用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 農圃官小 VS 馬頭涌官小
go

農圃官小 VS 馬頭涌官小 [複製鏈接]

請問那一間比較好的? 可給我些意見嘛? 謝謝
   1    0    0    0

回覆:農圃官小 VS 馬頭涌官小

邊方面? 我小表弟在馬頭涌讀緊P4, 功課多

引用:邊方面?+我小表弟在馬頭涌讀緊P4,+功課多 +

原帖由 vancouver 於 12-10-30 發表
邊方面? 我小表弟在馬頭涌讀緊P4, 功課多
想請問平均一日有幾多功課?
會否很多抄寫嗎?

馬頭诵官小比較出名!

咁請問紅馬好D定係福馬好D? 兩間有冇開始國教科?

名校無功課鬼信咩…8/10樣
二線學校都順應門生每日4/6樣

TKO2040  好多出名小學, 係好少功課如九宣, SFA, 陳守仁........不需要多功課來保持學校水準.  發表於 12-10-31 17:32

引用:名校無功課鬼信咩…8/10樣 二線學校都順應

原帖由 dannyyau302 於 12-10-31 發表
名校無功課鬼信咩…8/10樣
二線學校都順應門生每日4/6樣
馬涌都算名校?
咁請問如果加埋聖羅撒,係未馬涌>聖羅撒>農官?

引用:Quote:原帖由+dannyyau302+於+12-10-31+發

原帖由 lion321 於 12-10-31 發表
馬涌都算名校?
咁請問如果加埋聖羅撒,係未馬涌>聖羅撒>農官?

如果係女仔,加得st. Rose, 點解唔加協恩?如以整個34網去排志願就唔同睇法。
第一志願:女- St. Rose / 協恩,男:馬官/農官
第二志願:兩間獻主會選其一 / 陳瑞祺
第三志願:牧愛 / 合一堂

如果我有34網,我一定排st. Rose第一,因為有直屬中學,不過怕中學係沙田或太嚴就另當別論
至於協恩,由於中學會轉直資,直屬關係可能有變,亦唔係個個想俾錢,不過名氣當然協恩最大。

但如無私校offer包低,搏唔搏最top那幾間就想凊楚,因為如果唔介意放獻主會第一,相信都幾安全,否則首志願抽唔到,次志願都未必得,之後派邊間好難講。

講真呢個網真係幾好,又唔會好似41噤被人派去43。

可惜我無得抽呢個網!

yovin  排得好:大仔屬馬, 五年前我(乙)1馬官 2陳瑞祺 3獻主會.....結果派13信義。最後叩入紅馬!
金豬小朋友真的要穩陣些.  發表於 12-11-2 06:01

第二志願已選獻主會或陳瑞褀會否太保守?

回覆:venuscyc 的帖子

保唔保守可以考慮以下幾個問題:
1. 多唔多/有幾多人選第二志願都入到以上講首志願那四間
2. 如果自己排一、二都抽唔到又會點,再排第三又大唔大機會得
3. 在甚麼情況下和有多少人會被派到區內最尾那5間呢(估計區內最尾五間可能佔區內位的30%)

另外可留意的是,獻主會(順風街)是區內自行中超額最多小學,受歡迎程度亦可想而知。

引用:+本帖最後由+onepiece+於+12-10-31+11:21+

原帖由 onepiece 於 12-10-31 發表
我嗰個係女,晤選協恩,因佢太多人選,抽到機會實在太微,而且佢晤俾外人叩門。都煩惱梗甲一應放馬涌定聖羅撒!因又聽人講後者一般!

回覆:onepiece 的帖子

可否問一下,小孩有二間私小accepted 但是本人是福馬舊生,相信較易入讀、但是本人真不知道福馬現在是否一間好的學校,又老師是否傳統適教學?是否好push ?

回覆:cherryird 的帖子

我相信有20分機會應該大,不竟這算不上名校,跨區自行的人應該唔多。

回覆:lion321 的帖子

如果講機會率,甲一就難講了,因為區外人多數唔會走過來同你爭馬官,但St. Rose 住沙田D人就會望住間中學走過來報(沙田真係好多人),所以單看機會率,在甲部St. Rose 可能仲低。

回覆:onepiece 的帖子

我住34網,男仔!我同你唸法一樣!不过獻主会係有宗教,会吾会放第二都不易入;而学校來說獻主会定陳瑞棋好D?

引用:可否問一下,小孩有二間私小accepted+但是

原帖由 sonmeow 於 12-10-31 發表
可否問一下,小孩有二間私小accepted 但是本人是福馬舊生,相信較易入讀、但是本人真不知道福馬現在是否一 ...
谷到暈,小朋友唔谷得要三思

我就是沒經驗也沒朋友可分享這個網的形勢,身邊的朋友多數怕了抽獎,個個都安排小朋友讀直資或私立小學。
我心儀協恩,馬官,農官,陳瑞褀,若依這次序排,是否很危險?

回覆:sissysze 的帖子

Tks

或許我拿小小2011年數字,讓大家有個概念這個區的機會率如何:
單以乙部(受住址限制)派位計,獲派志願%如下:
1~3:445(57%)
4~10:190(24%)
>10:152(19%)

原來竟有43%的人不入首3志願,這也可能是全港%最差地區之一!
問題出在那裏呢?其中一個問題係這是大區,共有15間學校之多,雖然好學校多,但抽的人數也多,多數人會集中注意最頭幾間,所以抽不到首兩個志願就有機會跌到好後。

那麼抽到首志願和第二志願機會又如何呢?
我之前説最hit的四間,在乙部派的位約共168個
如所有人只放這四間做第一志願,那麼抽到第一志願的%是168/787=21%
不過由於一些人是不會放這四間做第一志願,所以實際數字會高於21%(say 25%),當中由於四間有兩間是女校,所以女孩子%會好D,但也意味男孩子%有機會連20%都不到。

首志願派完,餘下75%約590人
而兩間獻主會加陳瑞祺約共131個位
如所有人只放這三間做第二志願,這次抽中的%是131/590=22%不過當中這3間的位,有一些其實會在第一志願時已被拿走,所以實際位會小於131,但也有一些人不會選這三間做第二志願,所以第二志願的實際%可能接近22%。

按此推算,首三志願估計的%可能如下:
1:25%(約197)
2:17%(約131)
3:15%(約117)

所以如果希望首兩個志願成功機會更大,排位就可能要更保守。祝大家抽到心怡學校。

‹ 上一主題|下一主題