用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 專注力不足學生不應讀band 1中學
go

專注力不足學生不應讀band 1中學 [複製鏈接]

聽了一個band 1 註校社工講,過度活躍專注力不足的學生不應選讀band 1中學,因為不合適,佢地會好辛苦不能坐定聽書!即使讀到中一二,中三以後都好難讀上去,以佢經驗好難有成功!我聴完就覺得個社工好似標籤左呢類學生,佢冇諗過點去幫佢地,斷定佢地讀唔掂!大家認為如何呢?

kilykilyk  雖專注力不足,但會醫好的不是嗎??  發表於 13-1-12 20:48
pineapple0983  可能要食住藥。佢講得不無道理;冇話標簽唔標簽,勉強對大家都唔好,現實歸現實!  發表於 12-11-3 11:30
   14    0    0    1

一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐唔定聽書,有時會好抗拒自己唔熟或者唔識、唔擅長的事,只會陶醉在自己的世界。我就覺得唔適合,社工幫唔到,一定要去睇醫生!

杰杰媽媽  咁似我個仔既!!!       只係佢坐得定,但唔會聽緊人講野攞  發表於 12-11-3 00:56
:verycold: :verycold: :verycold:

引用:聽了一個band+1+註校社工講,過度活躍專注

原帖由 nc2000 於 12-11-02 發表
聽了一個band 1 註校社工講,過度活躍專注力不足的學生不應選讀band 1中學,因為不合適,佢地會好辛苦不能 ...
我知道凡事都有例外的。唔試如何知唔適合呢?

引用:一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐

原帖由 ohnono 於 12-11-02 發表
一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐唔定聽書,有時會好抗拒自己唔熟或者唔識、唔擅長的事,只會陶醉 ...
個學生是band 1b學生,會否因為有過度活躍專注力不足而放棄入讀b1中學?就如該社工所認為此類學生不應選b1學校,選b2或普通直資更合適呢?

杰杰媽媽  我覺得NO, 只要搵到間愛的學校包容佢,肯教佢就問題唔大, BAND 1都有有愛心既學校,但多數唔會係一頭既學校攞,唔係我仔死左9年:;pppp:  發表於 12-11-3 00:58

回覆:專注力不足學生不應讀band 1中學

我囡是有專注力不足,現在是一間地區band1英中F4學生,成績中等!不好也不差!

Daddle  怎樣令她專心上堂呢?須不須要食藥或行為治療?  發表於 14-6-22 01:51

PS:呢類學生一定唔可以讀太傳統學校,如果唔係佢一定日日返學都唔開心

formula0106  同意!!!! 不過傳統有傳統的好.  發表於 13-3-14 15:37

nc2000 發表於 12-11-2 22:11
聽了一個band 1 註校社工講,過度活躍專注力不足的學生不應選讀band 1中學,因為不合適,佢地會好辛苦不能 ...

問題不完全是你選不選Band1學校, 你選校時校選你,  好學校一年見這麼多好學生, 收得的, 很少死錯人.  就算抽獎入, 小學成績都要好呀.  

始終, 最了解自己孩子能力和弱點的只有父母, 社工說話參考一下就算, 聽你的語氣, 你也不相信社工所說的啦.

誰說俊男一定要配美女 ?  我醜, 但慘得過有人受, 係咪 ?   

兔仔得媽    發表於 13-7-31 11:04
jvkll  AGREE....  發表於 12-11-3 10:22
ANChan59  好多人會給予意見,接受不接受,要家長獨立思考。始終自己子女,自己真的是最了解。  發表於 12-11-3 08:47
杰杰媽媽    發表於 12-11-3 03:07

nc2000 發表於 12-11-2 23:40
個學生是band 1b學生,會否因為有過度活躍專注力不足而放棄入讀b1中學?就如該社工所認為此類學生不應選b1 ...
唔使選band2, 其實band1中都有很多不同類型,選間合適的就行。

JustAParent  Agree !  發表於 12-11-3 11:16

jaci 發表於 12-11-3 09:45
唔使選band2, 其實band1中都有很多不同類型,選間合適的就行。
言之成理,不用一刀切....
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

朋友的孩子有專注力不足及弱聽,派band 3中學,有進步獎,班長等叩門band1及2連form 都唔給,現高中生是全級第一名,佢父母都開心.

