用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 升中
go

升中 [複製鏈接]

請問各位家長有沒有心得分享!
華英同循道原來有屬會關係,唔知有沒有優惠?
想升循中,自行時應怎樣填報?
   1    0    0    0

是嗎? 兩間有關係嗎? 你從那裡聽返來的?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

兩間都是屬於循道衞理的,但没有優惠。

自行只填循中。第一組別一定入,第二組別要抽,第三組別一定沒機會。今年循中會少給幾個位予循小,開了家長會嗎?應該已公佈了吧!

回復 君媽 的帖子

係呀只收5O個!!!我呀囝無乜機會入到!!!

我計過數,應該少5個左右,林校長還是黃校長說收50個呀! 不要信傳言啊! 以校長說的為真。

回復 君媽 的帖子

係話要全级70名先收番!!因為頭二十通常走佐!!係家長問自己班主任!!!(今年小五)!!!上年有小一講座!!!學校會收番五十個!!!我以為每年收少五個左右添!!!我要作出最壞打算!有D心理準備!!!收番就最好啦!!!

收50個循小... 死伙, 咁仔仔實無行吧!

點解無啦啦少咁多嘅, 又話有85%嘅

唔係喎!每年都約有70-80個循小學生返循中,最叻的20-30人會走,所以我想90名又是B2的學生都應該有機掛?!!!

回復 mayc 的帖子

之前收89個!!!

回復 aquarius828 的帖子

你囝囝小三仲有得追!!!

回復 囝囝mama 的帖子

其實, 我想問下個數字點知? 點解之前89, e家又70 (or 50), 會時時唔同的嗎? (*我成日以為係85%, 如: 小學生有130人, 咁130人的85%, 即110個循小學生會升到循中), 所以聽你地咁講, 可能我所諗嘅應該係錯咗?!

囝囝mama: 唔怕老實講, 我仔真係在中游位置到架咋, 佢每日做完功課就算架啦, 當然有時間會溫定d默書, 真係無乜push佢, 到測驗/考試前, 只比少許練習佢做下咁架咋....

又或者, 我應該要迫仔仔有D特異功能, 等d學校揾佢果隻, 哈哈哈.... (just kidding)

回復 aquarius828 的帖子

我大囝現在小五!!那時(大囝小一講座)王校長说循中想脫離收循小!!!後來都收番!!!但不知收人數!!!細囝聽小一講座(現在小二)!!聽家長講收89循小!!!通常全级100名內收番!!只要中英數常合格就得!!住我樓上家長(k3)聴循小小一講座收番循小50!!!我一直以為每年澸人數大约五個!!!!有家長問(小五)班住任要全级大约70名!因為頭二十名走佐!!全级21至70可以留底升循中!!!睇全級排名不是睇班內排名!!!今次見班住任我都會親自問多一次!!!

以我所知的計法是:全級人數4x32=128人;30%會用於自行收生128x0.3=38人;128-38=90人;90x0.85=76.5人;那麼頭77人便可升讀循中;而最Top的30人會升讀其他學校;所以約100名之內的學生是有機的,然而要乎合必須是band2的學生,所以黃校長話有時小學是用不盡中學的位,而如果band2的學生是多於100之外,band2的學生便需要抽籤!

我小朋友p6, 今年循中大約有79個位給循小,即統一派位的85%, 只給band 1 & 2的學生, 校長說以往都是用不盡的(即選循中的band 1 & 2的學生沒有79人), 所以將來會改為只收50%(忘記了通告說何時開始, 好像是新入學的小一同學會受影響).
_( )_ (_(%)_) (_)\ | __ |/_/ | |

http://news.sina.com.hk/news/20121228/-2-2858396/1.html

我小朋友今年一年級, 剛開學的家長會聽到林校長過上年循中收番循小既百分比係58%, 我一聽到即係, 想問點解個百分比咁低既??  是小朋友成績不達標抑或其他原因呢?  因為我不太清楚中學派位的資料...

回復 koller 的帖子

聽完你地咁講, 其實真係會唔會只係今年小一入學的學生先受影響? 我有印象記得, 我地小一時王校長講升中個百分率真係八十幾個巴仙...

回覆:aquarius828 的帖子

王校長係循中校長?
吾通同直資/一條龍有關?

想問下,你小朋友三年級係咪會因為考tsa,功課量少左,但評估多左呢?

同大家更正一下,去年,即2012年9月循小升循中應是75人。
今年,即2013年9月循中給循小的位應是74人,計法請上教育局網。
85%是循中扣除自行的30%和留班位和甲部公開位後的85%,不是循小學生人數的85%。
現在的循小學生應仍享85%直屬位優勢。2013年9月入讀的小一生則沒有,林校長在升小家長講座中應有提及,應是50%,如要確實,直接問林校長吧!
由現在開始每年循中都會減少給循小的學位,是因為教育要循中減收生。

對不起!計錯數,今年給74個位才對。
‹ 上一主題|下一主題