用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問下插班問題_四年級
go

想問下插班問題_四年級 [複製鏈接]

各位好,仔仔今年在band 1 九龍城小學讀小四,成績尾嗰幾個,最近發現仔應付唔到d功課,想同佢轉校,但唔知邊間好.家住藍田,最弱係數學科,請問各位有咩建議比我,本想去插班考油塘福建學校,但冇位><

唔知點算........好想下學期可以轉到校,仔好辛苦呢><

0    0    0    0

回復 年年儀儀 的帖子

福建學校現在都好難考入, 競爭大了很多. 可能他們是英文直資小學. 程度比較深.

如要考直資會否看將軍澳.  如近津校就基顯

朋友成功轉去band 3小學,但上補習班/私人補習看可以改善嗎?

醒目開學勳章 王國長老

回覆:想問下插班問題_四年級

成績吾好,想轉間好學校,尢其係龍校,得罪講句:無咩可能,好多家長高小幫小朋友轉校,係操fit晒想更上一層樓,競爭好大架。不如實際d唸下點改善成績好了,如果小朋友真係同學校吾夾,試下轉間有愛心但程度低d的,等小朋友建立返信心

年年儀儀 發表於 12-11-5 09:50
各位好,仔仔今年在band 1 九龍城小學讀小四,成績尾嗰幾個,最近發現仔應付唔到d功課,想同佢轉校,但唔知邊間 ...
考尾幾真係難攬d.
出名個幾間都唔洗諗, 試吓問吓官立(秀明道).

可以試下培道,功課量不多,程度適中不會教快和教得深。

多謝各位家長回應,其實轉校都唔會揀番bank 1 學校轉,想揾d 真係有愛心同小班教學學校,官立問過話唔收,其實本身仔仔有少少注重力不足,已評估但唔洗食藥,岩岩問左,聖公會聖約翰小學及聖公會基德小學,這兩間ok嗎???
有冇意見可以比下我?

年年儀儀 發表於 12-11-5 09:50
各位好,仔仔今年在band 1 九龍城小學讀小四,成績尾嗰幾個,最近發現仔應付唔到d功課,想同佢轉校,但唔知邊間 ...

朋友個女都係咁, 注重力不足,唔洗食藥 自蔽正, 害怕見陌生人, 後來轉咗去 柴灣 的 港大同學會小學, 功課好少, 但係有些深。  而家情況都可以。

朋友是注重力不足,但佢間小學有支援組,幫助小朋友,現上中學學習上冇問題了

papajelly  係邊間呢? 可否PM, 我都煩緊  發表於 12-11-6 00:36

年年儀儀 發表於 12-11-5 14:02
多謝各位家長回應,其實轉校都唔會揀番bank 1 學校轉,想揾d 真係有愛心同小班教學學校,官立問過話唔收,其實 ...

那一間基德? 如果是將軍澳的就麻麻, 我朋友囡囡考插班, 份試卷做出來成績可能未達標, 個老師問小朋友點解咁差?佢媽媽即時回答老師佢有讀障, 個老師重問還有沒有其他問題影響? 佢媽媽已經好火, 是不是要答有adhd??  個老師完全無說有咩支援, 最後當然無收, 就算收都唔會讀, 完全無heart的二線小學.

回復 AAma 的帖子

吓.....咁差,咁我再諗諗吧,咁黃大仙嗰間呢??

如果小朋友有少少問題,真的會影響學校收取的意欲,現在真的很難找一間有愛心的學校,間間學校都是谷谷谷,特別是不是出名的名校,而是新進出名的區校

唉.......宜家小朋友讀書真係好辛苦呢 ><

年年儀儀 發表於 12-11-5 14:02
多謝各位家長回應,其實轉校都唔會揀番bank 1 學校轉,想揾d 真係有愛心同小班教學學校,官立問過話唔收,其實 ...

如果真係好想轉的話, 或者了解吓秀明小學是否適合.

秀明小學多功課嗎?

貢獻勳章

回覆:年年儀儀 的帖子

聖約&#164666;好深!如果有專注力問題,你可以試下九龍城的福德,出名有愛心,同好支援!

年年儀儀  好丫,我試下,謝謝  發表於 12-11-6 09:21

看"全方位輔導服務"的小學,如小班更好, 功課不多, 中文小學更佳.

年年儀儀  謝謝~~  發表於 12-11-6 09:21

回覆:年年儀儀 的帖子

九龍城耀山好有愛心

年年儀儀  謝謝你的意見~~  發表於 12-11-7 13:43
‹ 上一主題|下一主題