用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇樓主曾In過玫瑰崗PN呀?
樓主: winpuf
go

有冇樓主曾In過玫瑰崗PN呀? [複製鏈接]

引用:Quote:iamiris+發表於+12-11-5+13:59+呢个

原帖由 kwokbobo 於 12-11-05 發表
但係我見老師又問好多野, 好似真的想了解個小朋友的實力去到邊咁, 相反我in過其他的, 覺得其他仲求其, 反 ...
但好幾个家長話問既不同,似乎時間早in既係深d,晏d就問少d.早既冇填問卷,遲in既就有。真係唔知佢收生準則係乜,真係令人疑惑!

既然已經過O左interview, 都唔好深究學校用咩準則收生.  
不如多o的睇下唔同地方讀緊rosaryhill 媽媽/爸爸o既comment,
了解實際上學情況, 咁收到學校result時唔需要再左諗右諗.  

我多口講句...rosaryhill 有得讀蒙特梳利, 各位家長可以留意下/買下蒙特梳利教學書黎睇下, 到底呢種教學法係咩呢o既.  我囡囡由16個月大至入學前係外面o既蒙特梳利學校上堂, 到20-21個月左右會比小朋友自己用刀切水果 (香蕉,蘋果), 搾橙汁, "meet"蛋殼, 擦牛油/jam, 用玻璃瓶自己倒水飲....等等工作.   插花都係一種工作, 訓練小朋友小肌肉發展.  囡囡亦曾自己整蛋糕仔同曲奇(當然家長會係旁邊幫手).  

所以我估學校將插花放入interview可能都係源於呢個原因.  即使做唔到都唔緊要, 當係一個經驗囉.  

catcle 發表於 12-11-5 14:41
想問佢地有冇PREFER 收大B? 因為細B好多野都未必做到, 係唔係要做啱晒先大機會收? ...

據我所知我班, 個個月份都有!
剛11月份生日會已舉行, 有11月出生的小朋友啊! 12月好似會在1月份加入PN班的。

真心講句...如果收你入學, 家長要有心理準備, 由pn開始每周已經有2-3樣功課係週末做, 好似用手指點點畫圖畫等.  其中家長參予o既成分係好多, 因為好多野都要家長去寫/評分.

如果家長自己唔想太辛苦/唔想小朋友太早要面對功課, 咁你要好好考慮玫記係咪一間適合你o既學校.  

我覺得收生個準則係個老師度...即係話, 眼緣, 能力, 表達, 表現, 親子, 家長都會影響到!

所以, 平常心啦, 我自己係過來人, 緊張等收信呢D 都試過, 加油啦大家~~

TTT520 發表於 12-11-5 15:19
真心講句...如果收你入學, 家長要有心理準備, 由pn開始每周已經有2-3樣功課係週末做, 好似用手指點點畫圖畫 ...

AGREE!
除了每週有功課外, 仲有好多書拎回家, 要同小朋友溫習架!
另外,講明有好多親子活動, 如工作緊的媽媽爸爸要留定大假, 要返學校齊齊參與的!

謝謝你們, 其實我對蒙特梳利教學都係知d唔知d。你地講得對, interview我沒有緊張過, 所以我無比壓力自己, 只是要小朋友開心參與interview, 反而係依家等結果時, 我有d緊張。可能上次我bb interview左啟思(普通分校), 但唔收佢(不過我bb當日interview表現一般), 所以就緊張起來

bobo101^*^ 發表於 12-11-5 16:39
AGREE!
除了每週有功課外, 仲有好多書拎回家, 要同小朋友溫習架!
另外,講明有好多親子活動, 如工作緊的 ...

咁如果爸爸唔可以請假, 只是媽媽參與, 可以嗎??

bobo101^*^  可以! 老師唔希望是工人姐姐陪同就OK!  發表於 12-11-6 11:32
‹ 上一主題|下一主題