用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 咁多Playgroup 點選擇?
go

咁多Playgroup 點選擇? [複製鏈接]

有些playgroup 買點係Train 大小肌肉,身體平衡,有些Train Language, English, PTH, 有些Build up parent child relationship, 咁多Playgroup, 我小朋友剛7個半月,剛開始睇幼兒/稚園,又見咁多媽媽幫bb plan playgroup, 但咁多選擇, 就算free trail class 都要花時間去體驗,請教各媽媽你們如何幫仔女選擇合適Playgroup? 
   6    0    0    0

回覆:咁多Playgroup 點選擇?

Up

回覆:babyBenz 的帖子

回覆:咁多Playgroup 點選擇

其實你想bb上pg目的係乜?可以大家研究下

睇你自己上PG的目的。

想訓練大小肌肉平衡力, 我上過協康唔錯, 佢有個做GYM的, 設施出面好少搵到, 唔算平又多人爭(因每次開一班, 得8個位), 好似一歲開始上。

想從少學下群體生活又有語境, TUTOR TIME幾好(我上沙福道),英文普通話PG,貴但又係佢地老師設施唔錯。6個月可以上, 但之前要排定。

我兒而家就來2歲, 上左BAMBINI兩個月(我上KT centre), 覺得好正,NET好有心機教,唔駛$200/堂,呢個就算返N班後都會KEEP。

另外有D幼稚園都有PG,可以第時考K幫下手(熟習環境,同老師熟絡等,有D仲有優先入學),呢D就要去SEARCH佢地PG係學校老師教,定外判。同埋上呢類PG目的唔係學D咩野, 當比小朋友出去同其他小朋友玩KILL TIME就OK, 唔好有期望。

回覆:BALL_B116 的帖子

Thanks Ball B116, 請問有冇類似你所講的pg介紹

回覆:^GGmami^ 的帖子

GGmami, 其實我都係result oriented 既Mami, 終於都係想小朋友入到間心儀幼兒園,但因為還未做功課,迷惘ing 所以上黎bk 問下有識之仕(媽咪),聽下意見。又怕自己太進取, 會令小朋友失去一個愉快童年...

回覆:阿早! 的帖子

多謝你詳細的分享。我幫仔仔報左下週Bambini trail, 你小朋友NET 那位,Emma?

引用:GGmami,+其實我都係result+oriented+既Mami

原帖由 babyBenz 於 12-11-10 發表
GGmami, 其實我都係result oriented 既Mami, 終於都係想小朋友入到間心儀幼兒園,但因為還未做功課,迷惘in ...
呢種諗法好正確呀,因為學同其他小朋友相處同訓練大肌肉,個人覺得最好係日日帶bb去會所去公園玩,而唔係一星期上果一兩個鐘pg 我會揀我心儀pn班所搞嘅pg上,博佢pn班收我個b. 例如迦南、靈糧,講明係會優先收pg學生,你可以睇下你鍾意嘅幼稚園有無搞pg囉!但要問清楚,因有d pg係借學校課室辦,有d係真係學校自己辦,你識分架啦

回覆:^GGmami^ 的帖子

GGmami, thanks so much for your advice!!  Hope your bb can get the most wanted and suitable pn and k class! Good luck we both!

我個人土覺得銅鑼湾baby buddies 都幾抵讀,native教師,有活動,有唱歌

引用:我個人土覺得銅鑼湾baby+buddies+都幾抵讀

原帖由 ssmama1437 於 12-11-18 發表
我個人土覺得銅鑼湾baby buddies 都幾抵讀,native教師,有活動,有唱歌
Do u know how much?

其實我自己認為每間PLAYGROUPO都大同小異,最重要係老師用唔用心,其實我只試了一間PLAYGROUP,之後就報左,因為我覺得老師好用心,亞B又鐘意,其實有想過試多幾間,但覺得概然試左LA 間OK,就決定報,費試再簡呀

引用:其實我自己認為每間PLAYGROUPO都大同小異,

原帖由 chumama1997 於 12-11-19 發表
其實我自己認為每間PLAYGROUPO都大同小異,最重要係老師用唔用心,其實我只試了一間PLAYGROUP,之後就報左 ...
報左邊間?

babyBenz 發表於 12-11-20 08:32
報左邊間?

我報左坑口個間I TALENT LOR

引用:Quote:babyBenz+發表於+12-11-20+08:32+報

原帖由 chumama1997 於 12-11-20 發表
我報左坑口個間I TALENT LOR
I live in Tko too! Do they have trail lesson? Can u share with me the website/ tel?

引用:GGmami,+其實我都係result+oriented+既Mami

原帖由 babyBenz 於 12-11-10 發表
GGmami, 其實我都係result oriented 既Mami, 終於都係想小朋友入到間心儀幼兒園,但因為還未做功課,迷惘in ...
我比個囡間中翻playgroup,亦都讀緊pn,不過我playgroup目的好簡單,巨中意唱歌跳舞,甘我就當巨去玩下,就甘簡單

babyBenz 發表於 12-11-20 12:50
I live in Tko too! Do they have trail lesson? Can u share with me the website/ tel?

甘橋,原來你都住TKO GA,我個間野係新寶城GA,佢有FACEBOOK,FACEBOOK個名係ITALENTPLAYGROUP,你可以ADD來睇下呀,我亞B上過,佢都幾開心,同埋個到環境幾好的,我試左一堂都JOIN左了,你都睇下,可能LATER大家會做埋同學仔TIM呀

引用:Quote:babyBenz+發表於+12-11-20+12:50+I+l

原帖由 chumama1997 於 12-11-20 發表
甘橋,原來你都住TKO GA,我個間野係新寶城GA,佢有FACEBOOK,FACEBOOK個名係ITALENTPLAYGROUP,你可以ADD ...
Ho ar Ho ar. I will call them this week. How old is your bb?

引用:Quote:原帖由+babyBenz+於+12-11-10+發表GG

原帖由 may273815238 於 12-11-20 發表
我比個囡間中翻playgroup,亦都讀緊pn,不過我playgroup目的好簡單,巨中意唱歌跳舞,甘我就當巨去玩下,就 ...
Icic, 咁都晤錯

‹ 上一主題|下一主題