用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我老公同我講:要同自己同个仔有信心…
go

我老公同我講:要同自己同个仔有信心… [複製鏈接]

佢講完我就喊左…呢輪精神壓力超大…有時唔知自己做緊乜…仔,sorry,我應該對你有信心!

0    0    0    0

回覆:iamiris 的帖子

My god... Be relax... Game just started...

絶對明白你此刻的心情.  我報咗差不多10間. 有時1日要考2間, 個心都覺得不如唔去一間, IN 一間就算, BB此終好細, 但係另一個心又想咪當同BB上PLAYGROUP, 玩吓LAW. 但見到BB每次IN 完一出來上膊就瞓覺, 好疲倦. 望住BB真係覺得自己唔應該報咁多間, 但係又驚冇學校收, 其實真係要比多D信心個BB, 相信佢係得.  BB, 媽媽愛你

回覆:我老公同我講:要同自己同个仔有信心…

當你睇番轉頭,你會發現係好小事架咋,放鬆心情,enjoy同小朋友一齊努力嘅每一刻

N班就咁大壓力..k1點算…上小1點算..上中學點算….你咁緊張小朋友會知架….take it easy!

引用:My+god...+Be+relax...+Game+just+started.

原帖由 reneemama0118 於 12-11-06 發表
My god... Be relax... Game just started...
真想死。。。唔怪得個個生一個就算

it is just PN...still long way to go....if too stress at this stage, how can we handle in the future which is much tougher@!

My husband also said the same words to me....so stressful these days. Honestly I don't think my son knows the pressure but it is more of a pressure I gave to myself.
I just now see PN as an observation. If I don't like the school, I will not apply for K1, so maynot be a bad thing.

引用:Quote:原帖由+reneemama0118+於+12-11-06+

原帖由 hebe2010 於 12-11-06 發表
真想死。。。唔怪得個個生一個就算
有時就係因為普遍得一個所以先咁大壓力

各位mama, relax, 我上年都同你們一樣心情,個個星期六去Interview, 又打擾咗佢地睡眠時間。所以我今年放棄再報樂基,留回原校。最大原因佢真係讀得開心嘛!但我一post出嚟,有d家長就暗示我講反話,陰謀論。唉!

引用:各位mama,+relax,+我上年都同你們一樣心情

原帖由 Cherrie301 於 12-11-06 發表
各位mama, relax, 我上年都同你們一樣心情,個個星期六去Interview, 又打擾咗佢地睡眠時間。所以我今年放棄 ...
我信你,其實大家互相幫忙,互相分享咪幾好。何必估人地有咩居心,take it easy.

引用:各位mama,+relax,+我上年都同你們一樣心情

原帖由 Cherrie301 於 12-11-06 發表
各位mama, relax, 我上年都同你們一樣心情,個個星期六去Interview, 又打擾咗佢地睡眠時間。所以我今年放棄 ...
你BB讀邊間?

引用:Quote:原帖由+Cherrie301+於+12-11-06+發表

原帖由 winnietingting 於 12-11-06 發表
我信你,其實大家互相幫忙,互相分享咪幾好。何必估人地有咩居心,take it easy.

...
Hi winnietingting, how ar u? 我記得你啊! hope u can receive the good news soon !  

引用:Quote:原帖由+Cherrie301+於+12-11-06+發表

原帖由 harriet121 於 12-11-06 發表
你BB讀邊間?
harriet121, Hi 你好!佢讀康傑。上年2間Boxhill 都收咗,但我怕他上小學中文追不上,最後揀了康傑。上年最想入樂基,心諗誓要K班再報。但我心態變了。He is happy, I m happy。

當我第一次interview, 就覺得自己好似迷失左,好彩第二個星期再in左兩間後,自己同個女都好似習慣左,無第一次咁緊張,所以都放開左啲,一切隨緣算了,加油呀各位!

回覆:hebe2010 的帖子

真係唔易、我都緊張

Relax...加油丫..你唔孤單架~

我個女係細B...
我報左5-6間~而家得一間IN左咋..

好多間講明唔收8月31日後出世的FORM...
咁已經少左好多選擇..

另外其他收左FORM個D...又講明第一輪無得IN
要等大BIN哂註冊埋..如再有位先再安排INTERVIEW...
今年大B都爆哂人..
即係分分鐘個D連機會都冇...

但唔好灰心丫~小朋友見到你咁緊張..佢都會好緊張架~
加油~

我都係每次囡囡in完個心都好灰點解囡囡咁唔叻人哋DBB又乖又醒係唔係自己教得唔ok定囡囡蠢但其實囡囡得17個月她已經盡做大努力我應該贊她所以我老公都叫我release

放鬆D, PN可有可無 如果無PN收, 留在家玩下, 分分鐘仲可以增進感情, BB又HAPPY D, 仲好過返PN

回覆:carmantse333 的帖子

Yes, 其實他們冇喊冇扭計已經好叻㗎嘞!得歲幾人仔,所以IN完要勁讚他們,不要同其他BB 比較,亦唔需要懷疑自己嘅教法。要Happy

‹ 上一主題|下一主題