用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑2nd in 情況
go

培僑2nd in 情況

我家小朋友已進行了培僑2nd in, 由老師帶走到回來大約30 mins, 老師(我女話係老師唔係校長)和小朋友傾計/問問題, 不用做卷. 家長不用填問卷, 只需要等小朋友回來.
面試內容就要等大家完成晒2nd in 先討論啦. 祝大家面試順利!

不過有點奇怪是, 有些小朋友是單獨由老師帶走, 有些是5-7人一組排好隊由老師一次過帶走.

happyvv  唔該晒你,我個仔聽日見.  發表於 12-11-6 10:23

回覆:四隻貓 的帖子

應該都是單對單的,一位老師帶哂學生上去,然後分俾其他老師面見。

請問今次都係見老師而不是見校長嗎?

小朋友見完開心嗎?

喵媽  加油!!  發表於 12-11-6 12:13

happyvv 發表於 12-11-6 10:30
小朋友見完開心嗎?

個個都好開心的.

應該係一對一見的.

昨天是5:00 见的,所以每一组都系 10個小朋友,應該是見左5個先,再見另外5個,一對一的,所以在前面的小朋友出來先。只見老師,沒有見校長,也不見家長!

回復 happyvv 的帖子

我個仔見完都開心,不過他去那個學校見完後都好開心。

happyvv  我個仔都係,除左見WKF同培正,見完勁唔開心,因為等太耐  發表於 12-11-6 11:00

回復 azwildcats 的帖子

我個仔上次見完 WKF 等左 兩個半鐘都無唔開心!反而是我在下面等到顛

azwildcats 發表於 12-11-6 11:05
回復 azwildcats 的帖子

我個仔上次見完 WKF 等左 兩個半鐘都無唔開心!反而是我在下面等到顛  ...

我個仔等左2個鐘,落返黎對眼紅晒,睇見都心痛

喵媽  WKF連我仔都話等到想喊...佢仲走去問老師幾時到佢見...  發表於 12-11-6 12:15

一對一的,每一個小朋友入一間房, 房內有一位老師面見, 有小朋友見得快有小朋友見得慢, 主要都係答他們預先設計好的問題, 所以有人快有人慢, 基本快答完的就在門外等埋其他小朋友, 如果帶領者已有出了幾個或等了好耐都未再有人出黎, 就會先帶做完的比返家長, 所以點解有時幾個出, 有時得一個出。
另我個女in的是男老師, 不過小女話老師全程口黑面黑, 無笑過。
so far我女話考了中英數, 要寫中文字, 串及讀英文, 答數學題。

我想請問一下, 為什麼會有得In ?而家唔係等緊自行分配結果咩? 是學校通知In 的?

回覆:HebeYick 的帖子

那是一所直資學校,要自己考的,已進入second in 階段。

回覆:HebeYick 的帖子

我們是講緊沙田培僑

單獨由老師帶走的是見校長,機會應該大一些。每組都有一個單獨帶走的,就是編號C的那位。剩下的是見一般的老師。

老師確實是口黑面黑多數。

每組都有編號C?

海豚仔 發表於 12-11-6 12:41
每組都有編號C?

我見到有.就貼在小朋友等待時的坐位上.

係唔係排隊入去坐時已經編好晒邊個小朋友坐邊個位架? 定係只係甘啱果個小朋友坐係C位? 如果係甘會不會尼緊未IN 既個個都爭去坐個C 位呢? (講笑啫)

我有留意到. 一早編好, 登記時俾小朋友張貼紙都有寫到個英文字. 左手第一張椅係C,右手第一張椅係F, 中間果堆我無留意到.
我女果個時間, 係有一位小朋友跟老師單獨去一樓, 五分鐘後另一位小朋友跟老師單獨上樓, 中間再差距五分鐘, 先有老師帶另外7位小朋友一齊排隊上課室.

avamum 發表於 12-11-6 12:35
單獨由老師帶走的是見校長,機會應該大一些。每組都有一個單獨帶走的,就是編號C的那位。剩下的是見一般的 ...

原來係咁, 因我都見到有一個單獨帶入房在1 樓, 而其他一group就要帶上樓上!!