用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 確診了亞氏保加症
go

確診了亞氏保加症 [複製鏈接]

大牛囝確診了亞氏保加症, C6接受唔倒, 成日都唔體諒嗰囝, 我應該點好?
   3    0    0    0

creamymami2007 發表於 12-11-9 17:24
大牛囝確診了亞氏保加症, C6接受唔倒, 成日都唔體諒嗰囝, 我應該點好?

你個仔有咩野地方令你C6唔體諒呢? 行為問題?

係行為問題再加上讀書問題, 我C6話佢只不過係懶, 唔係有此症, 成日大大聲鬧大牛囝, 我嗰心好痛, 好傷心

creamymami2007, 你自己先接受小朋友有這個症. 給點時間你身邊的人. 不是人人一下可以接受. 我的小朋友是自閉症,只有自己先接受才可以幫小朋友.我身邊的家人不是全部都接受小朋友是有問題. 他們都不相信自閉症. 我現在每個月花很多時間金錢在小朋友身上,盡我們的努力吧!別人不接受,我們自己先接受. 加油!

Hi creamymami, my son has 亞氏保加症 too. My C6 was like your hubby as it was very hard for them to accept. 亞氏保加症 kids look very normal but are very different from other kids. You need to take time to accept and understand and your hubby will understand later. I m doing therapy with my son everyday and he is getting a lot better. My C6 sees the difference and starts to understand more. Try hard and fighting!!

hi Ka-Sandra & hoyinMa,

Thanks for your supporting!

我本人是接受了大牛有這個小缺憾, 我唔想小朋友好唔開心, 所以我同大牛囝講每個小朋友成長都有快慢, 佢只係比其他同齡小朋友慢一些, 只要我們一起加油, 好快就會追回, 佢聽了之後冇咁唔開心, 因為醫生係在佢面前確診, 佢都有想哭出來, 我安慰完佢我自己都要消化才可以振作到現在, 學校最近才安排他一些調適, 希望遲些會有好轉.

因為我家住荃灣, 請問大家知唔知荃灣有冇course適合我大牛囝上呢?

大牛囝幾歲?你想找那些類型的服務?大窩口有協康,葵興有基督教服務處!

回復 hoyinma 的帖子

Hoyinma 你好,想請教你同囝囝做什麼therapy ?兒科醫生剛評估懷疑阿仔亞氏,好心急想揾幫手。
請指教

HI,

你大牛仔係未9 歲?? 佢係未功課成績唔好, 尤其閱讀理解??又有固執行為? 男人係咁架喇, 我仔仔小二確診係ASPERGER , 而家小六了, C6 都唔係完全接受到, 不過比以前好D.

比D時間你老公先, 首先你自己要TAKE CARE 自己, 搵多D關於ASPERGER 的資料 , 同阿仔的行為比對一下, 慢慢你會知道點做, 同埋確診左唔係判C 刑, 相反你知道點解阿仔會有呢D行為,反應, 又點解有D野阿仔做唔到, 咁你對佢的要求就會降低, 唔會一味怪佢...

加油 !!
Matthew 仔快11歲. 向小五的階段出發啦 !!!...[img]

回覆:確診了亞氏保加症

请問各位確诊左既mama,你地小朋友有咩唔同既行為?我仔2歲5個月. 從bb到而家有以下問題,想名各位比D意見.
1. 由BB開始肌肉好林,到而家大小肌都麻麻,上落楼梯仍要拖住.
2. 2歲時仍講单字,但到而家已有短句如“去公園sir滑梯“,“小巴開車“. 但時時重覆别人講話,如我問佢:  好食嗎,佢又跟我話:好食嗎.  重覆我地既說話都好嚴重.
3. 除左屋企人,對陌生人好抗拒,見好多次先肯共處,但点都吾比人拖/抱.  
4.  屋企咩門都要争住関,関左都要開番比佢関.

回復 tamichu 的帖子

我仔細個的時候, 很多人都話他講野叻, 其實而家稔起上來, 他咬字讀音非常準確, 可是只是在重複別人的說話, 較少用自己的言語表達. 到3歲仍有時會不能正確使用"你" 和"我".

小肌肉發展無咩問題, 但大肌肉發展較弱. 18個月才識行. 2歲多落樓梯都要扶住.

其實返N1的時候, 有經驗的老師便發現他不對勁, 有群體活動時, 他會專注自己玩些無意義的東西.

見到陌生人, 尤其是多人或嘈吵時會大喊不停.

他在約3歲半時, CAC醫生話他有自閉傾向, 到6歲確診阿氐.

有疑問盡早去做評估, CAC排好耐下.

回復 dorisfan 的帖子

請問CAC係要點排??
我仔K3....近2個月學校社工懷疑阿仔有呢個症...

引用:回復+dorisfan+的帖子 請問CAC係要點排??

原帖由 家家公主 於 13-04-30 發表
回復 dorisfan 的帖子

請問CAC係要點排??
係要排,最快既方法,去睇私家醫生,最好你小朋友睇開果個。同佢講學校社工懷疑咁咁咁,等佢出一封轉介信。跟住你上網打去你所屬地區既CAC約時間,等一次係見姑娘做初步評估,同埋有一份文件俾學校填。跟住幾時可以見醫生,就真係要排。可能等6-9個月。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

回復 chowqv 的帖子

我自己打左去健康院...佢地教我自己上網PRINT一份表比學校填左當轉介信..
我已經做左..而家等消息

回覆:家家公主 的帖子

你仔k3係唔係好快6歲?你問下會點?我見佢地話排隊I/s/e位係6歲前才有。問下會不會排快些。或有其他媽媽可分享下

llam1210 發表於 13-5-10 23:21
你仔k3係唔係好快6歲?你問下會點?我見佢地話排隊I/s/e位係6歲前才有。問下會不會排快些。或有其他媽媽可 ...

如果小朋友已足5歲會优先處理

香港教育學院有個蕊展計劃係專門幫亞氏保加小朋友架.

引用:回復+chowqv+的帖子 我自己打左去健康院..

原帖由 家家公主 於 13-05-10 發表

我自己打左去健康院...佢地教我自己上網PRINT一份表比學校填左當轉介信..
仲等?香港既幼稚園/學校,9成唔會主動肯轉介推薦。佢地最多係應醫生,評估中心既要求填表。急既唔好差1百幾拾,睇私家醫生拎轉介信啦。

唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

昨天已經去左屯門醫院排...9月23日見醫生..
‹ 上一主題|下一主題