用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際基督教優質音樂中學暨小學 請教:對此校的評價~謝謝!
go

請教:對此校的評價~謝謝! [複製鏈接]

小女將於2013年度投考小一,想認識一下此校,希望有家長可分享一下對此校的看法。特別是:(1)選擇/不選擇此校的原因;(2)此校有沒有要求申請人在音樂方面有點底子?
謝謝!

1    0    0    0

我選擇呢間學校係因為佢有基督教信仰,以聖經既真理來教導小朋友,老師有愛心,學校係想教育人而唔係只係死谷成績,同埋我地相信音樂教育係可行的,可以培養小朋友既個性,有毅力,同時小朋友又可以藉音樂去舒發情感,所以好鐘意呢間學校。

而我既小朋友讀咗呢間學校好開心,佢兩位班主任都好愛錫小朋友,真係用心去教導,去了解佢地,好細心。不過學校其實都有D老師比較惡,但我覺得如果小朋友有做錯,我都唔介意老師惡D,只要係有理由,唔係針對就OK。
同埋我見其實好多同學都無音樂底子的,但當然有既都唔少,不過我相信有音樂底子與否並唔係學校既收生標準,反而係家長真係要同意學校既教育理念先最重要。

引用:我選擇呢間學校係因為佢有基督教信仰,以聖

原帖由 laiyuen 於 12-11-26 發表
我選擇呢間學校係因為佢有基督教信仰,以聖經既真理來教導小朋友,老師有愛心,學校係想教育人而唔係只係死 ...
咁有無老師玩針對?

回覆:atirw 的帖子

引用:Quote:原帖由+laiyuen+於+12-11-26+發表我

原帖由 atirw 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
其他班我唔知,但我個仔話教佢D老師都好好,起碼有時我仔唔乖老師都係講道理,用聖經真理去教導佢。

laiyuen 發表於 12-11-27 12:12
其他班我唔知,但我個仔話教佢D老師都好好,起碼有時我仔唔乖老師都係講道理,用聖經真理去教導佢。

...
請教男孩子有d 咩課外活動???
另外佢地係用英文教學語言???

引用:Quote:laiyuen+發表於+12-11-27+12:12+其他

原帖由 masterunion 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
平時興趣班有球類活動,其他有靜態D既活動就男女也適合。

低小合唱、數學同英文以英語教學,高小就唔清楚,好似音創同音欣都轉用英文。其他科目我唔清楚。

高小音創同音欣係轉用英文但有中文解釋
‹ 上一主題|下一主題