用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣 ...
go

睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣   [複製鏈接]

睇到好多posts, 雖然打中文對我來說很辛苦, 諗咗成個星期,

都决定想用第一身既故事同失望的家長打打氣:

兩年前的這個時候, 我也很失望、失落,面試的結果也令我有一刻懷疑女女的能力。

自細覺得小女有語言天份, 但很早熟
, 懂事。比較慢熱, 見到些惡D或冇禮貌既人就唔多想答人。

當時沒有去考出名的幼稚園, 只在區內讀普通學校。又冇cert又冇獎, 報小一時只報了5-6間私小和直資學校,可能性格原因, 全部2nd都冇, 只有兩間waiting;15分又連區內自行都落選。當時諗一直覺得叻既女女點解冇間收, 真係好似係天堂跌落hell!

到冷靜落黎,都明白考小一既setting係唔一定揀到叻人,應該揀咗D外向既人,唯有接受大抽獎既結果, 深信小朋友如有天份, 最终可憑實力考到好既中學。

十二月一間對其學制有些顧慮的直資收了, 最終决定放棄大抽獎。六七月叩津校又in都冇得in。

大抽獎後既八月, 心儀既私校最终才說有位,所以不要太早灰心啊!

一年後既暑假,同一個人沒有出外補習,沒有獎牌;去考名津校小二插班試間間都收,到佢同我講唔鐘意尼間, 唔想去嗰間。

我既故事想話俾大家聽, 唔好俾這遊戲打擊你對孩子既信心,佢地揀既其實同大抽獎冇乜分別。唔可能在5歲做到talent identification吧!

重點係無論去到那間小學, 我哋有6年時間引導孩子好好學習,有書緣既中一都可以去到理想既學校,不要在考小一階段氣餒或失望呢。

正面啲諗,我地目標係引導小朋友努力學習, 用自己既能力去爭取插班;小二未有位, 小三再試;小三冇位,小四再試;最終小五都可能未有位,但可能就係這個目標令到小五、六成績很好,考到一間很好的中學呢!我真係相信學無前後,達者為先呢

lugano  掌聲鼓勵  發表於 13-6-6 20:40
whychan777  你的一番話, 實在給予無限的鼓勵.........謝謝分享..........  發表於 13-6-5 15:41
chunsamyuen  妳囡肯定smart girl   發表於 12-11-4 12:09
   4    0    12    0

非常好的分享, thx.

回覆:dunbinex 的帖子

多謝你的分享!

回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

但願我的兒子也如此........

回覆:iqover120 的帖子

多謝勉勵!

回覆:睇到好多posts, 想用第一身既故事同失望的家長打打氣

回覆:iqover120 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

回復 iqover120 的帖子

謝謝樓主的分享。 在這裡也為其他家長及小朋友打氣, 加油呀!
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

回覆:JoJo 的帖子

多謝你的分享!

雖然今年的情況不可以同兩年前比。但願每個人都能為子女找到合適小學,相信未來幾年的情況比今天更惡劣,到時我們亦可以用過來人的身份,為未來的家長打氣!

這是事實. 到8月, 甚至9月, 學校還在call學生. 所以不要太早灰心、放棄. 不過是辛苦了些吧, 要拖拉到開學. 那些有幾個offers的, 也就不要考慮太久吧. 早些放位, 讓其他人早點settle.

MaiGao  我上年都係九月仲收到call。不過太遲,放棄左。  發表於 13-6-5 09:25
little_yolky  9月?????????書都買晒喎。  發表於 12-11-1 17:33

二年前的情況可能有別呵?請問樓主你於一年內有沒有於各方面加強小孩呢?我有些朋友越in 越好、叩門時有數間收咗,睇嚟明年的插班未必輕而易舉了、但也是謝謝你的鼓勵!

世上又有幾多個孩子IQ over 120呢!

CurrySo  我個仔IQ 124,但到現時為止,連一間2nd in 都冇!  發表於 12-11-1 02:20
iqover120  唔係佢, 係我呀。  發表於 12-11-1 00:41

就算小朋友係千里馬都要遇到百樂

其實點解小一派位競爭咁激烈,係因為好多人都明白,當小一開始後,大部分學校插班只會睇成績,而唔會再睇好多其他野,插班亦係極難之事。樓主個女成績好,所以先周圍插到班,而呢樣野絕對唔係個個都得,所以只係個別例子。
我比較認識得多既,係在名校讀得麻麻,但去津校叩門就好容易那種。所以點解家長對名校係趨之若鶩呢!
而家d細路實在非常叻,而競爭又咁激烈,唔得都好正常。
不過我個女都唔係讀一缐名校,我始終認為,選適合的學校也很重要,只要小朋友學習態度好,在適當的時候就會彈出。
小學學習係講聽話、謹慎,成績就會好;初中如讀EMI,就講bridging中小學做得好唔好;到高中先會見真章,呢個時候好多男仔就會跑出來,條路咁長,大家一定要對仔女有信心啊!

albb  好同意  發表於 13-6-4 22:23
huisylvia    發表於 12-12-1 15:47
LuLuKiuKiu    發表於 12-11-2 12:07
comemon999    發表於 12-11-1 18:05

回復 iamfansma 的帖子

如果孩子是千里馬, 父母的用心栽培在現今社會遠比伯樂來得重要。

iqover120 唔係佢, 係我呀。

虎爸/媽無犬女。

多謝你的分享....
http://blog.qooza.hk/tsobb
‹ 上一主題|下一主題