用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 下星期in學之園
go

下星期in學之園 [複製鏈接]

聽講都幾谷, 要求學生主動&坐定定.
我個囡好怕羞, 唔知點好... !

1    0    0    0

理論上我都係下星期in, 但撞左另一間, 衡量收生人數之後應該唔in 學之園了~

引用:理論上我都係下星期in,+但撞左另一間,+衡量

原帖由 shevachevy 於 12-10-31 發表
理論上我都係下星期in, 但撞左另一間, 衡量收生人數之後應該唔in 學之園了~
收好少k1?

回復 Toffee888 的帖子

先旨聲明係我個人意見, 唔好話我陰謀論
我報青衣, 睇WEBSITE K3 畢業生得8十幾人, 扣左:-
1. PN 直升 (減) 讀完PN 轉走學生 = 幾十人
2. 有阿哥家姐讀緊但舊年PN 冇收/冇報 = 幾人至幾十人
剩返仲有幾多比街外人爭真係有數得計

自問冇信心阿女能脫穎而出, 加上又撞左另一間能提供140個學位o既學校, 權衡機會率之後應該唔會去 LH了
(加上舊年都有IN PN , 自問阿女IN得好都係冇OFFER, 更加令我覺得應該比阿女試下第2間)

撇開收生人數問題, LH係我TOP 3 心儀

回覆:下星期in學之園

我又撞左浸幼 唔知去邊間好

我都係下星期IN 學之園, 不過唔會抱希望因為超細B, 當拎經驗。

今年青衣會有四班K, 就算 100%收晒兩班 N, K 都仲有六十個位,仲未計N會有人走呢。有兄姊讀梗嘅都已經入咗N 喇,唔會K 先出現番。希望以上資料幫到你

我個囡係讀緊維記嘅,不過學之園近屋企些,所以都想試吓囉!

引用:回復+Toffee888+的帖子 先旨聲明係我個人

原帖由 shevachevy 於 12-10-31 發表
回復 Toffee888 的帖子

先旨聲明係我個人意見, 唔好話我陰謀論
這分析都好好!明白了

咁試o下考無防, 都報o左名啦.  

"讀緊維記, 但女女好怕羞"  咁暫時覺得維記是否合適女女/家長是否滿意?  如果滿意又讀得好地地, 我就覺得無必要轉來轉去, 轉龍校又另計.

兩間比較, 個人覺得怕羞/較安靜的相對較適合學之園.  但兩間學校其實都鐘意主動的學生.  人家說填問卷的部份是考小朋友能否坐定定, 去年我女見PN時睇完書出位, 去望隔離枱的小朋友, 之後仲同其他小朋友一齊出去研究玩具櫃, 甚至校長想同佢傾計時, 她都只顧去睇玩具, 唔多答校長.  但最後竟然call waiting 有PN offer.  所以唔一定要坐定定先收(當然全程坐不定就一定不行啦! 她前兩parts 的interview 是有坐定定聽老師講, 做指令和答問題).  

距離可能是考慮因素, 但如果兩間都係奧運站附近 (行或坐短程校車可達), 我覺得考慮教育理念和教學模式比較重要.  

我個日完全撞咗民生時間,就算坐飛機都去唔到,所以唯有放棄學之園,因為鍾意民生多啲

回覆:HadesBB 的帖子

同你一樣!我都係擇民生!放棄學之園都好可惜,可以唔曬搭校車,但收生人數少,囡囡又不係大B機會都好微!

我都係同日有民生呀, 而家又可能要改變返計劃了, 始終學之園近我d, 車程慳左, 可等阿女休息一下先in 民生, 如一日出兩次九龍中間又差成6個鐘都好吊腳

問卷要填D咩, 3月in N1
‹ 上一主題|下一主題