用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學校遠近
樓主: eva06241980
go

學校遠近 [複製鏈接]

引用:回復+angelaywtang+的帖子 我大仔(依家小

原帖由 marcuscyrus 於 12-11-10 發表
回復 angelaywtang 的帖子

我大仔(依家小學LU),以前in 幼稚園都係咁,去間間都搗亂,唯獨一間,好合作, ...
我個仔今日in左二間又係吾講野,真係被激死,屋企超多野講,好彩佢表現最好果間收左佢,可能真係緣分。我都念住放棄之後既interview算了。

angelaywtang 發表於 12-11-10 12:33
今日in完問佢鍾吾鍾意呢間學校,佢話no, 又問佢鍾吾鍾意依家讀開既學校(pre nursery) 佢又話no, 問佢要吾 ...

咁你幫佢選擇一間最合適嘅學校 la!  

angelaywtang 發表於 12-11-9 18:26
好叻!二歲小朋友就知喜歡邊間

問兩歲小朋友喜歡邊間? 嘥氣.. 你試想想, 就算係家長自己都心大心細, 一覺瞓醒答案都搖擺, 因為考慮因素太多而且必有取捨.  兩歲小朋友就簡單D (但更不可靠), 較有可能係隨口亂答, 轉頭問佢已經轉左軚 (我個仔就成日係咁).  成熟少少的, 有可能只係睇邊間學校開心D好玩D老師好D或靓女D, 就選擇邊間.  唔好迷信佢既選擇會比你明智!

咁又係, 小朋友係會識答, 但佢地既答案可能只會depends on果日既心情、咁啱遇到個老師對佢好唔好, interview果日好唔好玩. 所以, 如果2間唔係真係差太遠, 我會幫佢揀間近既, 尤其如果無姐姐湊, 係其他長輩照顧, 就更加要諗清楚.
至於課程同學校既教學理念邊間啱你小朋友多D, 做媽媽既一定會知.

小小山  大部份都depends on果日既心情  發表於 12-11-12 09:21

回覆:marcuscyrus 的帖子

依d就係小朋友自己的感應!

引用:Quote:angelaywtang+發表於+12-11-9+18:26+

原帖由 Twongcw 於 12-11-12 發表
問兩歲小朋友喜歡邊間? 嘥氣.. 你試想想, 就算係家長自己都心大心細, 一覺瞓醒答案都搖擺, 因為考慮因素太 ...
Agree

回覆:學校遠近

您同小朋友去in, 佢係邊間開心d呀? 我都係用呢個標準為大前題去揀幼稚園。當然亦要量下其他費用是否會增加日常負擔。

引用:Quote:angelaywtang+發表於+12-11-9+18:26+

原帖由 Twongcw 於 12-11-12 發表
問兩歲小朋友喜歡邊間? 嘥氣.. 你試想想, 就算係家長自己都心大心細, 一覺瞓醒答案都搖擺, 因為考慮因素太 ...
你去得 In 得嘅學校,家長都已經揀過下 (大包圍另計),我會跟據手頭上 offer 加上當日小朋友表現而厘定佢嘅鍾意或適合程度。我嗰女未夠兩歲 In 而家讀梗嗰間,係舊年我覺得佢最 Feel relax 而又願意答晒老師問題嘅,所以都唔可以完全不理小朋友意願。

b笑 發表於 12-11-9 22:23
如果得2歲人仔,一定揀近。

Agree! If the nearest one not too bad.
‹ 上一主題|下一主題