用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 農圃官小 VS 馬頭涌官小
樓主: Babymisaki
go

農圃官小 VS 馬頭涌官小 [複製鏈接]

引用:我就是沒經驗也沒朋友可分享這個網的形勢,

原帖由 venuscyc 於 12-10-31 發表
我就是沒經驗也沒朋友可分享這個網的形勢,身邊的朋友多數怕了抽獎,個個都安排小朋友讀直資或私立小學。
...
按估計,如果協恩抽不中,相信跟著三間應該都唔得。

回覆:mosquito_chu 的帖子

好難講獻主會定陳瑞祺好D,感覺上(只是個人感覺)獻主會紀律好D,不過陳瑞祺有直屬中學,萬一小朋友(特別是男仔)小六時未發到力,成績未如理想,有直屬中學好似穩陣D。

回覆:onepiece 的帖子

我如果第一是農官,第二陳瑞棋,第三合一堂,吾知有冇可能派到!

以往口碑是陳瑞棋比農官及獻主會好,入校競爭也比農官及獻主會難。

去年 1st round, 褔馬20分都收唔晒. 好多人爭。 也有很多跨網生, 來爭位。
過去兩年福馬的升中派位都非常好。就以去年為例, 全級考9X 都派brand 1. 全級只有數位派到 brand3.  所以學生要谷, 一定要預左的。 學校資源充足, 得到政府很多撥款支持。

看看你們想要什麼。

Hope above information is useful for you all.

簽名被屏蔽

回覆:農圃官小 VS 馬頭涌官小

講開谷呢個問題,我又想講多兩句。34網升中會同41和35一齊排九龍城個band,呀!慘喇!換句話説即係同九龍塘D名校和私小競爭,如果唔谷,又點可以有六十幾%band1呢?(我相信那四間都唔會舒服得去邊)
九龍城是九龍+新界最強的區,所以在此區要到band1,分數也要比其他區高。不過band1位亦非常充足,所以多數唔會好似某D區噤將唔好彩的band1學生派去band2中中。

正所謂"強區強校梗係谷,強區弱校就自求多福"!

引用:查實而家獻主會係band幾?+都畢左業廿幾年,+

原帖由 cherryird 於 12-11-01 發表
查實而家獻主會係band幾? 都畢左業廿幾年, 唔知學術點, 心目中考直資/私小, 但見到今年情況咁, 為求穩陣都 ...

我舊年廿分入,但因為依家分左新舊校,可能會分散啲人啩。
依家學校情況係,聽聞精英班入band1英中,其他班派位都派到頭三志願。 功課都正常啦,計埋改正6~8樣。 每星期都有中英默,一年三次考試。講真,34校網,一,二線學校,邊間唔谷吖,正如樓上講,要同41,35一齊競爭,真無差0.01分都爭崩鼻

‹ 上一主題|下一主題