用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住港島去油麻地保良局陳守仁上學?
go

住港島去油麻地保良局陳守仁上學? [複製鏈接]

Does anyone living in HK Island (Western) and send their kids to 油麻地保良局陳守仁?
I have just heard about the school, sound like a great school for us, but moving to live in Kowloon is very unlikely.

Please share your thoughts if you have kids there. Thanks a lot.

3    0    0    0

引用:Quote:giannapoon+發表於+12-11-9+09:30+今

原帖由 silvia_ng 於 12-11-09 發表
都 8 到架! 我有兩個係入面讀(p4 & p2), 都識d 家長既。如果你朋友收得呢個電話, 應該個個細仔細女都收到呢 ...
蕭亞姨,我都信你好容易就會搵到料但真係唔使去浪費呢D時間在呢D一個半個攪事者身上不值得!且我們都明白攪事者居心

引用:+本帖最後由+giannapoon+於+12-11-9+08:46+

原帖由 giannapoon 於 12-11-09 發表
可能你英文水平高,中文差少少•••••••••C雞撐飯蓋係D老一輩講嘅•••••即係C撐呀!唔係乜難聽說話我地TSL家長比較文明同埋公道,我地只講facts! 我唔講粗口的!更不喜歡D膚淺人公開講D冇根據野

回復 giannapoon 的帖子

搵埋記者朋友?咁最後有冇成功見報(電視)?可唔可以講係邊份,等大家有多啲資料。唔該。

回復 silvia_ng 的帖子

Thanks Silvia for the map. Good to know that.
I personally think it's very good for kids to grow up in a multicultural enviroment.

giannapoon 發表於 12-11-9 09:30
今年3年班。你咁厲害真係8到?8到話我知,我怕又有家長話我抹黑,我朋友實牙實齒同我講,我都想知佢嗰時接 ...
都 8 到架! 我有兩個係入面讀(p4 & p2), 都識d 家長既。如果你朋友收得呢個電話, 應該個個細仔細女都收到呢個電話啦, 係咪先?!
學校又冇可能只call 你個fd而唔call第二d人架! 如果我check到有細仔細女冇收過呢d電話, 咁即係你個fd 講既野, 係擺明老點你啦!

silvia_ng 發表於 12-11-9 09:20
咁其實你個fd 個仔而家幾多年級啫? 我真係想去8掛下架!
今年3年班。你咁厲害真係8到?8到話我知,我怕又有家長話我抹黑,我朋友實牙實齒同我講,我都想知佢嗰時接咗個乜電話?

umom 發表於 12-11-2 09:42
Thanks for the info Silvia.
I heard they have quite a good mixed of foreign and local kids. Are ther ...呢幅圖係有學生家長早幾日係學校影既, 可能會比大家清楚d睇到我地既學生來自邊度。

giannapoon 發表於 12-11-9 08:33
我都講咗信不信由你,唔啱聽咪算囉,唔洗用到死雞呢咁難聽嘅說話嚟鬧我嘅!不過你都算比面,可能你私下已 ...
咁其實你個fd 個仔而家幾多年級啫? 我真係想去8掛下架!

HelicopterDad 發表於 12-11-9 08:45
每間多人爭既學校都梗有你呢類出來塗黑油既人。如果你想增加你個doy入學既機會,不如努力D教好佢,無謂做呢 ...
佢應該唔會考啦....我地英文咁"一般"

引用:Quote:原帖由+giannapoon+於+12-11-09+發表

原帖由 HelicopterDad 於 12-11-09 發表
每間多人爭既學校都梗有你呢類出來塗黑油既人。如果你想增加你個doy入學既機會,不如努力D教好佢,無謂做呢 ...

引用:Quote:w2b+發表於+12-11-9+08:19+又黎果D聽

原帖由 giannapoon 於 12-11-09 發表
我都講咗信不信由你,唔啱聽咪算囉,唔洗話我係死雞嘅!
每間多人爭既學校都梗有你呢類出來塗黑油既人。如果你想增加你個doy入學既機會,不如努力D教好佢,無謂做呢D唯恐天下不亂既嘢吖。

w2b 發表於 12-11-9 08:19
又黎果D聽講xxx
唔知就唔好亂comment, 有家長更正又C雞撐飯蓋話學校改左 學校D 學生英文 ...

