用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔唔識溫History,點算?
樓主: 小時候
go

阿仔唔識溫History,點算? [複製鏈接]

黃巴士 發表於 12-11-7 15:22
俾D MOVIE&記錄片小朋友睇,  如盜墓迷城-木乃伊, 奪寶奇兵, 舒特拉的名單,珍珠港..... 又可上WEB S ...
嘩!呢幾套都係 我同我仔最愛呀!佢最鐘意打黎打去既片。但我仔學校冇西史呢科,唔係應該都會好高分。

黃巴士    發表於 12-11-7 19:20
黃巴士  中史仲多劇集.  雖然TBB加插了些"不同"情節, 但只是BASIC去認識朝代及人物, 小朋友讀了書後可自我分析的.  發表於 12-11-7 19:19

我仔差唔多所有中西史既電視電影都睇過晒,佢仲成日 同我講邊個邊個係衰人,邊個  係好醒,點解。。。。。。。咁咁咁

由細到大都訓練佢不同的思考,但做成佢宜家個腦冇時停,個口又冇時停,好煩。。

佢既中史啟蒙片係當年我 睇緊套好攪笑既台劇----萌學園,講三國人物攪笑版,自此佢咩歷史書都搵黎睇。。。

引用:阿仔讀中一,最差既科目就係History,因為

原帖由 小時候 於 12-11-05 發表
阿仔讀中一,最差既科目就係History,因為全英文,課本係英文,老師上課又係用英文,佢根本完全唔明,所以 ...
我教學生時,會用mind map同寫表黎上堂,佢地都話會易d明
另外,要睇多d書,了解嗰個時期嘅史料,再結集成notes
當年考AL歷史,我都係咁教我個朋友,結果一齊A😜

多多指教

試下搵下囝囝本textbook有冇中文版,如有買本返去備課先上課。

‹ 上一主題|下一主題