用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 阿仔唔肯食飯
go

阿仔唔肯食飯 [複製鏈接]

阿仔點都唔肯食野,麵呀,飯呀!我可以點算

0    0    0    0

你小朋友幾大? 我囝囝之前都係咁, d姑娘話佢口肌敏感, 呢幾個月返學日日同佢撳口減敏&迫佢食唔同嘅嘢, 依家可以食餅餅等其他食物, 不過仲要繼續改善

回覆:阿仔唔肯食飯

點樣做?好麻呀,日日食飯都好似世界大戰

佢幾歲先? 唔食飯咁佢淨飲奶? 粥仔肯食嗎?

小朋友歲半,每曰都要迫佢食,放咗d飯入口都會吐出來,但淨食奶又唔夠飽,成日扭計大喊,book職業治療又未睇得住,日日就開戰

醒目開學勳章

supercat919 發表於 12-11-7 22:57
小朋友歲半,每曰都要迫佢食,放咗d飯入口都會吐出來,但淨食奶又唔夠飽,成日扭計大喊,book職業治療又未 ...

飯是指 爛飯 軟飯 定飯? 食粥有冇問題呀? 會唔會未學識點吞固體呀, 你小朋友食唔食生果? 食蘋果蓉 香蕉蓉 ok嗎? 不如, 你試下俾佢食米糊啦

你冷靜啲先, 唔好咁心急.

我個仔1歲個時都係咁,日日食飯激到我想喊, 大左就會好D, 特別番左學之後好好多.

我個仔仲衰,個時佢1歲左右。唔知佢上一世係咪皇帝,食飯一定要有歌舞助慶,仲一定要真人show, 佢睇得開心先食一啖,每次全家上下訓身表演都係為左佢食個几啖飯。

回復 BKVIP 的帖子

我仔仔,早輪都是這樣,只喜歡飲奶,又吾係吾舒服,後來每次食飯要一路玩佢喜歡的車仔,之後就吾比玩要食一啖飯仔才可玩,起初都喊到拆天,我老婆都比佢激死!又要和佢講想玩就食一啖先,一路講條件一路罵,軟硬方法出齊,搞了1個星期才食一碗仔粥.....
現在佢又喜愛了一路看iphone 播兒歌才一啖仔一啖仔食....都比之前食多左少少,但有時又吾食粥要食飯,有時又面才食,一歺要搞幾款比佢!!!現在都是飲奶為主。你試下比不同的食才如粥,面等等佢試下,又試下我以上方法方,反正唔駛錢!

其實阿仔由一歲食飯開始,已經食成個幾鐘,D飯已經煮到好林,但係佢都係唔肯放入口,剛剛睇完職業治療,佢話唔覺阿仔有囗肌問題,佢問會唔會係偏食問題,但係我乜都試過煮比佢食,佢都無樣鍾意食,睇嚟我真係要慢慢同佢作戰

4歲前小兒極度偏食, 皮包骨, 都好得人驚, 今日, 嚴重肥胖, 太為食, 想減又減唔到, 所以, 世事難料, 不要太緊張, 慢慢來

引用:4歲前小兒極度偏食,+皮包骨,+都好得人驚,+

原帖由 pocoyo123 於 12-11-10 發表
4歲前小兒極度偏食, 皮包骨, 都好得人驚, 今日, 嚴重肥胖, 太為食, 想減又減唔到, 所以, 世事難料, 不要太 ...
希望好似你咁講,佢遲d肯食野!

試下做口肌運動先啦, 用果D小朋友未出牙時果D牙刷, 日日幫佢按摩一下, 等佢口部肌肉冇咁敏感;

食果方面, 你可以試可煲D好希既粥比佢試先, 質地近乎奶, 佢可能接受倒, 而且叫做有D米氣落肚, 叫做好D.
如果佢食倒好希既粥, 先至再循序漸進咁加多D米煲杰粥.......到佢再OK喇, 先再煲希飯.....之後先再軟飯......之後先再正常飯.......

我見過中心有小朋友, 由好希既粥到飯, 要成年幾兩年時間, 所以一定要好有耐性, 慢慢引導佢食, 唔迫得架.
‹ 上一主題|下一主題