用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 睇唔起「政府津貼band1中學」的家長
go

睇唔起「政府津貼band1中學」的家長 [複製鏈接]

轉貼BK文章

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6082883&extra=page%3D1&page=1

可悲呀!
   0    0    0    0

又一有病之家長...............人生只有讀書嗎?

替那小孩慘, 阿媽有此價值觀, 若未能達到她的標準, 成世有排俾佢話.............

令我想起「名媛望族」三太的咀臉.......

回復 htts 的帖子

呢個家長, 真係不知所謂   叫得 band 1 唔會差, 再者我識2個醫生朋友, 1個AO, 1個狀元全都係BAND 1 津校畢業 ! 直資好勁既得幾間, 但畢業出來也不一定做professional ... 我見一個DG 出來都無咩做過野, 只係教琴就急做媽咪...而家做主婦....又點計 ??

Snakemama    發表於 12-11-1 17:24
Yanamami  家做主婦....重任o黎o架.....  發表於 12-11-1 15:48

學校成績的迷思,還記得有朋友經常說Band 3 學恔的學生考中文口試垃圾,結果他的小朋友(讀D..直資男校)中文科只得 2,連大學入場卷都沒有.

個小朋友真係好慘, 會好影響佢日後的成長喎...., 況且津校有咩唔好呢? 直資/國際學校真的那麽好嗎? 出身名門真係緊要過自己小朋友的感受嗎? 真可悲

人生係漫長, 點可以咁樣講!!!
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

真可悲

津校真係唔差,政府嘅教育開支,世界出名高,因出得起錢,師資也好。有個咁嘅阿媽,個女實好羞家。

虎媽愚蠢,處處表露佢嘅虎心。我地聰明d,曉得用苦心去包裝我地嘅虎心!曾幾何時,我們不也曾為升中瘋狂。曾幾何時,我們不也曾為學校有人入醫學院、法學院而爭相稟告。表達方式不同,何須五十步笑百步。
:verycold: :verycold: :verycold:

嘩..呢個亞媽真係得罪人多呀

好的band 1 津校好難入

ohnono 發表於 12-11-1 16:06
虎媽愚蠢,處處表露佢嘅虎心。我地聰明d,曉得用苦心去包裝我地嘅虎心!
真小人與偽君子,
真君子和偽小人。
是披着羊皮的狼,
或披着狼皮的羊。
又如何能分清楚。

ohnono 發表於 12-11-1 16:06
曾幾何時,我們不也曾為學校有人入醫學院、法學院而爭相稟告。表達方式不同,何須五十步笑百步。
// 你而家咁嘅讀書態度,最多咪去d政府津貼嘅爛鬼band1中學,叻咩呀。
- 你而家咁嘅讀書態度,最多咪去d band2中學
- 你而家咁嘅讀書態度,最多咪考到d嘅爛大學

每個人的要求和本身的情況都不一樣, 有些說話, 講果個可能覺得無野, 但別人聽起來可能覺得過分.

like_travel 發表於 12-11-1 13:18
回復 htts 的帖子

呢個家長, 真係不知所謂   叫得 band 1 唔會差, 再者我識2個醫生朋友, 1個AO,  ...

sorry 我唔係話做主婦唔好,只係回應即使直資頂級名校出黎,都不一定係做專業人事。當然做家庭主婦都係一份偉大使命、並無'施為家庭貢獻,值得尊重
‹ 上一主題|下一主題