用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in完民生,眞係好多人!
樓主: wing5market
go

in完民生,眞係好多人!   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+12-11-10+發

原帖由 v_vcsl 於 12-11-10 發表
佢唔係要有指令先計分,而係玩玩具老師只是憑觀察而比分,所以佢冇比指令係正常。

...
佢根本忙到都唔得閒觀察,我個囝無端端比坐隔離果位小朋友打了一下都唔知。

回覆:in完民生,眞係好多人!

得一個老師係房,登記派七巧板,同時又叫學生名去第2間房,我有望過老師,佢忙到眼尾都無望我地,點俾分?

我都覺得送七巧板時無計分,因為d老師忙到想送我地走咁.......

今日IN 完都知唔會收了!
要小朋友識晒A﹣Z,1﹣10,是旦抽個英文字/數字出黎都認到答到。
未免有D 為難!

今日終於見識到所謂名校就是如此?完全感受吾到有'愛心'的全在!尊業的老師絕不會對小朋友敷衍了事,單靠幾個數字或英文字就可了解該小孩適合入讀?收生標準可在?校舍很大,但有一種冷漠冇情的感覺!老師質素參差,有學問但收養就......!收咗都吾想讀,吾係吃不到的葡萄而係只是雞肋一舊!?入到但做吾到最得寵嘅,又會否被遺棄呢?唉!

引用:Quote:原帖由+~瑤瑤~+於+12-11-10+發表我今

原帖由 ccdenc 於 12-11-10 發表
請問小朋友係細b?
Yes, 9月b.

引用:請問英文字母是大階定細階? +

原帖由 siumanma 於 12-11-10 發表
請問英文字母是大階定細階?
大階

回覆:~瑤瑤~ 的帖子

嘩,咁好!我仔net in, 全英,仲要由a讀到z,再由1數到9因為塊墊無10,跟住問咩名,幾歲,然後問我平時係屋企佢有乜活動

引用:回復+FerreDeng+的帖子 下,+考K1來說,+難

原帖由 misslo 於 12-11-10 發表
回復 FerreDeng 的帖子

下, 考K1來說, 難難地~~~~
如果平時有玩,應該唔難。應該係各方面俾分,唔係淨睇小朋友識唔識答。家長問卷,一齊玩玩具,家長表現都好重要。

回覆:~瑤瑤~ 的帖子

我仔仲要係細仔,10年11月出世,唉

我反而想知有啲見到玩玩具有老師比分既課室有幾多職員呢,我果間就得一個,一腳踢!

引用:我反而想知有啲見到玩玩具有老師比分既課室

原帖由 cclemon2009 於 12-11-11 發表
我反而想知有啲見到玩玩具有老師比分既課室有幾多職員呢,我果間就得一個,一腳踢!

...
兩個呀,我見佢地有周圍行拎住d表寫嘢。當時都估緊係咪計分,之後佢有講呢部份面試完。

in左咁多間,只覺得SC同MS比較全面。part 1,玩玩具,SC-Lego/MS-積木,應該係睇小朋友坐唔坐得定,專注力,好多家長會覺得齋坐同玩,其實老師會睇返小朋友手仔肌肉發展同創造力。會唔會爭嘢玩。part 2,學術方面,考小朋友字母,數字,顏色。3,家長問題-我係in英普班,所以問我"在家中所使用的語言"目的係是否能配合學校教育。個人認為,做得很全面。每一part都占一定的分數。

Yantabo, 好利害,用十數分鐘的時間已經可以察覺老師有學問但無收養。
可否賜教大家方法如何?

其實英文子母及數字真係好基本每個家長同小朋友好遊戲,莫講話考K1,其實考N班時都要識,我深信家長有花時間給子女,無論小朋友發展快慢,都應該吸收到

認字母是大階嗎?

引用:Quote:原帖由+cclemon2009+於+12-11-11+發

原帖由 ~瑤瑤~ 於 12-11-11 發表
兩個呀,我見佢地有周圍行拎住d表寫嘢。當時都估緊係咪計分,之後佢有講呢部份面試完。

...
照你咁講我覺得民生對考生很不公平,因為如果玩玩具係計分的一部份,咁我唔知我們那一間房的老師用甚麼標準去評分

回覆:cclemon2009 的帖子

其實真係吾知佢睇咩,有無周圍走?有䉑爭野玩?有親子玩玩具?定想睇佢可否自己獨立玩玩具?

睇完問題,有些擔心,家長話小朋友應該識字母,數字,你們小朋友全答對嗎?

回復 sally2pen 的帖子

係,他好nice,親自接送考生進出門口。亦係唯一我見有笑容的老師。
‹ 上一主題|下一主題