用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長的心情
go

家長的心情 [複製鏈接]

相信很多家長跟小朋友都已interview了數間或尾聲街段,現階段是心切地等消息。其實我心裡所想緊的係...始終會有學校讀,但最想的當然始終是自己最期望的那一所啦!在數次的面試中,我小朋友其實表現真的不錯,要講要做的都做到,也肯定很多妳們的小寶貝都能做齊,奈何學校要選出的準則是甚麼?
首先一入課室,室內環境都沒有望過半眼,就要即時坐下,跟著要對住一位第一次見的人(老師)熱情打招呼;問和做的個個小朋友即使不是100%做對,至少也做到90%,根本是很接近;何以只用短短的時間便足以決定到他/她就是她們想要的學生?
最終...想到了令自己不要好像神經質咁,日日想住點呢?邊部份表現得好,邊到對應得唔理想。隨意和隨緣去選吧
   0    0    0    0

回覆:家長的心情

我幼稚園老師朋友有講過教左咁多年其實一眼就睇得出邊d啱佢地 唔選你唔等如你唔好 只係間間style唔同 可能有d鍾意文靜有d鍾意活潑

helencheng1207  agree  發表於 12-11-6 14:37

回覆:tingma1229 的帖子

作為父母,當然想盡力為小朋友找最合適的。但可惜有時面試真係話唔埋,做到八九成都唔收。in左5間兩間已知唔收,三間等消息,開始心急了。每天放工即回家,開信箱,等offer,等interview 。希望呢種生活快點結束,大家加油丫

可能我個囡表現好唔stable, 有d幼稚園0表現, 有d100%表現, 所以我以為小朋友interview時係可以相差好遠, 藉此分高下吧.

我想當然喊既, 唔講野既, 家長無禮貌既, 憑此都足以screen走一些...

我既interview只係剛開始, 仲有好多好戲在後頭, 但已很累了.

maggiemai77  add oil!  發表於 12-11-6 15:13
breadbb  add oil~~~  發表於 12-11-6 13:28

共勉之~

其實每個父母都希望小朋友可以係一個理想環境受教育和長大,不免緊張,我也是,有時囡囡表現不好(10月細b),也不開心,會不停同佢講應該點答老師點做,非常緊張。好彩我老公好有耐性,也有辦法,不停提醒我。今年的k1 interviews,差不多全部由爸爸出手,但係等result的過程中,我是最緊張的,他便跟我說,你先預咗唔收,咁咪冇咁擔心lor,總有書讀呀,放鬆啲啦,香港人 !

其實呢個時段,做父母嘅都希望去一所心目中嘅理想幼稚園......
呢叫佢係自己嘅仔女咩.....
冇計,,,,,,過左呢個月大家可以安樂晒

回復 Doris_Ray 的帖子

就算打定輸數都實會緊張

講真我覺得係阿女揀學校呀先到學校考慮收唔收,我同佢報左4間,有兩間收左(同老師好多野講,玩得好開心),有兩間唔收,當然唔收o個兩間就係阿女唔出聲又唔彩老師得出既結果所以隨緣吧
‹ 上一主題|下一主題