係極之negative, 真係唔知點解會咁

我對仔女係讀太子分校, 佢哋返學真係好開心, 我每朝都會送佢哋返學, 接觸到每一位老師都好好, d人話commercial, 我又覺得唔太過份, 我仔仔係太子校舍第一年嘅學生, 因為係細仔, 當時好多學校都唔收, 當年7月去北角in, 知道新校舍需要大量學生而誤打誤撞收咗, 由pn到宜家k2, 佢好鍾意呢間學校, 宜家開始睇小學, 佢知道後好唔開心, 話要繼續讀明慧....

阿女宜家讀pn, 我亦有幫佢報半龍學校, 因為百無, 諗起小學就好驚.......

我唔係想為學校做咩平反, 只係以家長身份分享, 每所學校都各有長短, 希望家長以客觀態度去分析

Marco2010  Hi Ivvibb, 過黎2012-2013太子明慧家長會傾下啦  發表於 12-11-16 11:05

我係太子MW pn家長,平時都好小post 嘢出嚟,睇多.今次真係要出聲.並不是有些人講到咁差.

我囝囝每朝都係笑住返學,聽英文歌仔會跳哂舞,好鐘意睇學校D書(睇到笑),有手尾咗,又學到嘢返嚟.

Net老師個個星期都有打比我有關囝囝上學的情况. 而每朝其他班的老師都能講到我囝囝個名,好warm.

我已留位上K1.

我只係講我見到的事實.

Marco2010  Hi , 過黎2012-2013太子明慧家長會傾下啦  發表於 12-11-16 11:07

用家就讚不停;
其他人就彈不停.
唔通所有用家都想害自己子女? 自己分析啦

BBQQmomi  totally agree!!!!!  發表於 12-11-16 20:29
BBQQmomi    發表於 12-11-16 20:28

sunnypucca338 發表於 12-11-16 10:00
Haha, 好高興係度聽到咁多MW家長發聲, 好多平時都好少出聲, 包括我自己. 聽多了各位的意見, 自己對此校的信 ...
你講得好啱! 唔知點解d人閙mw真係閙得最勁! 最慘係未讀過嘅人都閙到佢一文不值, 到我地用家講番d事實出來, 又比人話係mw die hard fans/打手. 但有一點係值得高興係mw家長個個都好克制, 唔會因為d刻薄嘅批評而用同樣態度去對人, 大家只係把所見事實發表出來比大家參考.

希望大家可以設身處地諗下我地mw家長嘅心情, 我地唔係唔接受批評, 但希望唔好係惡意而冇根據啫!

melonfans    發表於 12-11-17 10:46
BBQQmomi  yeah~ Support support!!!!!  發表於 12-11-16 20:30

回復 coffei1 的帖子

coffei1, 我上到黎BK睇到MW家長的post, 感覺都係大家都好有教養, 有文化同講道理. 家長如此, 家教如此, 那麼小朋友都會係咁, 有返咁上下水準 (唔係成績, 係品格同教養), 佢地就係我仔仔的同學仔吧 :D

BBQQmomi    發表於 12-11-16 21:05

回復 coffei1 的帖子

感覺相同,作為用家,看到如此偏激的批評,心裡會不好受,希望各位媽媽在批評前多考慮別人感受,試想想,如果你孩子的母校被一些人用垃圾、廢物等形容詞去形容,你內心會怎樣?利申:我是MW用家,対於它沒有觀課和一次評估最不滿,但孩子在學習和自理上確實有進步,至於硬件,選校時已經知道,非一朝一夕可以改變,希望校方加強家校溝通,也希望比較偏激的媽媽放鬆下,畢竟做人留一線,日後好相見,「包容」也是教導孩子重要的一課。

littleape0129  Can't agree anymore.  發表於 12-11-16 13:01

不同意也不打緊,和而不同這正是每個自由社會應有的核心價值。

melonfans  haha......都未拉布!  發表於 12-11-17 10:47

我之前都有post寫過, 我係資優, 我小朋友好細個嘅性格特徵已經同我好相似, 我都有d懷疑, 到一返kg, 問題就出, 真係倍數 x 大.

