用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 LMC second-in
go

LMC second-in

大家可以分享小朋友面試內容嗎?因我家小朋友話唔記得,不願意和我們講番面試內容。謝謝!

Absent interview today.

唔知係咪真, 我個囡話問咗幾題數學, 英文題。無問普通話
佢話忘記了題目,但全部識答, 我都有點懷疑

小淘氣 的帖子

spelling 、英文問題、加数

我個女話有加減數20+6 & 13-6仲有串Student 同Bottle好深喎

引用:spelling+、英文問題、加数 +

原帖由 sansan2008 於 12-11-04 發表
spelling 、英文問題、加数
Thanks

引用:我個女話有加減數20+6+&+13-6仲有串Student

原帖由 CERISE 於 12-11-04 發表
我個女話有加減數20+6 & 13-6仲有串Student 同Bottle好深喎
咁真係好深!

大家交流下"我都留番二句:wahaha當時人話見3個老師,1男1女一pair,首先要spelling,大家都係有teacher呀嗰d字,第二位老師就玩拼字,每人派8張咭,用計時器計時,每組2個詞語,排4組 (限時),計加減數,問父母膚色。第三位玩集體遊戲,每人派個袋,聽指示攞出放在枱上,約有5-6樣響袋內,扮動物形態,共有3種,當時人話做晒後有書同波睇或玩。

仔仔面試後說有數學加法,spelling(共四題,但是"english"忘記怎麼拼),看影片中有什麼動物就跟著做動作,老師問問題,最後就是玩球.但是仔仔也是忘了老師問過什麼問題,只說他都會,要我不要再繼續問他.

回覆:LMC second-in

深到咁識個個小朋友真系好勁

回覆:jluiluill 的帖子

請問今年有無考中文?抑或和往年一樣全英?

我囡囡話全英文對答,中文考拼字.英文數學及spelling英文生字,然後可玩球及填顏色.

阿女話: 數蘋果...之後似instruction (英文) 併圖, 之後串自己個名喎.....我心諗, 無理由咁簡單喎...

helenli 發表於 12-11-5 02:23
請問今年有無考中文?抑或和往年一樣全英?
我諗可能1st以用普通話問咗佢地,所以唔駛呱,始終都係英文行先,right!! 淨係第2part考詞語8張咭排4行,全程用英文交談,佢話3個老師冇講過國語同廣東話,我問佢你覺得你同佢邊個表現好d,佢話嗰(1男1女一pair)印度男仔英文好叻,識好多英文,但排中文咭就錯咗,正常嘅,大家都不同文化。我聽到佢咁講,人都灰埋。

大家交流下"我都留番二句:wahaha當時人話

原帖由 jluiluill 於 12-11-04 發表
大家交流下"我都留番二句:wahaha當時人話見3個老師,1男1女一pair,首先要spelling,大家都係有teacher呀嗰 ...
亞囡答完問題是玩波和油顏色,佢接不到個波,但佢話唔計分。 老師問佢鐘唔鐘意間學校,好彩佢話鍾意

回覆:LMC second-in

小朋友唔肯講我知,我都唔敢問

回復 KAP 的帖子

yes, me too!