用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 翠茵主流班
樓主: TataNg
go

翠茵主流班 [複製鏈接]

回覆:hv245 的帖子

我女有新都城翠筃主流pm offer, 已俾錢留位,亦收到南豐綠筃am offer, 但放棄咗,因我同c6 都唔鍾意綠筃環境,如果係你哋,會點選?

水雲仔  我都唔太鐘意南豐綠茵, 所以比我都係揀翠茵  發表於 12-11-2 22:40

請問南豐綠茵面試 in 什麼?? 我囡今星期六才in.

nakimama  1st. 小組形式,好似playgroup唱歌仔講故事時間都好長大約15分鐘,眼見有BB喊住比媽咪抱出去.
2nd. 單對單形式, 砌拼圖加問動物名,我BB肯讀晒用英文,重有2樣.   發表於 12-11-6 17:30

回復 Despeate_Mama 的帖子

我地同你一樣,都揀左翠茵PM,雖然我地想AM

Despeate_Mama 發表於 12-11-2 18:38
我女有新都城翠筃主流pm offer, 已俾錢留位,亦收到南豐綠筃am offer, 但放棄咗,因我同c6 都唔鍾意綠筃環 ...
我同你完全一樣, 放棄南豐綠茵am offer而揀咗新都城翠筃主流pm offer, 因為無論環境同老師, 我都比較喜歡翠茵

回覆:Tabo406 的帖子

我就得到兩間pm offer,都係打算放棄綠茵。但手持一間學校,個心硬係唔安心,是否我過慮了?

回覆:翠茵主流班

請問綠茵好d定系翠茵呢?校舍又邊間好d?

回復 kimberlymama 的帖子

我只可以比較新都城翠茵同南豐綠茵,新都城翠茵:感覺上大D
南豐綠茵:全部課室在1/F,要行樓梯
2間都可以由MTR"有瓦遮頭"咁返學

dotty6 發表於 12-11-6 18:33
我就得到兩間pm offer,都係打算放棄綠茵。但手持一間學校,個心硬係唔安心,是否我過慮了?

...
我反而交咗翠茵留位費之後就定咗, 起碼都有間墊底, in其他學校都無咁大壓力, e+等考埋其他果d, 睇下仲有咩offer至算,  而且如果間間學校都交留位費, 條數都好 "com"計

回復 Tabo406 的帖子

係呀, 比咗留位費, 個心定好多. 其實小朋友既表現真係好飄忽, 一時連in都唔肯in, 喊住要走, 一時表現好到你估唔到, 可以有問必答, 自己同老師傾計, 唔洗你幫. 唉, 不過始終翠茵只是pm offer, 係有小小擔心.

我個女都有PM 主流Offer ,已交了留位費,我又無太理有幾多語言時間..........因為就算讀,都只可能讀一年............

引用:想請教下大家,因為第一個小朋友真係冇經驗.

原帖由 dottydaisy0717 於 12-10-31 發表
想請教下大家,因為第一個小朋友真係冇經驗.interview時老師問要讀國際班定主流班.其實真係冇概念.佢好簡單 ...
Dottydaisy, 我囡囡之前在翠茵讀n,  interview 時老師同樣比我此advice。我亦因此入主流班。讀了1.5yr (他是大女,2歲插班),overall非常滿意。當然,他並不像在家用英語as communication channel 既小朋友,可以用fluent english. 但各方面,特別思想,溝通,也有很好發展。
有一點你可能要考慮,他們太細,除非家中語境配合,否則囯際班有可能 他不能開心融入課堂。

Keroleen 的帖子

keroleen, 想請問一下讀一年半pn, 你個小朋友有冇覺得悶而唔想返學!我個仔也是在2月插班,考慮緊分2間返,2月一間,8月另外一間。因為我個仔識咗d野,問多佢幾次好心情就答你,唔好就發掹唔採你....

回覆:翠茵主流班

我自己認為他ok.至少一路返學也喜愛。起初有考慮9月轉另一間n.但最終諗,如果k1又轉,便2年3間。太多轉變.不過他so far 好enjoy 翠茵生活。20+人個個名也記到。反而而家也不能講得晒所有同學名。

‹ 上一主題|下一主題