用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in完民生,眞係好多人!
樓主: wing5market
go

in完民生,眞係好多人!   [複製鏈接]

我諗大家都唔洗咁緊張,我估可能最後幾千張form入到校長房之後,大抽獎。所以成日都聽到有人話唔明點解收咗。

回覆:gllam 的帖子

甘又係,4000份forms, 有一半人達標,都要睇2000份!吾通真係每份睇?

引用:尋日見識完所為名校﹐真係假到暈。話說我同

原帖由 pelegia 於 12-11-11 發表
尋日見識完所為名校﹐真係假到暈。話說我同個女到女廁﹐用完後拉幾格廁紙抹手﹐點知比廁所內的嬸嬸講﹐話民 ...
唔好太介意,嬸嬸講嘢直,可能唔係受太高教育,唔算關學校事嘅。

回覆:breadbb 的帖子

講差d自己咪大機會入。

好似有D人in完唔係好鍾意, 但我自己in完呢間就好想阿仔入到. 我唔會用個別老師既態度去衡量間學校好唔好(除非真係好差!), 講真, 我都未聽過有人話有任何一間學校, 個個老師都超nice, 24小時keep住笑. 我地以前讀書都唔會啦! 老師有愛心, 固之然最好, 但現實世界都唔會係咁完美, 我覺得太美化小朋友既生活都唔係好事, 當然啦, 無端端鬧小朋友果D就緊係唔得啦. 但而家講緊interview果日老師無乜笑容, 我個人就就覺得可以理解.
反而我會用學生既質數睇間學校, 講到尾, 我地都係要呢樣野啫, 我自己交form果日見到D學生放學後留係校園玩, 等左半個鐘, 睇到好多, 同埋in果日幫手既學生, 我覺得佢地俾我既感覺幾好.

iyct    發表於 12-11-11 23:54

引用:好似有D人in完唔係好鍾意,+但我自己in完呢

原帖由 ohdearcarol 於 12-11-11 發表
好似有D人in完唔係好鍾意, 但我自己in完呢間就好想阿仔入到. 我唔會用個別老師既態度去衡量間學校好唔好(除 ...
我贊成你既講法,雖然我in完之後都有諗未必想我小朋友讀,唔係因為老師唔好,我覺得民生好好,只係覺得讀書比較大壓力未必啱我小朋友,諗真啲其實interview都幾好,可以令家長睇真啲知道間學校啱唔啱自己個小朋友

引用:我未in+但好似講到咁差咁嘅 +

原帖由 breadbb 於 12-11-11 發表
我未in 但好似講到咁差咁嘅
其實唔係差,不過老師in左成日有d倦,不過都好,就係因為老師有d惡,所以亞囡好聽話,叫咩做咩。

回覆:in完民生,眞係好多人!

我地好彩係net 老師。好nice .

我果日in 2:30, 個local老師都好nice, 好鼓勵小朋友, 我答問題時有D論盡, 佢亦有報以微笑鼓勵, 可能真係有個別老師比較嚴肅, 但我相信間間學校都會有D, 未in既家長, 祝你地好運.

回覆:yantabo 的帖子

我同你有同一感受,in我小朋友的老師一啲愛心都沒有,我明白你in了一整天很累,但可否拿出少少愛心。她跟我小朋友說:「喺個碟度攞啲識讀的字出嚟讀比我聽!」我見到啲字母係反轉晒,佢完全冇心協助我小朋友,仲露出一副很不耐煩的樣子。我心諗我等咗一個鐘都冇你咁黑面,同你in的過程我覺得得不到尊重,給我很差的感覺。但值得一讚的是學校學生很有禮貌,很熱心助人

引用:尋日見識完所為名校﹐真係假到暈。話說我同

原帖由 pelegia 於 12-11-11 發表
尋日見識完所為名校﹐真係假到暈。話說我同個女到女廁﹐用完後拉幾格廁紙抹手﹐點知比廁所內的嬸嬸講﹐話民 ...
yes , that's true!

幾千人爭,IN 得好既大有人在,
平常心,好似買六合彩,
都預左唔中先

回復 Lovely_Babybaby 的帖子

同意,囝囝當曰病住in,等左1 小時,玩玩具時又被身邊小朋友打眼打頭,到interview時能夠保持笑容,合作答完所有問題,雖然民生安排或收生標準可能不一,但我已經比囝囝100分,收吾收隨緣

引用:回復+Lovely_Babybaby+的帖子 同意,囝囝

原帖由 cclemon2009 於 12-11-12 發表

同意,囝囝當曰病住in,等左1 小時,玩玩具時又被身邊小朋友打眼打頭,到int ...

ohdearcarol 發表於 12-11-11 20:54
好似有D人in完唔係好鍾意, 但我自己in完呢間就好想阿仔入到. 我唔會用個別老師既態度去衡量間學校好唔好(除 ...

同意! 我地除了選擇學校同時,學生素質也很重要。因為我們啲子女也和他們一齊生活,學習同成長。

我interview時間2pm, 囡囡瞓覺時間,  抱入班房前先起身,  好彩無喊. 佢平時A-Z, 1-10都認, 不過剛瞓醒, 完全唔理老師.  但我比100分.  瞓覺無喊.  

my interview time is also 2pm (sleeping time ar.).... he did not cry... but he did
NOT say a word..... he should know all of them..... quite disappointed ... but i did not say anything bad to my kid... he is only two years old.....already tried his best lar...

maggiemai77 發表於 12-11-12 11:40
my interview time is also 2pm (sleeping time ar.).... he did not cry... but he did
NOT say a word.. ...

排我前面小朋友都瞓著左, 由爸爸抱住.  唔知會唔會就是你呢?

一切隨緣,  收唔收都不要緊, 因為好睇小朋友當時10幾分鐘表現.  

引用:回復+Lovely_Babybaby+的帖子 同意,囝囝

原帖由 cclemon2009 於 12-11-12 發表

同意,囝囝當曰病住in,等左1 小時,玩玩具時又被身邊小朋友打眼打頭,到int ...
好叻叻!重識笑~!
我今個Sat interview! 希望唔好係NET 啦!~

我地in 5:30 英普, 基本上除左o係門口排之外, 入到學校已經唔駛排,
見我地o既係pth 老師, 同意上面講老師都應該幾攰, 我地差唔多last 果批喇
老師都係問返果d abc, 數字, 但只係抽問, 唔係問晒,
問我地屋企講咩語言, 同埋話阿女好似識d 普通話喎, (咁我答佢有返下pth pg), 之後又問下d 教養上o既問題, 係咁多~
in英普班一間課室有4枱人, 會唔會英粵都係 ? 感覺有d嘈同埋互相干擾
‹ 上一主題|下一主題