用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 in完民生,眞係好多人!
樓主: wing5market
go

in完民生,眞係好多人!   [複製鏈接]

引用:識做晒答晒大有人在,都是隨緣吧老師沒有問

原帖由 Lovely_Babybaby 於 12-11-13 發表
識做晒答晒大有人在,
都是隨緣吧
老師沒有問我問題喎.
係呀~ 我個仔都答啱曬,老師又係冇問我問題喎!

回復 smile_w99 的帖子

係呀! 我net in, 個老師當時直澄反轉個盒指住話8 dec係announcement date, 我覺得佢地都幾有系統

相對SC KV KM 和 高主教,民生考的問題較少,所以大把人答到

引用:我個女英文及數字及顏色完全不識,+是否完全

原帖由 BBCHANCHAN 於 12-11-13 發表
我個女英文及數字及顏色完全不識, 是否完全冇機會了
因為民生有份問卷,問卷個分應該都幾重,由家長填問卷就可以睇出家長嘅誠意。(問卷D字整齊,理念要同學校相近等等),再綜合小朋友同家長嘅臨場發揮。小朋友可以教,但如果家長同學校嘅方向唔同,梗就應該唔收了。所以我覺得in係家長同小朋友嘅配合,不可以只靠小朋友。加油!

FerreDeng 發表於 12-11-13 15:17
因為民生有份問卷,問卷個分應該都幾重,由家長填問卷就可以睇出家長嘅誠意。(問卷D字整齊,理念要同學校 ...

好同意呀~~

講真,收生標準我地無可能估到,但都知道以下實計分:

-問卷
-家長學歷
-INTERVIEW當中家長同小朋友表現

有時分分鐘INTERVIEW係佔較輕呢!!

個仔in時唔肯答, 家長答得一般(因見個net唔係太大反應), 應該失敗居多

回覆:in完民生,眞係好多人!

好同意,但試左終會有一點希望,大家努力等8號啦!

引用:+本帖最後由+pisontam+於+12-11-13+15:26+

原帖由 pisontam 於 12-11-13 發表
係囉。我有個fd上年都in左MS,佢都話囡囡in果陣只答啱一半,不過幾乖同坐定定,自己表現就幾好,後尾收左。所以,如果小朋友答曬只占好少分架。大家唔好灰心,加油

FerreDeng 發表於 12-11-13 16:25
係囉。我有個fd上年都in左MS,佢都話囡囡in果陣只答啱一半,不過幾乖同坐定定,自己表現就幾好,後尾收左。 ...

同意呀!面試只係睇小朋友和父母親子關係,問卷係睇同學校理念是否相近。過來人覺得放多小小時間係填問卷到。相反面試時放鬆啲。大家加油。

睇完你地的POST, 真係覺得民生INTERVIEW好唔同, IN的內容好參差, 我都係NET IN, 問左我成4條問題, 都傾左一陣, 問亞囡反而少, 唉, 真係好難知佢地收生準則

回復 smile_w99 的帖子

我個時段只見到一個老師...再冇其他人了....

其實民生好着重家校合作同親子活動,所以這兩個問題要認真D填。

引用:其實民生好着重家校合作同親子活動,所以這

原帖由 tiggerpiget 於 12-11-13 發表
其實民生好着重家校合作同親子活動,所以這兩個問題要認真D填。
係吖,我做功課果陣(搜集資料填問卷),見有好多課外活動,有好多都要求家長參與。所以都幾著重。

老公同阿女in,都是net in,當時問名,幾歲,同邊個來無答,但后來繼續問選擇題。是不是媽咪or爹地?阿女均以點頭作答。再問ABC和數字、顏色全部答晒!抽問都答埋。問埋老公平時放假帶小朋友做咩?點看家校合作?老公滔滔不絕。搞到老师叫停他。家長的分⋯⋯吾考慮了。隨緣⋯⋯

bearwhat 發表於 12-11-10 12:19
5知有無位泊車...只可以一個家長入校...另1個係後門等...

don't try to park there. I saw the police is watching and ask ppl to don't park in front of the school.

bearwhat 發表於 12-11-10 13:01
姐係有意收先問野??你小朋友肯開口答完又再問家長嗎?

我覺得係喎. 佢無問我野><

會唔會一開始機本要求都唔達標,所以唔問咁多?

其實會唔會父母公司, 職業, 學歷已經內部分級別, 見既房就唔同, 問問題都唔同 ?

我係301房見英普班,net有問小朋友同家長問題,仲有叫我小朋友唱alphabet song

回復 garygary13 的帖子

咁又未必,因為遞交申請時已經篇左面試課室號碼同面試日期,所以同父母公司, 職業, 學歷已經內部分級別應該無關係。
‹ 上一主題|下一主題