用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Adhd食藥可行嗎?
go

Adhd食藥可行嗎? [複製鏈接]

我仔仔4歲確診有ADHD.....做緊冶療。但學校話佢控制唔到。一日比一日差。晤聽指令,坐唔定,同同學溝通唔到,攪破壞。專注力極弱。想嘗試食藥。有副作用嗎?
   0    0    0    0

回覆:Culyb 的帖子

食藥唔一定個個小朋友有效,大概有80%有效。副作用係無胃口,肚痛,頭暈,累或難入睡等。醫生一般會由一個很低的份量開始,慢慢加上去。但你的小朋友只有四歲,不知是否可以開始服藥。因我一般見至少都要5至6歲才開始服藥。

聽日就見醫生。醫生都話可以食藥。因為我都無法子。學校仲話D間學校唔適合佢。又影響佢學習。好擔心佢唔會變返好。所以想試下食藥。

呢個係一個長久戰,你要裝備好,唔好咁快打定輸數。我見好多小朋友之前比老師投訴,騷擾上課秩序,慢慢調節到拿到操行獎比醫生睇。當然除左食藥之外,醫生亦會教你一啲方法去處理小朋友的行為問題。小朋友還小,可以調教好的,你要加油呀!

我會努力。多謝

我都知道現在只是一個開始。希望我會捱過d一關。

對我仔嚟講,係可行嘅,起碼明顯見佢今年進步咗,同埋專心咗,不過我仔9歲,你小朋友細,問清楚醫生好

明知副作用係

無胃口,即對吸收有壞影響

肚痛,即對腸有壞影響

頭暈,即對腦有壞影響

累,即對肌肉心神有壞影響

難入睡,即對腦部及休息有壞影響

想下如有些藥係咁, 你係大人, 你會食嗎? 如大人唔會食, 為何要行第一部步呢? suggest 找個中醫睇睇先.

回復 諾諾爸爸 的帖子

唔係個個有副作用,我仔無出現這些情況。

我同我仔仔都知道食左佢會肚仔唔舒服, 但係佢每朝都好樂意食, 佢話食左之後自己控制到自己專心D, 佢上星期1開始食, 成個星期都無比老師罰無小息(之前因為上課唔專心成日被罰), 佢自己都開心左. 我相信無一個家長想小朋友日日食精神科藥物, 但係, 我地不可以控制老師罰小D佢, 又不可以控制小朋友自己專心D上課, 所以, 是無辦法之中的辦法.

請大家不要介意我講的說話, 假設真係專心左, 唔會周圍亂咁攪, 只不過是健康對等的交換吧. 精神科藥物禁制人體行為, 對我來說, 本身的方向已行錯了路.不過在我徧見的人眼中, 見到的事實, 可能只是一小部, 但你衡量一下, 認為有效的話,可自己食下先, 如果自己食就擔心, 比自己仔女食就係幫佢, 那些藥真係食唔食都罷, 因這種藥不是向著人體強化的路, 而走禁制的路向.

如果可以不需要吃藥,相信不會有父母故意要自己的孩子去吃藥。中醫開的豈不也是藥?我有朋友因為吃了中藥弄得身體出毛病。

父母自己沒有ADHD,為何要吃藥?又不是糖,怎可以試味?事實上,亦有不少成年人亦為了自己的ADHD問題影响工作,而要看醫生吃藥的。

從來都覺得食藥是buy time, 給孩子一個機會去學習自我控制力和忍耐力。藥絕不會是最終的答案, 總有一天不再有效。只盼望孩子停藥的原因是不再需要。

針唔刺到肉不知痛。
for every one criticism, three positives must be given.

中醫開的當然也是藥啦, 但藥的本身針對方向不同, 行既係保[弱]的概念及加强器官個體的能量, 提倡器官和細胞自救, 透過針灸及按摩去刺激穴位, 主張經絡運行暢順之理. 我說沒有ADHD父母試吃藥, 只係想道出, 西藥的方向是走禁制, 你見咁多人講西藥多副作用就知一二. 就正如西醫一樣, 西醫亦冇話一定醫得好, 中醫亦一樣, 冇話中醫一定醫得好,但只想指出: [ 走自強, 中醫才長久.走了咁多西醫路, 比次機會中醫吧 ! ]
我好提議大家睇一睇網上"人體使用手冊"的文章, 提議看看  at least 一半  

http://www.cuhkacs.org/~alfred/Files/_0.pdf

中醫一樣要時間, 中醫不是神, 但起碼精精神神. 好好想下, 放下西化思想.

諾諾爸爸 發表於 12-11-19 08:33
明知副作用係

無胃口,即對吸收有壞影響

有些人食左無高過

請問你地點發現小朋友有ADHD?我囝囝快2歲,上pg時不喜歡做搖晃運動,老師懷疑佢有,正確嗎?

諾諾爸爸 發表於 12-11-20 08:48
中醫開的當然也是藥啦, 但藥的本身針對方向不同, 行既係保[弱]的概念及加强器官個體的能量, 提倡器官和細胞 ...

諾諾爸爸,

多謝你的資料,"人體使用手冊" 真是很值得看的,我應該會買埋第二冊來看....

但我覺得能夠找到一位好中醫並不是易事,你家中是否也有 ADHD 的小朋友? 可以介紹中醫給我嗎?
謝謝!  

candypoon 發表於 12-11-26 12:53
諾諾爸爸,

多謝你的資料,"人體使用手冊" 真是很值得看的,我應該會買埋第二冊來看....

吓?! 有第二冊?  thanks info.以我所見, 大多年紀大的人才知中醫對內毒, 失調, 腦病, 好有整體幫助.

我家中沒有 ADHD 的小朋友,  不可以介紹中醫給你, 因佢已不收新症, 我已離開地獄般的生活了, 詳細情況你在找找" 給大腦性麻痺家長的信.pdf"或google search就知道, 一個不會忘記的住事, 但我仍一有時間都會上EK特殊教育及CP家長, 幫兒子諾諾積點福. 等佢下世健健康康.寫到咁, 我又喊..

第二冊叫做 人體使用手冊2《人體復原工程》
我是好信中國醫術的人, 我對西藥很抗拒, 因為食了西藥個人很辛苦, 一直視之為毒藥...
但要找倒一位真正有經驗能對症下藥的中醫並不是易事

好老實.....

屋企有ADHD小朋友先知咩叫全家痛苦............咩叫精神壓力.............

冇呢D小朋友既父母, 係唔會明白果種辛苦架!!!!

我早輪就係操勞得滯, 攪到自己有氣膜炎, 到而家都未好返得晒~
‹ 上一主題|下一主題