用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問元朗區2013升中
go

請問元朗區2013升中 [複製鏈接]

阿仔2013年升中一,band生,想問元朗區有邊幾間中學校風比較好?thanks!
   1    0    0    0

回復 ling426 的帖子

Band生即是band幾呢?

回復 vincher 的帖子

band 1生,鐘意運動,請問元朗區有邊d中學校風好、多活動?thx!

elbar  白約翰 和 基元   發表於 12-11-1 19:39

B1生有很多選擇,祟德和鄉中成績較佳,白約翰關心同學,元朗信義(在天水圍)進步神速。真的要看自己的選擇及居住地區。

回復 hkangel89 的帖子

鄉中我鐘意,但好難入。聽聞全級頭3名先會in,阿仔全級名次大約20-30名內,所以不敢抱太大希望。信義聽講比較重視學生成績,冇乜課外活動。

vincher  若真的喜歡,大抽獎揀!校風好:鄉中、崇德、趙聿修、盧中、伩義、白約翰、基元,但子女受谷,才揀伩義  發表於 12-11-2 13:02

引用:回復+hkangel89+的帖子 鄉中我鐘意,但好

原帖由 ling426 於 12-11-02 發表

鄉中我鐘意,但好難入。聽聞全級頭3名先會in,阿仔全級名次大約20-30名內,所以不敢 ...
考20、30自行崇德、鄉中、商會、趙中都唔會收!派位入到都未必讀得容易!
基元、白中、元中、盧中會適合多d!青少年自信比家長虛榮重要,讀書靠自己努力,家長協助,學校只係一個學習場所,唔好指意晒老師

vincher  態度正確  發表於 12-11-2 13:03

回復 ling426 的帖子

在自行階段,一般都可將其中一間看高一線,如小朋友在校內名次較高,而也有一些獎項的話,鄉中也不妨一試,因鄉中只見申請者頭二百人左右,假設申請的人大部份是B1的學生,有冇得面試是很好的試金石,如果有得見,小朋友在元朗區的排名一定高。這對日後大抽獎也有參考價值。對不起,看漏了阿仔全級名次大約20-30名內這句,這名次考鄉中確有些難度。
順帶一提:由現在開始,不少中學會舉行升中簡介會,不妨上校網或打電話問下想報的,去學校看下聽下,可能發現合適的學校。

請問崇德、鄉、商會、趙中、基元、白中、元中、盧中邊間重視體育?活動邊間會多d?

引用:請問崇德、鄉、商會、趙中、基元、白中、元

原帖由 ling426 於 12-11-03 發表
請問崇德、鄉、商會、趙中、基元、白中、元中、盧中邊間重視體育?活動邊間會多d? ...

白中 和 基元 都重視體育, 校風 和 程度較配合

問信義(天水圍)難入嗎?小女全級考10頭左右

機會應大,但也要看是哪所小學,因一百五十人考十名及一百人考十名已有分別,而且要看學校有多少個B1位,而小朋友是否也肯定是B1生。信義應快有升中簡介會,去收風啦。聽聞校長會提示自行面試時的要求。相信比崇德、鄉中、趙中易入些少,因信義積極地爭取上述學校同樣質素的學生。

vincher  Agree  發表於 12-11-6 13:41

多謝你的回答! 咁我想問你指的學校有多少個B1位, 係指小學? B1位由小學決定?我個女係全奴級有15X人, 咁算易入嗎? 仲有呢個成績仲有邊間可以諗?

回復 pooh1211 的帖子

BAND 1 位有多少,是指你小朋友的小學,教育局是以你小朋友的學兄學姐在升中一時的分班成績計算出來的。簡單地說,如果學校有三十個BAND1位,考全級二十名的學生便會穩陣,考三十左右便是邊緣人,但如果有五十個B1位,則考到四十也是B1學生,但學校未必一定告訴家長有多少BAND1位,盡量問吧,校方肯說就最好了。你也可透過早一兩年的升中成績推測到。

thanks~

請問各小朋友是否已安排面試, 已我所以已有部份同學已安排in, 我想知鄉中第一批是幾多號開始?

我囡上星期六in左盧中

pen2012 發表於 13-3-20 17:19
請問各小朋友是否已安排面試, 已我所以已有部份同學已安排in, 我想知鄉中第一批是幾多號開始?
  ...
舊年鄉中是個別出信,安排面試時間,而且只選最好成績的百多人。

引用:我囡上星期六in左盧中

原帖由 rcywong 於 13-03-20 發表
我囡上星期六in左盧中
我囡都係星期六見盧中,你囡見成點?感覺得唔得

回覆:請問元朗區2013升中

有冇人知盧中自行有幾多人申請

回復 YWCCL 的帖子

我囡話in得好ok,佢話d老師好體貼。其實我囡星期六in完盧中,星期日再in羅桂祥,羅桂祥就in得麻麻哋,佢話鐘意盧中多d。你囡囡呢?
‹ 上一主題|下一主題