用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問YORK同VICTORIA(康怡), 邊間好?
go

請問YORK同VICTORIA(康怡), 邊間好? [複製鏈接]

YORK收左我個女, 但我地仲有IN VICTORIA, 等緊消息.
如果都收埋, 邊間好D呢?
   0    0    0    0

我地都一樣。York acceptance fee $660, 我就俾咗先做backup, Victoria如果okay當然選Victoria. 學校質素好加上有小學,安心好多!

回復 jolalee 的帖子

維記有小學咩?小學叫乜?直升定優先錄取?唔好意思,新手媽咪咩都唔識,煩請賜教。Thanks!

係有小學+中學 
叫滬江維多利亞學校 The Victoria Shanghai Academy (Primary & Secondary Section) 係國際文憑(IB)世界學校,為3至18歲的學生,提供國際文憑課程(由PYP至DP)。http://www.victoria.edu.hk/tradchi/About-Victoria/
應該係直升 (如果講錯其他家長請更正)

Victoria還在2nd IN緊, 不過我個仔冇份2nd IN (即係唔係borderline,好清晰地pass或fail了), 好緊張等緊result...

引用:係有小學+中學 叫滬江維多利亞學校+The+V

原帖由 jolalee 於 12-11-13 發表
係有小學+中學 
叫滬江維多利亞學校 The Victoria Shanghai Academy (Primary & Secondary Section ...
不是直升啊,要面試的。

同意,不是直升

噢,謝謝你們提點!因為我朋友個仔Victoria Kindie 入番 Victoria Primary, 所以我還以為直升潻!

無論如果,York 同維記比,大家點睇?

回覆:請問YORK同VICTORIA(康怡), 邊間好?

朋友仔仔維記小學唔收,港島區的國際學校都唔收

Oh no! 咁其他區的國際收嗎?我都係主攻國際,而朋友的維記囝囝只有維小同ISF收 (而這兩間正式來講只係私校,不算正式的國際學校),所以我也開始動搖⋯

不過如果同York比,York仔入國際學校的機會是否更低?

國際學校就唔知, 不過我有幾個朋友D仔女讀完YORK都可以考到去D有名既傳統小學, D媽咪話好彩讀YORK, 英文真係好幫到手, 因為大部份好既小學都係用英文教學, 又或者英文程度比較深!  幼稚園根基打得唔好, 真係好難跟得上!!
‹ 上一主題|下一主題