用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗 同 北角明慧 邊間好D?
go

玫瑰崗 同 北角明慧 邊間好D? [複製鏈接]

去了明慧簡介會佢地講得好祥細.
但我唔知玫瑰崗係咪冇分國際班同LOCAL 班? 同玫瑰崗有冇西人做班主任?
另呢兩間升小一情況如何?
大家覺得邊間好D?

THANKS.
   1    0    0    0

charcocat 發表於 12-10-30 14:00
但我唔知玫瑰崗係咪冇分國際班同LOCAL 班? 同玫瑰崗有冇西人做班主任?
另 ...

明慧讀完都係派番東區既小學。
RHS 讀完都係派番灣仔區既小學, 係WEB SITE 有詳細寫2011年學生派位情況!
RHS 沒有分local或國際班的, 不會有外國老師擔任班主任。
兩間學校各有特點,只可以說今年RHS競爭會好大咯!

bobo101^*^ 發表於 12-10-30 16:13
明慧讀完都係派番東區既小學。
RHS 讀完都係派番灣仔區既小學, 係WEB SITE 有詳細寫2011年學生派位情況!
R ...

小學係跟屋企地區派位!  中學先跟小學地區派位!

charcocat 發表於 12-10-30 14:00
另 ...

邊間近就讀邊間, 如果RHS好遠, 小朋友個個都要NAP TIME, 咁細個就坐咁遠校車, 又係大校巴, 真係吾係咁好!  

如果你住STUBB'S RD, 跑馬地, 灣仔就RHS!

melonfans 發表於 12-10-30 17:02
小學係跟屋企地區派位!  中學先跟小學地區派位!

我知小學係根屋企地址派位, 我意思係想講讀得RHS, 大部份都係住灣仔, 只有部份係住其他地區。
同樣, 明慧也是多北角區居民呀!

melonfans  IC  發表於 12-10-30 17:10

回覆:bobo101^*^ 的帖子

RHS 會唔會因為學生住灣仔區或港島區而有優勢?

bobo101^*^  我估學校應該盡量收番港島區掛, 住新界返灣仔真係遠左點!  發表於 12-10-31 12:36

回覆:kittyland06 的帖子

如果想派灣仔區嘅小學,係要搬去灣仔區住,同讀哪一間幼稚園完全無關。

回覆:玫瑰崗 同 北角明慧 邊間好D?

我住東區,我仔囡都讀玫幼,2歲就開始坐校巴,唔覺有問題,返而我兩個好獨立,開學時喊係正常,唔洗太膽心,好快無事!

唔該各位, 我本來都覺得玫瑰崗係一個唔錯既選擇, 不過就覺得明慧有西人老師做班主任, 小朋友D英文會好D, 但我就唔知明慧既程度到邊, 到小一時考學校會唔會有咩學校有優勢

sasiuman 發表於 12-10-30 19:00
我住東區,我仔囡都讀玫幼,2歲就開始坐校巴,唔覺有問題,返而我兩個好獨立,開學時喊係正常,唔洗太膽心 ...

因為你吾係當時人, 咁細個坐到咁遠返學, 係好辛苦!  我以前就係咁!  

上山落山條路又多彎, 小朋友平衡力都吾係咁好, 大把人跌落地你吾知啫!  

依家可能有安全帶就好d, 個個訓教撞到頭仔在所難免!

sobmama  完全同意, 所以本人住東區pn唔會報d太遠既, 咁細個其實真係好辛苦...  發表於 12-10-31 11:20

有冇媽咪知 RHS 係一個家長定兩個家長一齊 interview?

其實校車問題我唔係咁CONCERN, 因我自己以前都向個度讀, 住得仲遠同個陣冇安全帶, 我緊張既係小朋友將來發展

個個都話玫幼好, 但佢又冇西人老師做班主任, 小朋友係咪都會學拼音呢?
明慧簡介會話佢地會教PHONICS, 同埋身邊朋友有講, 小朋友上英普班, D音會準D, 開頭學錯咗好難紏正.

其實我覺得明慧好D, 但怕人地覺得呢間唔係一間好學校到小一揾學學時會輸蝕咗

我住東區,我仔囡都讀玫幼,2歲就開始坐校巴,唔覺有問題,返而我兩個好獨立,開學時喊係正常,唔洗太膽心 ...

Sasiuman, 想請問玫幼既英文學習模式係點架??  THANKS.

回覆:kittyland06 的帖子

只可以一個家長

引用:其實校車問題我唔係咁CONCERN,+因我自己以

原帖由 charcocat 於 12-10-31 發表
其實校車問題我唔係咁CONCERN, 因我自己以前都向個度讀, 住得仲遠同個陣冇安全帶, 我緊張既係小朋友將來發 ...
其實係唔係2間都收了你小朋友interview揰期?耍而家決定?

因為撞期了

玫已經改變好多, 同我細個時已經完全唔同哂, 所以唔知佢點教,
其實交FORM時參觀都覺得佢地D Facilities upgrade 了, 同佢只係有講1 星期 2日英文2日普通話,1日西班牙文

charcocat 發表於 12-10-31 12:28
因為撞期了

玫已經改變好多, 同我細個時已經完全唔同哂, 所以唔知佢點教,

其實係2日英2日普通話 定係 2堂英2堂普遍話呢?? 之前有家長提過好似唔係整日英整日普通話, 有無家長知道呢

chingchingyee 發表於 12-10-31 12:44
其實係2日英2日普通話 定係 2堂英2堂普遍話呢?? 之前有家長提過好似唔係整日英整日普通話, 有無家長知道呢 ...

2日英2日普1日西班牙文!

請問東區校車要坐幾耐先到呀??係咪好多站架?

kwokbobo 發表於 12-10-31 12:54
請問東區校車要坐幾耐先到呀??係咪好多站架?

你住邊區先? 東區都有幾架校車的......。
我鰂魚涌線, 校車30-35分鐘左右咋!
‹ 上一主題|下一主題