用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 29歲先讀“婚禮統籌“課程會唔會太遲? ...
go

29歲先讀“婚禮統籌“課程會唔會太遲? [複製鏈接]

有冇人認識呢行?基本要讀幾耐先可以揾到工?

0    0    0    0

引用:有冇人認識呢行?基本要讀幾耐先可以揾到工

原帖由 kiu0122kiu 於 12-11-08 發表
有冇人認識呢行?基本要讀幾耐先可以揾到工?
其實無乜用!

引用:Quote:原帖由+kiu0122kiu+於+12-11-08+發表

原帖由 cco_occ 於 12-11-08 發表
其實無乜用!
你係指讀左對工作冇咩用定呢行發展唔好?

我覺得呢行,係國外可能搵多d
係香港..都少人結婚

我識三個朋友讀左, 無一個搵到相關工作, 最叻果個去左婚紗店做SALES.
香港太細, D人結婚會寧願自己搵資料, 唔同國外.....
好難搵到生意......三思

呢行人脈網絡行業,唔係讀完有一定有工做,要有帶住你入行,再自立門戶。何況大部份香港人結婚形式都較簡單。
除非你想個婚禮要好特別好有心思,又或外國人來港結婚做顧問。如果唔係根本冇得撈。
婚禮統籌只係婚禮服務的入門,通常兼埋做「大襟姐」,啲仲識埋化妝/攝影。
最可怕是那些攬再培訓課程的社工,攪埋晒啲無謂嘢,美其名係幫人,其實係保住自己啲Funding……

王國會長

我自已讀過, 但講真無乜用

邊間婚禮統籌學校提供的課程比較好啊?

會,早D入行好D. 經驗同客人網絡最重要.

回覆:29歲先讀“婚禮統籌“課程會唔會太遲?

如果要比幾萬蚊讀就唔建議,因為市場未必如你想像中咁易搵到工!再加上近4-5年多咗勁多人讀完大大小小不同的course,形成供過於求!就算好彩搵到工,人工可能比你而家份工少。建議唔好局限在的工種,可考慮埋其他範疇,婚嫁行業如婚紗、攝影、佈置或大妗,如喜歡做統籌類工作可考慮PR,活動統籌助理,酒店或酒樓的Event Coordinator。不過坦白講,planner不是想象中易做,真係要兼顧好多嘢,做Big Day當日通常直踩十幾做鐘,堅攰!!anyway, good luck!

如果要比幾萬蚊讀就唔建議,因為市場未必如你想像中咁易搵到工!再加上近4-5年多咗勁多人讀完大大小小不同的course,形成供過於求!就算好彩搵到工,人工可能比你而家份工少。建議唔好局限在的工種,可考慮埋其他範疇,婚嫁行業如婚紗、攝影、佈置或大妗,如喜歡做統籌類工作可考慮PR,活動統籌助理,酒店或酒樓的Event Coordinator。不過坦白講,planner不是想象中易做,真係要兼顧好多嘢,做Big Day當日通常直踩十幾做鐘,堅攰!!anyway, good luck!

it's not a easy job.

熱血勳章

There are too many relevant courses in the market. But never too late to have a starting of the career if you are interested

完全冇用

冇乜用

‹ 上一主題|下一主題