用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實大家報咗咁多間小學, 最想入邊間?
樓主: 蝦米豬
go

其實大家報咗咁多間小學, 最想入邊間? [複製鏈接]

最心儀是CKY,雖然另外已有一間行lB的學校收。
其次有兩間一條龍的waiting,其中一間WKF,都係我杯茶。
傳統女校有一間收,排名中上,有直屬中學,校風好,穩穩陣陣,正在考慮中。

回覆:Parisienne 的帖子

我個係仔,住新界西,龍校選擇有限,最心儀私小係 KTS,老師有愛心,校風好,學生有奮鬥心,功課及課外活動都平均發展,派位好

回復 喵媽 的帖子

上年 YW嗰Package仲keep 到今時今日, 呀仔到至現在呢刻到好鐘意 YW。

喵媽    發表於 12-11-12 12:12

我阿仔上年就好喜歡英華, 又係like vedio , 我就cky 同 tsl, 依家想番, 如果當時真係入到yw/ CKY,  依家都要喊, 因為YW實要放大量時間谷,  CKY 就真係幾貴, 如果keep 番阿仔依家所有的活動, 一個人冇一萬應該唔得.   所以實際上入到 tsl 就叫最合的, 不過在tsl 要讀得好成績我相信一d都唔易.. 仲不停摸索中...

喵媽  我就係怕YW要谷得辛苦+男校, 所以唔係我最想入既學校, 不過見仔咁努力所以支持佢!  發表於 12-11-12 13:12

我朋友好buy YW校長話每個小朋友頭上都有光環的理論。

佢個仔內向,同埋因為唔夠家姐叻所以有d自卑。但佢入了YW後,一直讀得好開心、好有自信,朋友話學校找到適合佢個仔的舞台比佢發揮。講時真係有d淚光,幾感動。

喵媽  考到入去, 已經係叻仔了!  發表於 12-11-12 16:06

每次我聽到有小朋友找到自己合適的學校讀書又讀得開心, 我都會好開心. 若相反的話, 我個心都會唔安樂. 因當年自己正正是讀了一間不適合的學校, 唔開心了11年, 正一是名校的失敗產品.
‹ 上一主題|下一主題