佢返咗學大概一個月, 就要見家長, 我真係好高興, 佢2位老師都對佢好包容, 有耐性去幫佢,  亦都提供方法教我點樣教導!  因為佢local teacher都有講過, 有老師提議用另類手法去處理, 最後只係isolate佢坐開, 吾畀佢同其他小朋友玩, 直至佢學識同人相處, 分享, 讓玩具, 一齊玩, 吾推人/打人就可以!

其實我最担心係外星人送埋附屬禮品, 自傾同亞力士保加.  因為我個係獨子, 亞氏好難睇到係吾係, 同埋4歲先check 到, 佢老師竟然對呢方面好有知識同經驗, 睇得出仔仔無呢方面問題!  佢仲有仔仔其他最主要問題, 畀咗好多advice畀我, 我真係好多謝佢同好感動!   (Y & F老師:  You are the best!)

我姑仔係 int'l kg 校長, 好老實講句, 真係吾係咁多老師有呢方面知識同包容.

我當初都諗住去富豪kinder, bk有家長同我分享, 當初佢吾知小朋友係外星人, 總之返學又係搞搞震, 當然校長/老師都無呢方面知識, 最後校長用咗非常手法送人出校!  

咁啱又畀我睇到, 嗰位出口商人嘅家長原來都係呢間kg一份子, 仲要佢想入嘅kg/primary, 竟然好多佢呢類出口商人嘅老師, 真係祝佢好運.  好似佢所講, 咩學校有咩家長, 就有咩學生!  當然, 最緊要佢位小朋友吾係外星人, 資汁平庸, 就一定吾會有問題la!  吾係真係揾定學校, 一係就個小朋友返學有排捱!
我地呢類, 舉一反三, 一言九頂, 創意十足, 又堅持己見嘅學生, 吾係咁多老師頂得順架麻!  
IS就真係OK!

AL1987  Melonfans, I'm not the parent you are talking about. I don't have any son.  發表於 12-11-16 16:18
Marco2010  I think most MW parents are too shame or not dare to say their are MW parents as MW is always misunderstand by others. But I am very pround to be one of the MW parents even I may leave after PN  發表於 12-11-16 16:02
Marco2010  I think most MW teacher are too shame or not dare to say their are MW parents as MW is always misunderstand by others.  
But I am very pround to be one of the MW parents even I may leave after PN  發表於 12-11-16 16:01

引用:+本帖最後由+BBQQmomi+於+12-11-15+00:42+

AL1987  Melonfans, I'm not the parent you are talking about. I don't have any son.

Sorry to quote the wrong one!

Wow, that day went for interview, majority are from Mainland! Poor thing....

Totally agreed with "porkma". So messy and no system on interview day!

My kid is also currently attending MW PN. Prior to joining MW, I was also very worried as I saw many negative comments on BK about this school  and was very concerned that I am sending my girl to the wrong school. While it is true that there are things I do not like about the school (i.e. school is a bit small and the road where it is situated is always very busy with traffic), I actually like the school as I find the curriculum to be good and the teachers to be very caring. My girl’s class teacher would call me about once a week to update me on her progress and her English teacher would often happily chat to us about how my girl is doing (or funng things that she has done in class) every morning or every time I pick up my girl. Her class teacher in fact just called me a few days ago about their toilet training progress with my girl. My girl also seems to enjoy going to school very much. I also don’t find the school to be as commercial as what some people said. I think it is only fair that people substantiate their comments (esp those extremely negative ones) with some solid examples.  

BBQQmomi  totally agree!!!!!!  發表於 12-11-16 20:41

回覆:sallyksleung 的帖子

讚同大家要和而不同,仲有心平氣和 我諗用家說的也有道理,不過別人也無別要針對,當日interview所見及其問題令見的家長反感也是朋友親身感受,也許亦值得學校改善,感少令人誤會其校風。

‹ 上一主題|下一主題