Daddle  全級第–冇意義!考到u嗎?  發表於 14-6-22 01:55

回復 smallfoothk 的帖子

最後是在Band 3 嗎?始終是好例子。

smallfoothk  yes,極少能低插班生到高banding,中二佢成績名列前茅及校長介紹信,去九龍名校叩門考不上  發表於 12-11-3 14:21
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我覺得應該比個機會佢讀b1, 我有個朋友囡囡又係類似既case, 最後被評資優, 比佢跳高一級, 小孩就定下來... (個別例子只供參考) !
另外可試活動教學的國際學校, 好好玩, 學野得來又好多活動 !

亳無逆向思維!

已經不專心,眾要入B2,唔通負負得正?

點解問社工?  唔問校長老師?

引用:亳無逆向思維!已經不專心,眾要入B2,唔通

原帖由 cindytao 於 12-11-04 發表
亳無逆向思維!

已經不專心,眾要入B2,唔通負負得正?
事緣係小兒評估後IQ高至差不多資優level 130分,但亦是過度活躍專注力不足!阿仔懶hea,我要督促,小學成績band 1b 亦入左b1第一志願中學!中學生活依然hea 又懶,有一次家長會,個社工講呢個症既學生好難在b1校讀,如早知就應選b2校!我聴完心情就有些低落,真係咁差?一個社工冇個別了解學生就有這個判斷,是否標籤化了?仲諗住小兒如有需要幫助時找社工幫忙,但現在末必了,好多朋友也說學校社工都係hea住做,冇咩實質幫到手,吹水就得!但佢一講,又見個仔仲係懶散唔上心,又怕佢讀唔上,心亂了一陣子!

我仔讀B1中學, 佢入到係因為佢讀呢間中學既直屬小學.
小學都係below average, 上到中學, 唔係能力問題, 係反叛+hea+學習態度, 最後repeat. 之前搵左社工, 社工唔覺佢問題好嚴重, 求足一年, 比佢見學校edu psy. Edu psy覺得佢係AD, 叫我同佢去做assessment, 結果佢係marginal case AD. 再去睇醫生開藥, 而家食左2個幾月喇.

今年好左好多, 可能都因為佢repeat知死. 另一方面, 食左藥, 真係專心左, edu psy/ form teachers都知佢係repeat又係AD仔, 冇放棄佢, 仲比多D責任擔. 醫生又教我地改變parenting方式, 同時開導呀仔. 而家問題改善中, 佢成績的確好左, 做事上心左, 緊張左成績, 可能個人專心左, 成績有進步就會有信心再做好.

其實佢學校都有唔少AD仔, 一樣食住藥. 醫生話, 上到高班, 藥效會冇咁明顯, 要成績好, 好多時係靠佢地改變讀書skills同自己意志做好多過係咪AD出問題. 佢話好多professional細個時都係ADHD, 不過當年冇咩人識ADHD,多數都食靠自己"開竅"生性去overcome自己弱點而出人頭地.

Daddle  怎樣令他專心上堂呢?須不須要行為治療?  發表於 14-6-22 01:53

Teresa,

你仔仔讀邊間中學?

引用:一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐

原帖由 ohnono 於 12-11-02 發表
一定會好辛苦,比別人辛苦好多,唔一定係坐唔定聽書,有時會好抗拒自己唔熟或者唔識、唔擅長的事,只會陶醉 ...
你講得好岩,佢地係抗拒自己吾熟,吾識既野。選擇逃避…

回覆:Teresa 的帖子

Teresa 你所講的正是小兒的問題所在,现在正正要等佢開竅!但现階段及過程實在難過!

如是專注力不足, 仍然是BAND1B生, 潛質十分好的啊.  
我反而會諗一些BAND1中學, 多活動的&PROJECT, 而少QUIZ的中學, 而F.2-3後會開始谷的中學, 因此時期的小朋友多已開竅.
講真有些BAND2頭中學都可以好谷的.
如小朋友成績好, 撰一間低LEVEL的中學, 讀淺了的課本, 可能小朋友覺得乏味而導致沒無心機上堂.
先了解小朋友性格, 是挑戰型, 抑或是按步就班型.

小兒今年小六, ADHD, 成績BAND 1B, 都係好懶, 但有小聰明, 要我不斷督促才做功課和溫習,和他關係好差,
現在升中選校了, 真不知如何選擇, 請問各位知道油尖旺區那所中學比較為包容及關愛些嗎? BAND 1 & 2 都可以, 因小學讀得太辛苦了.
中學我也無法跟他功課, 要放手了.
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |
‹ 上一主題|下一主題