我都講咗信不信由你,唔啱聽咪算囉,唔洗用到死雞呢咁難聽嘅說話嚟鬧我嘅!不過你都算比面,可能你私下已經用咗粗口問候我喇!

引用:Quote:原帖由+colourpen+於+12-11-09+發表

原帖由 silvia_ng 於 12-11-09 發表
哈哈,講起小型生日會,我都係今年先聽呀女講,有媽咪lunch 上課室切蛋糕咋。我女8 月出世,冇佢份了。。。 ...
唔好意思,我小朋友係六年前面試,加上加上入學以黎認識的各級學生家長及其他面試朋友,都從未收到呢種call, 更甚者,不少小朋友入學前更加係未足六歲,隨意計一計,身邊至少有七位同學仔(包括我的小朋友)已經係細仔細女喇!

引用:可能改咗啦,不過幾年前朋友個仔報咗,收晒

原帖由 giannapoon 於 12-11-08 發表
可能改咗啦,不過幾年前朋友個仔報咗,收晒面錢知道晒面試日期同時間,之後學校打比佢叫佢個仔唔洗去見,因 ...
又黎果D聽講xxx
唔知就唔好亂comment, 有家長更正又C雞撐飯蓋話學校改左 學校D 學生英文水平大家都有眼見, 你的批評未免太主觀啦! 不如去多一次聽真D先啦

再同大家confirm 多次! 我仔都係細仔而家係度讀緊! 從來冇講唔收細仔!

引用:陳守仁不收細仔??? 我小朋友都是年尾,

原帖由 colourpen 於 12-11-09 發表
陳守仁不收細仔???

我小朋友都是年尾,同埋他們興午飯時切旦糕開小型生日會,所以 ...
哈哈,講起小型生日會,我都係今年先聽呀女講,有媽咪lunch 上課室切蛋糕咋。我女8 月出世,冇佢份了。。。

回覆:住港島去油麻地保良局陳守仁上學?

陳守仁不收細仔???

我小朋友都是年尾,同埋他們興午飯時切旦糕開小型生日會,所以都知每月生日人數差不多,當然暑假除外。
另我有朋友的仔女現就讀小二,小三及小五亦是十月,十一月細仔!

umom 發表於 12-11-8 22:43
I think it's ok if the school tells me the truth that they don't take the "small kids", that means t ...
培正講明唔接受細仔細女報名架... 不過陳守仁有收細仔細女, 所以為小朋友做好準備就夠了。想當年呀女去INTERVIEW時, 我係1ST IN果陣見到同GROUP入面另外兩個媽咪(一組8個小朋友, 即係連埋我已經有三個了), 我地都係BK果邊0508識既, 可想而知, 學校INTERVIEW時已經公平地按出生月份分組, 大家面試果陣都係咁高咁大。

引用:可能改咗啦,不過幾年前朋友個仔報咗,收晒

原帖由 giannapoon 於 12-11-08 發表
可能改咗啦,不過幾年前朋友個仔報咗,收晒面錢知道晒面試日期同時間,之後學校打比佢叫佢個仔唔洗去見,因 ...
I think it's ok if the school tells me the truth that they don't take the "small kids", that means the school is not suitable to us if ours is the "small kid".

:;pppp:

giannapoon 發表於 12-11-8 16:50
我就唔係幾信啦, 我有個大仔而家係入面讀緊小四, 即係5年前面試, 我都冇聽過有D咁既事。講真, 如果佢見都唔想見細仔細女, 佢直頭好似PC咁, 講明咩月份先比報名啦! 仲點會咁得閒SCREEN 哂咁多個細仔細女出黎慢慢打電話叫佢唔好黎喎...
你朋友個仔而家幾多年班? 等我8掛問下TSL其他家長先...如果真係咁, 應該果年冇細仔細女係入面讀, 我問完再UPDATE各位。
‹ 上一主題|下一主題