用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿仔唔識溫History,點算?
go

阿仔唔識溫History,點算? [複製鏈接]

阿仔讀中一,最差既科目就係History,因為全英文,課本係英文,老師上課又係用英文,佢根本完全唔明,所以亦冇心機讀!佢好怕背書串字,但呢科就好多好多生字要記,所以佢唔肯溫,點算?有冇d啱佢哋中一課程既參考書或練習可以買比佢呢?我去書局搵過,但搵唔到,最多只係搵到高中既History精讀書,但初中既就一本相關既補充練習都搵唔到,呢科真係佢既死穴!究竟有冇方法可以幫到佢讀呢科呢?
   7    0    0    0

回覆:阿仔唔識溫History,點算?

我仔又係唔喜歡背書串字,
今日只測IS一課書咋,都有好多好多字要串,我又預佐佢會唔合格先。

就算比我地揾到練習比佢地做,佢地會不會肯做呢?又會不會串字呢?

其實 西史同中史一樣,低年級好多背景資料一定要背,只係背野既方法不同咁解,冇得避。

有冇試下買本身/其他教科書出版社出既作業?可以見多 d,做多 d咁就易上腦 d.

去library借相關既中文版備課. 知道內容先上課會好d? 串字就無得懶. 英文底好d著數d, 但英文麻麻就唯有勤力d.

係呀, 一升上中學, 真係會發覺好多科都要串英文字, 你明晒識晒課文都沒用, 如果你答時唔識寫或串錯字, 都係冇分.  
阿仔去年都串字串都爆腦, 考出來成績都麻麻, 因為好多字都串錯咗; 但迫佢串吓串吓, 佢就會識多些英文生字, 對日後理解其他科目或英文作文都有幫助.  今年佢各科仍然要記/串字, 但上年已打了一層底, 今年相對不需要串咁多, 而且佢經過去年教訓, 今年識得要預早温定某些科目 (尤其是那些多生字要記要串的科目), 分開幾日串, 冇谷個腦谷得咁實.

我諗先問小朋友是否全部明白HISTORY詳細內容, 不是粗略.  如明了課本內容, 才可有心機去串字.  如死去串, 一陣子好快唔記得的 TEST&QUIZ記得, EXAM都唔記得.  
如內容不明, 先私下在家以中文打底備課.
如是懶串字, 就真是要鞭策.   每日教完HISTORY, 自己3-4天後便串/默生字.
我是以識"讀"後串為主, 起碼有拼音模式, 會易記些.
因只是F.1, 如不明, 仲有一段時間可調校適應, 否則下學期咁多科目要溫, 就真係溫唔切.

yes, 識"讀"有幫助記點串; 即使唔識讀, 也要自己想法拼個音出來讀, 然後才記.

都要背, 沒辦法逃避, 不過可以每日分開溫, 不要一次過背太多, 例如, 每日或甚至兩日背一頁, 一頁成功後才背第二頁, 儘量背, 在考試前背到幾多就幾多

建議一路溫,一路同佢劃張表;張表以年份發展為主軸,由佢寫邊年邊個人邊d事發生過;仲要寫埋不同事之間的前因後果相互關系。

張表要大張d,用黑板寫都 OK。Hist ed 真係要記,記性唔好惟有用圖像化幫下佢啦,由佢自已劃,亦加深佢的印象。特別係 d 人名,乜乜大帝2世,乜乜文化搖藍,乜乜文明古國呀咁,記到頭都大~記完d 年份大事,下一步就可以幫佢分析啦。

中史都可用此方法溫。

死背唔係唔得,但一考完就比番曬先生。到 UT,期考又要塞過;另如果當日考唔只一科,可能會記錯都未定~

最重要是要幫佢揾到一個方法, 令自己明白及記到, 死背死記在小學尚可以, 在中學是沒用的.

默書,
如果d字記唔到串法同解釋,任何記憶法都係紙上談兵...

我覺得了解歷史人物對我們日後的影響, 小朋友有了羅輯思維及個人見解.
串字是可"閱多識多"的.

西史或中史等都可以試吓以睇長篇歷史故事/電視劇的心態去讀去記去理解, 但當然最終字還是要識串識寫, 否則識晒都話唔到份試卷.

我個仔都係今年中一, 佢都話最怕上依科, 好深, 唔明, 剛測驗, 不合格啦

pineapple0983  到時阿仔就越窮越見鬼啦~  發表於 12-11-7 11:37
pineapple0983  若佢初中成績差:將來中4選科就好可能要啃 d 豬頭骨科,中西史就係ed科.......  發表於 12-11-7 11:36
142526  讀歷史真好睇佢有無興趣.  發表於 12-11-6 16:51

Marco_Mother 發表於 12-11-6 13:46
我個仔都係今年中一, 佢都話最怕上依科, 好深, 唔明, 剛測驗, 不合格啦 ...

俾D MOVIE&記錄片小朋友睇,  如盜墓迷城-木乃伊, 奪寶奇兵, 舒特拉的名單,珍珠港..... 又可上WEB SITE搵吓資料, 希望可以增加多少少興趣去探索古代.
不過, 最終EXAM都是要串字&背讀的.

黃巴士 發表於 12-11-7 15:22
俾D MOVIE&記錄片小朋友睇,  如盜墓迷城-木乃伊, 奪寶奇兵, 舒特拉的名單,珍珠港..... 上WEB SITE ...

你講起movie,有套大陸拍的電視劇,叫三國」,可以叫小朋友看。一來可溫中史(漢朝到晉朝),二來可溫文言文,三來可溫國語,超正!

黃巴士  哈哈, 之前在高清TVB有做, 我囝囝全套已看, 真的加深了印象.  對S.1"楊修次死"課本都有了背景資料.  發表於 12-11-7 17:43

試下搵中文版的西史書看看,要同一出版社的,有助他先理解內容,再串重要的生字,我仔仔都係咁,現在開始喜歡西史了.努力呀

仔仔溫history就冇問題,但溫中史就
Discuz!

回復 黃巴士 的帖子

黃巴士 哈哈, 之前在高清TVB有做, 我囝囝全套已看, 真的加深了印象.  對S.1"楊修次死"課本都有了背景資料. 發表於 2 分鐘前

TBB 套野配到不倫不類,d 國語精粹又配唔到,來來去去都把聲,真是浪費了大好劇集。

我初初住高清.......點知左幾集,完全失望;特別是配諸葛亮把聲,超失敗~

‹ 上一主題|下一主題