用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 剛收到NIS -acceptance letter for K1 in 2013
go

剛收到NIS -acceptance letter for K1 in 2013 [複製鏈接]

剛收到NIS -acceptance letter for K1 ,原來下年有am, pm 仲開始有whole day class. 大家點選?
   1    0    0    0

回覆:剛收到NIS -acceptance letter for K1 in 2013

You can choose from am, pm & whole day ? My girl can only choose pm or whole day

醒目開學勳章

how much for whole day?

$6946 / mth for whole day class.

醒目開學勳章

seems ok price....including lunch?
for me, i like whole day class

回覆:crystalpui 的帖子

no lunch included. I will choose whole day.

回覆:chechaichai 的帖子

Sorry, what is NIS?

回覆:hehawendy 的帖子

Norwegian international school

為校巴問題而苦惱中~ 有冇人都係荃、葵、青區?

回覆:moominchan 的帖子

有!住荃灣。

我住將軍澳, 都唸唔拈交通.

引用:有!住荃灣。 +

原帖由 fungbb1212 於 12-11-12 發表
有!住荃灣。
By school bus?

不如校巴唔到的地區,我地試下湊人數,睇下可唔可以自組的士團或校巴。
荃灣:fungbb1212, moominchan
將軍澳:chechaichai

回覆:moominchan 的帖子

太好了!希望能夠齊集多些人,至少有2~3個也可share的士,如果解決不到交通,也不知道應否交deposit 了

如自組校巴請緊記一件事: 學校冇人幫你地睇住小朋友。仲有係8:45 班房先開。這樣有安全的問題。我個小朋友都係坐校巴。不過校巴公司同學校有聯繫,所以一到學校樓下就有學校姨姨接小朋友上一個課室及有老師睇住。假如自己帶小朋友返學早到都唔可以入班房.我覺得你地可以集齊人數再向學校反映仲好.

vinvillalee , 多謝您的提醒呀~ 唉,住得遠,真係煩。

今個星期五要比DEPOSIT了, 唔知道大家決定係點, 對我黎講, 除了交通問題之外, 如果我要選全日, 會有較多困難, 向學校了解過, snack 同lunch要自備, 工人一早要準備兩份食物, 已經好高難度, 水都只係得水機 (似乎唔係咁有益), 加上佢上學時間較早, 早餐都怕且好難出門口前食到...咁即係要自備兩餐, 如snack time唔比食咁耐, 咁阿囝可能要挨餓到中午, 加上午睡只有半小時, 似乎對佢咁細個黎講太短了...

經多方考慮, 真係好唔捨得, 好唔捨得, 都要放棄我地喜歡的NIS, 唯有等佢遲啲大個啲考NIS 小學, 咁可能會較易適應..

唔知考NIS 小學難唔難?有無家長比到意見..

我想當年都有K3 OFFER,比了DEPOSIT架啦,家住九龍西,後來因為找不到校車放棄了學位。$1000多的DEPPOSIT便沒有了。問了學校, 那時係JOHN LUK做 PRINCIPAL,他說學校人數少,不會安排校巴去九龍塘。我差不多找了全香港的保母車,他們因為人數少而不做。「成本太高啦,我地要學校保証金才做。」
要我們搬去TAI PO, 都係問題。人人叫我用3小時來回上班,回家時8/9點,我又認為不好。

學生住的地點太散,校巴公司又不會做。要他們去九龍塘,他們一口會SAY NO

如不想搬的話,真的要保証有校巴才決定比DEPOSIT。

依家已經有校車到九龍塘。根據今個月家教會其中一項內容是關於校車。以我所知學校已經開始聯絡校巴公司來解決校巴問題。
‹ 上一主題|下一主題