用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文作文唔合格
go

中文作文唔合格   [複製鏈接]

阿仔今年升上小四,派左今年第一次中文作文成績。以為佢成績都應該會同舊年差唔多,大約在八十分左右。我唔係D要求好高既家長,要個仔考九十幾先得,講真,自己以前讀書都唔叻,只係七、八十分左右,所以要求個仔唔好太差就得。點知大前日收到作文的分數,中文寫作分數只有56分,嚇到我成晚訓唔著,於是尋日特登請左兩個鐘假,放學接阿仔放學時搵左學校老師了解下咩事,老師話我個仔作文結構不清晰,又用左廣東話寫作文,更加係冇內容,一句講曬係亂七八糟。叫我要跟跟佢D中文。聽完之後,我勁唔開心,講真阿仔小三時的中文真係唔係叫做差,一百字的作文寫得都算通順,係間中用錯詞語,寫錯字。點知一上左小四,學校的作文分數直情係一落千丈,哩兩日係公司都冇心機,連老細都睇得出我有事,但冇仔女的佢又點會明白為人父母的辛酸!
睇怕未來一年都要同阿仔一齊同作文死過先得。

19    0    0    0

醒目開學勳章

有同感. 我的小朋友又係上左小四好似作文差左.
但我個人覺得1)作文好主觀; 2)小四既作文要求有唔同; 3)老師唔同.
原因好多, 如果3年級時中文不太差. 多多努力應該慢慢好起來.

回復 小豬嘜 的帖子

唉,這真是一條漫漫長路。
我同事同你講的都一樣,佢個小朋友今年升五年級,又係「同是淪落人」⋯⋯

回覆:中文作文唔合格

中文真係要從小培養,我都係過來人,個仔同個女細過都無重乜重視中文科,點知一到五六年班,課程深左同老師要求高左,佢地成績就一落千丈。個女今年六年班,因為呈分,所以拿拿林幫佢揾補習,補左幾個月,睇佢成績好似好左d, 不過佢太懶, 成日掛住聽歌。。。。激死

P4的中文作文的字數要求要差不多250字,每篇文章都有第一段(引言),第2段(內容),第3段(總結),如果無3段,結構分多數唔合格,上到P5,要求會更嚴,因為會要求有修辭手法,成語在文章內,最少350字,仔仔學校除了長文,還有短文,最近寫抒情文,對仔仔來說,真的不易撑握,唯有慢慢教.

HY412  講得啱, 不過此處沒有太多家長意會到你的重點 當年阿囡每次作文都寫上400字...最經典係有數次9X 分(全班TOP 3 內)  發表於 12-11-11 18:54

回復 kamusc 的帖子

My kid is now in P.3.  Honestly, I think my kid's Chinese composition is pretty good.  He writes clearly and think clearly.  However, I am really astonished my kid only got a pass in almost all his essays.  I copied the essays and let my colleagues who are lawyers from China and Taiwan.  They both said my kid is not bad and some of his sentences and structures are even better than those marked wrong by the teacher.  I really wonder what the marking system the teacher followed.  Maybe the teacher just follows her 'rule book'.  

So as parents, we must have confidence on our kids.  Sometimes, the teachers are very subjective.  Even worse, exam on Chinese composition will not be able to take home for parents to check.  We are totally in dark...

是啊。
除了要注重仔女的問題外,做為家長的都要俾多D重視。部份學校老師的水準係度就費事講了。重點都要靠自己。家姐介紹左佢用緊的專科老師俾我,試下效果先,都係急病亂求醫。我都買左D中文的練習,係屋企同佢做多D⋯⋯

樓主, 仔仔多唔多睇課外書, 多唔多出外睇唔同o既野, 我發覺到上佐高少, 好多作文都好靠平時o既觀察, 課外書吸收o既詞彙. 你試下多o的同佢出外, 睇多o的野, 問佢多o的唔同o既事, 一齊去傾. 如果唔多體驗, 作文好難, 因大佐要作o既野, 真係好難可以憑空想像, 如果係憑空想像, 就會有好大機會離題, 同唔知自己講緊咩. 你先試下多o的走出去, 多o的傾. 我相信會有幫助

回復 qkhui 的帖子

阿仔唔係好喜歡睇書,這個星期會帶佢去圖書館行下。希望能養成少少習慣啦,平時放假我地都會去郊外。都係希望佢能有見識多D唔同的事物。您的意見十分有用啊~

大家交換意見, 分亨下

回覆:中文作文唔合格

我都覺得學校好奇怪,明明一路冇講有問題,升咗班就要佢識啲從未教過既嘢,尤其係中文科,唔同英文,英文會假設你唔識,由頭教起,又文法又拼音,中文就冇,老師假設你識晒,而學校又冇一套好似英文既系統教小朋友,其實中文都有文法架,呢啲係咁多年重英輕中既惡果。

回復 jollyma 的帖子

這就是個問題,老師係學校又不教,以為個個學生都是天才。只能苦了家長。

回復 jollyma 的帖子

exactly.  I let my son do the Chinese composition himself.  but most of his classmates their parents taught them.  So strange, at my time, we could only do Chinese composition at school, so teacher really knew if you could manage or not.  but now, teacher allow kids to take the homework home.   However, I still prefer my kid hold the responsibility because it's he taking the composition exam at school, not me.  If he doesn't get used to do it himself, how can he do it at exam?

on top of this topic, I found out that in the English exam, there was also Eng composition (of course short essay) - but teacher never said we will have the Eng composition this year (at P.3).  It's all of a sudden...We, as parents, do not know Eng composition is within the exam scope for this year!!!

貢獻勳章

回覆:kamusc 的帖子

因為依家學校覺得個個學生都會補習

回復 花仔媽咪 的帖子

現在變成補習係主導,學校老師係輔導角色。成績差就叫學生出去補習。
完全係錯。

回復 .com 的帖子

果D唔使補都考得好啦,好既老師應該係把成績唔合格的補到合格。

簽名被屏蔽

回復 songyang578 的帖子

可能係老師接受的訓練較少吧~
‹ 上一主題|下一主題