用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 st. cat interview之後感
樓主: breadbb
go

st. cat interview之後感   [複製鏈接]

回覆:st. cat interview之後感

好想去in SC,但同又一村撞到一模一樣。決定左唔去SC,希望冇後悔啦。
各位加油。

Heima10 發表於 12-11-2 11:14
大家嘅小朋友是否都完成所有tasks? 有啲我覺得有d難。。。
問左幾個friend,個個都砌唔到個puzzle,連個大仔都話唔得

引用:Quote:Heima10+發表於+12-11-2+11:14+大家

原帖由 coffei1 於 12-11-02 發表
問左幾個friend,個個都砌唔到個puzzle,連個大仔都話唔得
係唔係過咗膠果幅動物圖?如果係我仔做到。

coffei1    發表於 12-11-2 14:28

一開始老師請家長填問卷, 收回問卷0既時間就係面見完小朋友後, 但又冇講出實際時間, 結果, 我一邊聽囝囝答問題, 一邊填問卷, 只填了第一條咋! 然後, 我好自然反應跟老師講'我未填完喎', 佢就話'咁冇辨法'.
如果家長問卷係列入考慮收小朋友的因素, 我就覺得'完全唔公平', 而且裡面6-7 條題目, 條條都不是簡單短句可完成的, 我認為佢地呢招係陰人!
囝囝全個過程都表現好好, 我比 100 分佢, 但係自己0既表現 10 分都不如!
真係好唔開心呀~~~

skinwg 的帖子

家長不要給自己太大壓力, 世上沒有一間最好的幼稚園, 只有最適合自己兒子的, 多人爭未必是最好的. 我也曾像你一樣迷惘过, 在開學後, kv call waiting 說有位, 問我會否take offer. 我當時毫不猶豫, say yes. 但返了數天後, 我感覺到我兒子沒有在前校那麼開心. 經过數天反覆思量, 最後決定比兒子返回前校, 因為前校是活動教學, 他是活潑開朗型的, 但他仍能坐定定專心地上堂, 雖然很多朋友也說我很笨, 放棄了此機會, 但我現在仍然深信, 如果小朋友係叻的, 去邊到讀也會叻的, 所以不要因為咁而比自己太多壓力. 比啲信心自己, 只要那所kindergarten係適合你的兒孑, 那就一定没選錯的.

回復 esther2010 的帖子

見到你咁講, 我真係安心左D, 份表0既問題絕對係冇辨法填得晒, 我只答了第一條咋, 況且, 佢完全冇講到比多少時間填卷, 所以我都認為份卷唔係佢地主要想知0既0野, 如果唔係, 作為學校, 我相信會有更好0既安排. 不過我自己就好唔明點解學校要咁做, 如果佢地想知家長問卷內容, 點解比咁短時間填呢? 而且家長真0既可以咁專心填表格而不理會旁邊小孩子的回答嗎?

引用:一開始老師請家長填問卷,+收回問卷0既時間

原帖由 Catng01 於 12-11-02 發表
一開始老師請家長填問卷, 收回問卷0既時間就係面見完小朋友後, 但又冇講出實際時間, 結果, 我一邊聽囝囝答 ...
interview 時個老師話唔份問卷唔計分

Group in 嗰part, 係唔係唔計分架?純粹比小朋友warm up?

經過今年同大囝面試過小一後, 發覺兩文三語係非常重要, 簡直係必要, 所以 SC 係其中之一間可以比到我想要0既0野, 而且又係活動教學, 開心學習, 所以 SC 係我最想入到0既頭幾位學校, 不過就比我填不完的問卷拖垮了, 我好內疚呀.

jijincat  請問你大囝in邊幾間小學?要用普通話in嗎?謝謝分享~^^  發表於 12-11-2 19:22

Catng01 的帖子

Dont worry about this, 天主會安排的.

Puzzle 老師只俾五秒時間,小朋友未能研究好即收。

回復 glocatcat 的帖子

im totally agreed with you, my suitation same as you, also answered the 1st question, i feel upset in half day ar.

回復 jantan28 的帖子

我都係心不在弦填唔哂

引用:回復+esther2010+的帖子 見到你咁講,+我真

見到你咁講, 我真係安心左D, 份表0既問題絕對係冇辨法填得晒, 我只答了第一條咋,  ...
一句講哂!問卷作用⋯分散注意力!

引用:回復+esther2010+的帖子 見到你咁講,+我真

見到你咁講, 我真係安心左D, 份表0既問題絕對係冇辨法填得晒, 我只答了第一條咋,  ...
一句講哂!問卷作用⋯分散注意力!

ikn leung,
多謝你的安慰, 其實我只係想籍住0係呢度講0下我內心0既感受, 依家好返好多, 冇MUG 唔開心啦, 人總要有時候要睇開D, 呢次都係一個好好經驗比我啦.

回復 MyLittleTiger 的帖子

我個b今日勁呀, 直頭in唔到, 鬧情緒, 咁我地就安慰佢, 同佢返屋企休息, 但過程中有一幕, 係有小朋友扭計走咗去, 外籍老師露出極討厭既眼神, 我估, 佢地d老師都一樣in到冇命, 唉, 冇得強求, 算。

Puzzle 嗰part, 老師俾咗好充足的時間阿仔, 又引導佢, 做到.
所有環節都做到, 除了這part: 老師叫俾3粒積木佢, 阿仔俾了4粒 叫佢數真D, 佢話有5粒
不過,對阿仔來說,聽指令做事,肯答問題已經好好
隨緣吧!

引用:啱啱in完+我無咩可以分享+入到去第一係grou

原帖由 breadbb 於 12-11-01 發表
啱啱in完 我無咩可以分享 入到去第一係group in玩lego同以往一樣 第二part我諗改左 係家長填問卷老師就問小 ...
好少見到香港既家長在公眾場合大聲鬧子女,大陸就好多

‹ 上一主題|下一主題