用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有學卷定無學卷?
go

有學卷定無學卷? [複製鏈接]

亞仔依家在一間無學卷既讀近n全日班, 佢返學都好開心, 而且都好like 返學.  我自己對呢間學校都好滿意, 除左無學光呢個point.  另外依家報左兩間有學卷全日班比亞仔, 打算k1同佢轉校, 這兩間學校我覺得都無依家讀近個間咁好 (無咁多野學同勞作, 同好似一班好多小朋友咁), 我估呢d就係有學卷同無學卷之間既分別.  本身個間不是名校, 而有學卷這兩間都是普通屋村學校.  

因為唔想請工人, 所以要返全日班, 全日班無學卷每個月成5千蚊, 有學卷可以平2千蚊, 真係好吸引.  我得一個小孩, 其實都可以負擔到, 不過因為升小都係打算比亞仔讀老公細個間小學 (即老公是舊生, 亞仔又係第一名子女, 有25分, 應可入到這小學, 因不是名校), 所以想慳返d, 但亞仔學到既知識又唔係可以用錢黎講, 煩.  你地會點做?

bbrmb  首名子女加舊生係20分,有宗教才25分。  發表於 12-11-13 15:53
   2    0    0    0

回覆:0q.cathy 的帖子

我覺得你好像心裏已有決定,但想得到多些人支持似的。我覺得,為了小朋友,我都會捨得㗎,最緊要學到嘢,又開心。

回覆:有學卷定無學卷?

其實無學卷學校普遍都傾向教深啲,好像可以早點適應小學,三年幼稚園我個人傾向搵間程度深小小嘅,三年後博直資或扣門都無咁輸蝕。

回覆:yfluk888 的帖子

回覆:0q.cathy 的帖子

我都面對相同情況,好難決定。有人話讀無學券學校既小朋友上到P1P2會易適應d同英文會叻d,但之後就分別唔大。咁如果屋企有人有時間有能力教中英數,係咪唔需要俾咁多$去讀無學卷幼稚園?

P師奶 發表於 12-11-12 16:22
我都面對相同情況,好難決定。有人話讀無學券學校既小朋友上到P1P2會易適應d同英文會叻d,但之後就分別唔大 ...

我個人覺得, 如果返私立幼稚園(無學卷幼稚園), 應該不會再支付太多額外金錢再到外面學習學術性學科.
(指中文, 英文, 普通話 及 數學), 私立幼稚園已經話明會教的深, 小朋友上到小一應該可以應付到.

學費方面(每個月學費), 兩者差別很大. 返半日差別HKD2,500 - HKD3,000, 返全日差別 HKD2,500
私立幼稚園收費 - 半日最平都要HKD3,000 以上, 全日起碼HKD4500.
有學卷幼稚園收費 -  全日大約 HKD2000 , 返半日大約比由 HKD100 - HKD500.

如果父母有時間真係唔需要俾咁多$去讀無學卷幼稚園.
不過, 都要睇小朋友的性格是否接受父母教, 有D小朋友真係要由外面老師教好D.

我自己選擇了有學卷幼稚園給大囝讀, 另外自己抽時間去教他教中英數.
不過會因應小朋友的能力, 再決定是否需要給他報讀學術性學科 及 興趣班,

我認識讀私立幼稚園的媽媽, 她們的子女都係一樣要再到外面學習學術性學科.
一個月已經給學費HKD5,000, 還要再給二, 三千元再讀, 為什麼?

0q.cathy  有學卷幼園真係會跟唔上小一嗎? 如果佢唔受我教, 咁無學卷係咪好d, 定有學卷再出去補習?  發表於 12-11-14 17:20

回復 P師奶 的帖子

咁你點選擇?? 我想去有學卷, 慳返d $去學音樂or 興趣班.  但如果返學既知識都未學好, 仲學咩音樂, 星期六, 日都留返d時間同佢補返d中英數.  我個仔係唔受我教, 佢like 自學同比老師教.

而且仲有一個問題, 就係依家n班已學左k1既野 , k1返學怕佢覺得無野學, 悶.  

唉, 既然都唔打算去咩名校, 而小學都決定了 (有25分因為係舊生, 仲有教會分), 做咩仲要煩呢??!! 好想慳返d, 3年幼稚園可慳返幾萬蚊呀!!

而家考緊K1,睇下有咩offer再考慮。
小孩而家先得兩歲幾,暫時係好好學乜都想知又記性OK, 但第時返學會點無從估計。
我想佢either讀屋企附近好的學券學校加出去補英音,或者出「公海」讀名幼加學音樂,但兩者的outcome會有何不同?好疑惑

0q.cathy  我都想知, 不過我知讀名幼即由幼園開始要同佢溫功課. 唔明點解有學卷既, 就要同佢補英文?小一要求不是識26個字母同簡單句子便可.  發表於 12-11-14 17:25
‹ 上一主題|下一主題