用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗 同 北角明慧 邊間好D?
樓主: charcocat
go

玫瑰崗 同 北角明慧 邊間好D? [複製鏈接]

佢網站有校巴schedule、你去睇吓

bobo101^*^ 發表於 12-10-31 12:54
2日英2日普1日西班牙文!

我知道玫瑰崗幼稚園有西班牙文, 想問下幼兒園都是全日西班牙文嗎?

LEUNG2858 發表於 12-10-31 13:07
我知道玫瑰崗幼稚園有西班牙文, 想問下幼兒園都是全日西班牙文嗎?

個日除了西班牙文外, 仲有蒙特梳利教學,未必係全日都教西班牙文!

kwokbobo 發表於 12-10-31 12:54
請問東區校車要坐幾耐先到呀??係咪好多站架?

我住太古鰂魚涌個邊, 上玫瑰崗校網睇過校車路線, 其實都唔算多站, 仲有幾條路線選擇, 這是吸引之處, 之前問過D 家長, 蘇浙幼兒園已經不提供校車, 我真係有D 頭痕.............  

回覆:LEUNG2858 的帖子

唔好誤會,蘇浙pn班只係唔提供自己車,但仍有和外人合作保母車!

回覆:LEUNG2858 的帖子

唔好誤會,蘇浙pn班只係唔提供自己車,但仍有和外人合作保母車!

回覆:玫瑰崗 同 北角明慧 邊間好D?

Actually I don't understand why people always ask opinions for comparing two very different pre-nursery
Rhs and 明慧 are of totally different styles.   Of course u will be getting two extreme comments, I don't know how you could make your decision based on the comments
I would expect like comparing Victoria with 明慧, at least a little more comparable

bobo101^*^ 發表於 12-10-31 13:02
你住邊區先? 東區都有幾架校車的......。
我鰂魚涌線, 校車30-35分鐘左右咋!
...

住柴灣呀, 要唔要坐成個鐘架??

回覆:Qso 的帖子

同意,玫幼同明慧係兩個好唔同既學校,冇話邊一個好D,反而係要樓主你想小朋友係邊方面發展,學校比到咩你既方向去考慮。正如我跟一個朋友恰好相反,我只報玫幼,佢只報明慧,各有所需,唔可以話呢間好過果間。

charcocat 發表於 12-10-31 11:44
其實校車問題我唔係咁CONCERN, 因我自己以前都向個度讀, 住得仲遠同個陣冇安全帶, 我緊張既係小朋友將來發 ...

yes!  phonics pn學咗1年已經發音好正!  pn 3個鐘 英文/粵語班主任, 仲有1堂pth, 1堂日文.  日語發音好正!

反而啱啱返學, 攪到廣東話好大6口音同有日本口音嘅廣東話, 其實1星期先1堂, 我都吾知點解咁!  我小朋友返咗學先學講野!  依家就好d!  

不過, 太多語言學, 如果小朋友語言能力吾好, 就好辛苦.  建議最好上番中英文班, 吾好上國際班!  

國際k1己全英普, 中文書全普通話教, 我真係覺得小朋友好吃力!

Qso 發表於 12-10-31 13:29
Actually I don't understand why people always ask opinions for comparing two very different pre-nurs ...

因為我個係細B, 連報既資格都未有, 又點可考慮VICTORIA 呢

其實我係驚會唔會冇咩人識明慧, 比人認為呢間係唔好既學校, 因我啱啱識呢間學校, 上網SEARCH 只係話佢好COMMERCIAL冇咩其他COMMENT, 最怕小一考學校SHORTLIST 時已比人掉出來

回覆:charcocat 的帖子

明慧國際班是全英普的,RHS是一半時間廣東話,有2日英文堂、兩日普通話堂(佔約半日)和一日有西班牙文堂(約30分鐘),有時星期五有Montessori堂(約30分鐘)。正副班主任是只講廣東話的,如果小孩子母語是廣東話,在RHS會容易適應些。有些只懂英語的小孩子在班中就好明顯埋不到堆。但比較名氣,RHS該比明慧出名。

charcocat 發表於 12-10-31 14:25
其實我係驚會唔會冇咩人識明慧, 比人認為呢間係唔好既學校, 因我啱啱識呢間學校, 上網SEARCH 只係話佢好COM ...

我兩間都讀過, 你仲想知d咩?

明慧4x年歷史, 程度深, 接駁小學程度無問題!  小朋友升英文小學銜接課程一定無問題!  考學校依家競爭咁大, 就真係要睇番小朋友實力, 呢間學校香港區好多有歷史嘅英小都會識 !  你睇下幼稚園排名, 佢都3x.

太子分校先係新校!

melonfans 發表於 12-10-31 15:19
我兩間都讀過, 你仲想知d咩?

明慧4x年歷史, 程度深, 接駁小學程度無問題!  小朋友升英文小學銜接課程一定 ...

清楚哂, THANKS

咁你小朋友係讀邊間先架? 咩原因你會轉既?

charcocat 發表於 12-10-31 15:56
清楚哂, THANKS

咁你小朋友係讀邊間先架? 咩原因你會轉既?

我自己兩間都讀過, 吾係小朋友!  我小朋友依家都係讀太子明慧國際!

你個細b, 明慧pn 有分大細b班, 小班教學, 十幾人一班!  都照顧得好好, 校車v v濕咗, 佢地ee都會幫佢換, 照顧得好好!

所以咁細個搭校車, 呢d都要考慮!  冬天真係整濕咗, 又凍又吾舒服!  

我有時都會專登去學校接佢放學, 同老師傾下.  仔仔一返學, 係門口見到個外籍班主任, 就即刻走埋去, 你就知佢好鍾意老師, 返學返得開心!  沿途見到同學仔, 又逐個叫佢d名!  咁你可以了解多d佢返學係咩情況!

RHS我相信銜接英小都會好好, 佢間英小程度深, KG課程一定會設計銜接課程.  而且多小朋友互相用英語溝通, 英語會學得快D, 講得較好.

‹ 上一主題|下一主題