用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生同培正邊間好D?
go

民生同培正邊間好D? [複製鏈接]

民生同培正邊間好D? 你地點揀?
   2    0    0    0

我覺得培正傳統d..民生就似新式d...
培正上小學個比率比民生上自己小學高....著數d...
但如果只揀小學我個人覺得民生o岩我小朋友d...

又係果句..無邊間好d...只有邊間o岩d~

ottomum  Agree.  發表於 12-11-9 05:57

是旦1間收...就真係還得神落....

manyserene    發表於 12-11-5 14:25
ManMan918  Agree!  發表於 12-11-5 11:41

收左先講

2間都好. 培正安全d, 因為可以直升.

引用:是旦1間收...就真係還得神落....

原帖由 bearwhat 於 12-11-05 發表
是旦1間收...就真係還得神落....
,,諗下都開心,不過真太多人申請,好難入

之前聽朋友講,佢個朋友個仔喺民生讀,但讀書比較刻板,唔知係咪辛苦d,所以搞到個小朋友唔係咁開心,個人變得沉默,後尾轉咗校.不過呢d好睇個人,要知你個小朋友喜唔喜歡讀書,受唔受得壓力先去衡量.而且較為出名既學校,某程度上都會有d壓力,如果唔係成績點會咁標青?

想知民生上民小嘅百份比大約幾多 ??

回復 Charis_mummy 的帖子

85% as mentioned in their website!

培正都好大壓力, 小學好多功課做, 有朋友的仔仔, 一直成績好好, 但有一次考試不太高分, 便不能原校讀中學了. 兩間都好大壓力.

According to a mami friend with son studying in MS. There are more place in MS KG so even primary section reserve 85% place to graduates of MS KG, it doesn't mean 85% of MS KG graduate will be promoted to MS primary school.

For your information, the rating of PC Secondary School is higher than MS Secondary. A young friend of mine was a PC Secondary School graduate 2 years ago. His result was good enough to be accepted by Medical Department of CU.

回覆:民生同培正邊間好D

沒有邊間較好,只有邊間較適合自己小朋友,anyway,兩間都是十分不錯的學校

其實之前我比較喜歡培正多於民生, 可能o係我讀書既年代, 培正出名過民生.  但老實說, 當時兩間都不是特別受歡迎, 因培正是中中, 民生是私校, 當年無咩人吽中中與私校的, 當然e+時勢唔同, 好多家長都不信任政府的教育制度, 所以希望考得一條龍或半龍比較有保障.  

從網頁, 考試成績統計, 用家朋友口中, 對校舍感覺, 大家都對兩間學校有一定程度了解.  當然你會成日聽培正歷史悠久, 百年老校, 很有傳統的, 但聽還聽, 沒有什麼感覺, 很有傳統, 幾好oY, 但到自己申請報讀時, 呢d傳統就令我感受較深.  

先旨聲明我並不是想批評學校, 我知每個政策都有其利弊, 你buy個政策時, 您見到利的一面; 你唔buy既, 見到弊的一面, 觀乎培正收表的時間限制, twins報亦有兩個時間交表, 我識有人最後一日驚寄信取form驚趕唔切親身到校交但被拒, 原因係信一定要有郵chop, 所以那位家長即刻撲去郵局cup郵chop.  以上的, 我全沒有話學校錯, 因報名手續已寫明.  但您可能因始更認識該這是一所怎樣的學校.  喜歡的會見到, 很好, 很有制度及原則; 見到弊的一方會覺得不夠flexible.

希望大家都更能掌握心儀的學校是否你那杯茶, 是否適合你小朋友就讀.

在ek, 老套d都要講句, 不喜勿插, 呢度唔係法庭, 希望講句野唔需要太大壓力.

‹ 上一主題|下一主題